Barutana klub Beograd

Milica Živadinović - Vizija Univerzuma - Oko duše

Datum objave:01.09.2009

Pročitano:4029 puta

By:Ivana Misirlić Bigard

Galerija Atrijum – Biblioteka grada Beograda 3-14. septembar
Izožbu otvara Dragan Jovanović Danilov u četvrtak 3. Septembra u 19h
 
Projekat « Kosmička Harmonija” inspirisan je fenomenom svemira i idejom o postojanju odnosa između ljudskog oka i planetarnog sistema. Pogleda uperenog u svemir i kovitlac zvezdanih gradova, stvaralačka mreža Milice Živadinović proteže se u neistraženi prostor ljudskog oka u kome se reflektuje univerzum. Kao što je naš galaktički komšiluk donekle poznat zahvaljujući snimcima teleskopa Habl, tako i naše oko krije spektar božanstvenih kombinacija nijansi. I kao što se svemir menja, raste i skuplja se, menja oblike i boje, tako i ljudsko oko dobija životne godove, nova prostranstva i sjaj.

 « Vizija Univerzuma – Oko duše » se sastoji od izbora slika iz ciklusa « Cosmic’Eye / Kosmooko » koji originalno nastaje od 2007. godine, a ova izložba je rezultat umetničkog istraživanja koje je kulminiralo u 2009. godini. Koincidencija je htela da je upravo ova - 2009. g- bude svetska godina astronomije, što je potvrda univerzalne teze o umetničkom instinktu koji predoseća zbivanja i pojave oko sebe. Serijal « Cosmic’Eye/Kosmooko » počiva na ideji o postojanju odnosa između ljudskog oka i planetarnog sistema, te se likovni aspekt jedne celine obraća ljudskom oku koje je tvorevina i tvorac Svetlosti - one koja se nalazi u nama i one koja je apsolutna, a plastični aspekt druge celine upućuje na kosmos i njegovu misterioznu i nedokučivu dubinu nalik zenici oka. Rezultat ove konvergencije ogleda se u izuzetnom umetničkom izrazu koji prikazuje mogućnost odnosa između ideje i simbola, ali i podstiče gledaoca na razmišljanje o misteriji univerzuma koji postoji u ljudskom biću.Kroz razmišljanje o nepromenjenom i večnom položaju čoveka, nekad i sad, ali i prolaznoj ljudskoj egzistenciji izgubljenoj u svemiru, izložba Milice Živadinović postavlja elementarna pitanja o našoj prirodi : ko smo mi, šta zapravo znamo, kuda idemo? Pitanje koje je istovremeno aktuelno i večno, a odnosi se i na blisku budućnost sveta u kome živimo.

Milica Živadinović je rodjena 1975. Godine u Beogradu, živi i radi u Parizu od 1999. godine. Diplomirala je na Akademiji likovnih umetnosti u Versaju 2001. godine, kao stipendista Francuske Vlade. Magistrirala 2005. godine, trenutno Doktorant na pariskom univerzitetu. Stipendista UNESCO-a za 2007. godinu. Autor je mnogih samostalnih izložbi u Parizu i Beogradu, učesnik na brojnim kolektivnim izlozbama od 1999. godine.

Izložba slavi Međunarodnu Godinu Astronomije (MGA 2009), ali i samu naučnu disciplinu, njen doprinos društvu i kulturi, a u okviru proslave četristogodisnjice od prvog astronomskog posmatranja Galilea Galileja uz pomoć teleskopa 1609. godine.

Projekat « Kosmička Harmonija » je realizovan u Kulturnom centru Srbije u Parizu uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije. Posle Francuske izložba će biti presdstavljena u Srbiji, u Galeriji « Macola » u Drvengradu na Mokroj Gori, zatim u Galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda i u Domu Omladine Beograda uz podršku Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj, a u koordinaciji sa Laboratorijom za primenu računara u nauci Instituta za fiziku u Zemunu.

U okviru projekta Kosmička Harmonija 2009 :
Kulturni centar Srbije u Parizu, Francuska, Noć muzeja 16 maj – 22 juni www.ccserbie.com
Galerija Macola u Drvengradu, Mokra Gora, Srbija, avgust - septembar www.mecavnik.info
« Vizija Univerzuma - Oko duše », Galerija Atrijum Biblioteke Grada Beograda,
3.-14. septembar www.bgb.org.yu
« Vreme Tetraktisa », Galerija Dom Omladine Beograda,
8.–14. septembar www.domomladine.org
miciziva@yahoo.fr                                                                                                                                         
 

vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :