Mikser se seli iz Savamale na donji Dorćol

Datum objave:24.01.2017

Pročitano:5159 puta

Nakon pet godina života i rada u Savamali, kulturna organizacija Mikser objavljuje da početkom maja zatvara kulturni centar „Mikser House“ u Karađorđevoj 46, pokreće inicijativu za njegovo trajno preseljenje na donji Doćol, ali i širi svoje aktivnosti u regionu otvaranjem Mikser Housea u Sarajevu u avgustu 2017. godine.

 

Mikser Future 2017


Mikser House, jedinstveni kreativni centar Beograda koji je tokom pet godina svog postojanja u Savamali ugostio više od milion ljudi, odlukom uprave kuće zatvara se 1. maja 2017 godine. 

 

- Razlozi za ovu odluku leže u izuzetno nepovoljnom ugovoru koji kulturna organizacija Mikser ima sa privatnom kompanijom, vlasnikom zgrade. Nemogućnost dobijanja dugoročnog, stabilnog ugovora kao i kontinuirano povećanje mesečne zakupnine prostora učinili su poslovni model Mikser Housea u Savamali potpuno neodrživim. Kroz razmenu iskustava sa ekspertima i medijima iz celog sveta dobili smo uverenje da u globalnim okvirima ne postoji nezavisna kulturna institucija koja je radila, razvijala se i opstala na kulturnom tržištu u surovijim finansijskim uslovima. Mikser House nikada nije primio nijednu dotaciju od grada i države. Ponosni smo na činjenicu da smo potpuno sami promovisali model društvenog i kreativnog preduzetništva kao ozbiljnu supstituciju modela državnog finansiranja kulture i dokazali da kreativni sektor može biti katalizator društvenog, ekonomskog i urbanog razvoja čitavog dela grada - poručuju iz Miksera.


Odsustvo lokalne, institucionalne podrške nije sprečilo globalno prepoznavanje pozitivnog uticaja Miksera na urbanu revitalizaciju Savamale, o čemu svedoče brojne reportaže vodećih svetskih medija, od CNN-a koji je Mikser House-u kao regionalnom kulturnom fenomenu posvetio tri reportaže, do Gardiana koji redovno prati aktivnosti Miksera, uvrstivši ga među deset najinspirativnijih prostora u celom svetu. Više od deset prestižnih svetskih univerziteta je baziralo svoja istraživanja o regeneraciji nekada zapuštenog i devastiranog dela grada na primeru saradnje Miksera i drugih kreativnih kolektiva sa stanovnicima Savamale.


Kulturna organizacija Mikser najavljuje migraciju „Mikser festivala 2017“ iz Savamale na donji Dorćol, u industrijski kompleks „IMK – Industrija metalnih konstrukcija“, koji će se održati od 25. do 28. maja, a čime će široj javnosti učiniti dostupnim još jedan biser posleratnog industrijskog nasleđa Beograda.

 

U čvrstoj nameri da se energija Miksera ne ugasi u Beogradu, gradu u kojem je nastala i proslavila ga van granica naše zemlje, organizacija Mikser pokrenula je inicijativu za trajno preseljenje Mikser House-a u kompleks IMK kojom se zalaže za očuvanje impresivne hale i revitalizaciju čitavog IMK kompleksa kao vrednog dela prve industrijske zone Beograda.

 

- U saradnji sa brojnim kreativnim i umetničkim kolektivima, transformisali bismo kompleks IMK u centar kulturnog i urbanog razvoja donjeg Dorćola, po uzoru na spontane procese koji su započeli u beogradskom kvartu Savamala pre pet godina. Imamo viziju, iskustvo, znanje i snagu da trenutno neizvesnu sudbinu „novog“ Mikser House-a u Beogradu pretvorimo u novu razvojnu šansu, ali ostvarenje naše vizije zavisi od društvenog koncenzusa i preduzetničkog kapaciteta kreativnog sektora za koje ćemo se boriti u narednim mesecima, uz preko potrebnu pomoć partnerskih organizacija i institucija, stručnjaka i medija.  U međuvremenu, više gradova u Srbiji i regionu je izrazilo želju da usvoji i implementira naš koncept kulturno-društvenog centra kao katalizatora urbane regeneracije. Kao rezultat tih inicijativa, najavljujemo otvaranje Mikser House-a u Sarajevu u avgustu 2017. godine - kažu u ovoj kulturnoj organizaciji.

 

Mikser tim se zahvalio svima onima koji su na bilo koji način bili uključeni u njihov rad u proteklim godinama.

 

- Zahvaljujemo se svim umetnicima, saradnicima, medijima, kompanijama, stranim kulturnim centrima, ambasadama i drugim partnerima na podršci i saradnji tokom ovih pet godina. Pre svih, zahvaljujemo se Beograđanima koji su posećivali više od 1500 koncerata, festivala, pozorišnih predstava, izložbi, tribina, sajmova koje smo organizovali za ovih pet godina. Obećavamo im da najbolje tek predstoji - poručuje Mikser.


www.mikser.rs

MIKSER je multidisciplinarna platforma posvećena afirmaciji održivih modela razvoja grada, kulture i kreativnog sektora Balkana. Organizacija okuplja stvaraoce i stručnjake iz celog regiona i uspostavlja dijalog između progresivnih globalnih tendencija i regionalne prakse. Mikser otkriva i neguje kreativne talente kroz jedinstvenu platformu – MIKSER FESTIVAL posvećen saradnji dizajnera, arhitekata, umetnika, kompanija, civilnog sektora, javnih institucija, medija i lokalne zajednice. MIKSER HOUSE predstavlja novi koncept društveno angažovanog kulturnog centra koji spaja kulturne, društvene, edukativne i komercijalne aktivnosti u multifunkcionalnom prostoru nastalom transformacijom zanemarenog industrijskog nasleđa. MIKSALIŠTE je jedinstven nezavisni centar za pomoć izbeglicama i migrantima sa Bliskog istoka koji je organizaija Mikser pokrenula u Savamali kao akt solidarnosti, uz pomoć velikog broja volontera, partnerskih organizacija i građana Beograda.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :