MIKSER FESTIVAL 2015: Najveća regionalna smotra kreativnosti i inovacija, održava se četvrti put u Savamali!

Datum objave:14.03.2015

Pročitano:4577 puta

Datum održavanja: 03.06.2015 - 07.06.2015

By:Ivana Zarić

Lokacija: Savamala, Beograd

Sedmi Mikser festival, najveća regionalna smotra kreativnosti i inovacija, održava se četvrti put u beogradskom kvartu Savamala, od 3. do 7. juna 2015. godine pod sloganom „Neizdrž”, sa snažnom namerom da uz učešće blizu 1000 stvaralaca iz zemlje, regiona i sveta, ukaže na društveni potencijal kreativnog stvaralaštva i aktivizma kao poslednju šansu za izlazak iz moralne, drušvene i ekonomske krize.

 

MIKSER FESTIVAL 2015: Najveća regionalna smotra kreativnosti i inovacija, održava se četvrti put u Savamali!

Photo by Bojana Janjić


Nakon prošlogodišnjeg izdanja festivala koji se odvijao pod sloganom “Održiva utopija”, kao pitanje o mogućem suživotu oprečnih sistema vrednosti u našem društvu, ovogodišnji Mikser festival zaključuje da bućnost mladih generacija leži u spontanom pokreatnju novih, humanijih, vaninstitucionalnih, i daleko održivijih sistema kreativnog delovanja, urbanog razvoja, udruživanja i umrežavanja. Slogan ovogodišnjeg festivala, “Neizdrž” sugeriše da je taj proces sada već nemoguće zaustaviti.


Mikser festival 2015 poziva kreativne ljude da prepoznaju “svoju tačku pucanja”, razgovaraju o svojim frustracijama bavljenja kreativnim stvaralaštvom u Srbiji, na Balkanu i svetu danas, umreže svoje stvaralačke porive i osnaže svoju želju za promenom i da na konstruktivan način doprinesu rešenjima za novi vrli svet.


NEZAVISNA KULTURNA SCENA I DECENTRALIZACIJA


Umetnička zona Mikser festivala 2015. akcentiraće nezavisnu scenu uz predstavljanje kulturnih centara i pokreta iz cele Srbije, koji će predstaviti svoju viziju stanja “neizdrža” i ukazati na značaj decentralizacije kulturne scene. I ove, kao i prethodne godine, naglasak će biti na umetničkoj formi performansa, kao i street art-a, u okviru kojeg će se realizovati projekat “Nove boje Beograda”.

 

MIKSER FESTIVAL 2015: Najveća regionalna smotra kreativnosti i inovacija, održava se četvrti put u Savamali!

 

Intimno i kolektivno osećanje neizdrža i teskobe prouzrokovane nemogućnošću da se pojedinac adekvatno izrazi unutar svoje zajednice, porodice, kolektiva, akademske sredine, svog profesionalnog okruženja, javnosti I države, biće istaknuto i projektom “Crna kutija” koji ukazuje na granična stanja nezadovoljstva “pred pucanje” koja umetnik pretvara u konstruktivan čin i time otvara put diskusiji o ulozi umetnosti u ozdravljenju društva.


ARHITEKTURA I DIZAJN U FOKUSU


Srž ovogodišnjeg festivalskog programa je novouspostavljena inicijativa Balkanska dizajn mreža (BDN), inovativna platforma osnovana od strane Mikser organizacije iz Beograda, Hrvatskog Dizajnerskog Društva iz Zagreba i Public Room-a iz Skoplja, sa idejom da pruži stratešku podršku razvoju i promociji balkanskog dizajna, kao i da podigne svest o važnosti dizajna u procesima društvenog i ekonomskog razvoja. 

 

MIKSER FESTIVAL 2015: Najveća regionalna smotra kreativnosti i inovacija, održava se četvrti put u Savamali!

Photo by Luka Trajković

 

Regionalni konkurs “Young Balkan Designers” (Mladi balkanski dizajneri) raspisan je upravo od strane BDN-a, a u susret Mikser festivalu, na kome će premijerno biti izloženi pobednički radovi konkursa, a koju će na novoj lokaciji festivala - Dizajn Hali u Travničkoj, otvoriti renomirani industrijski dizajner Konstantin Grčić, sa kojim će dizajneri iz Srbije i regiona imati priliku da razgovaraju o svojim radovima u okviru programa “Sve što ste želeli da znate o dizajnu”.

Konstantinu Grčiću pridružiće se i profesori jednog od prvih pet najboljih svetskih fakulteta za industrijski dizajn “Poly U” iz Hong Konga, kao i eminentna imena iz oblasti arhitekture i urbanizma, kao što je Jan Bolen, osnivač belgijskog Centra za savremenu umetnost “Z33” i direktor Odseka za Društveni dizajn na jednoj od najboljih holandskih škola za dizajn, Dizajn akademiji u Ajndhovenu.

 

MIKSER FESTIVAL 2015: Najveća regionalna smotra kreativnosti i inovacija, održava se četvrti put u Savamali!


Posetu festivalu najavio je i čuveni svetski arhitekta Rem Koolhaas, koji će u okviru arhitektonske konferencije sa srpskim kolegama diskutovati o etici arhitektonske profesije i društvenoj ulozi arhitekata u projektima od javnog značaja, dok će dosadašnje savamalske spontane urbane intervencije zablistati u punom sjaju u okviru međunarodne urbanističke izložbe koja na festival stiže pravo sa Bijenala javnih gradskih prostora u Rimu.


NOVA TEATAR SCENA I MUZIKA


Novouspostavljena pozorišna scena u Mikser House-u, Mikser teatar, pružiće i na festivalu novi prostor za artikulisanje nezavisnog pozorišta kroz odabir domaćih i regionalnih scenskih ostvarenja, uključujući i nezavisni kooprodukcijski hit Miksera, SKC NS i KC Pančeva, predstavu Dogvil, koja će se igrati na otvorenom, kao poseban omaž Savamali.

 

MIKSER FESTIVAL 2015: Najveća regionalna smotra kreativnosti i inovacija, održava se četvrti put u Savamali!


Muzički program festivala će, nakon sjajnog januarskog koncerta u Mikser House-u, otvoriti Ana Popović, čuvena bluz muzičarka. Ana će 3. juna ujedno otvoriti i novu binu Mikser festivala, na otvorenom, kapaciteta od 5000 ljudi. Pored Ane, nastupiće kultni bend Goblini, grupa Time, u originalnom sastavu predvođenom Dadom Topićem, sve popularniji Artan Lili, čuveni splitski hip hoperi TBF, miljenici publike Darkwood Dub i još mnogi drugi. U skladu sa Mikserovom dugogodišnjom tradicijom, i ove godine će svoju šansu da zablistaju pod reflektorima dobiti mladi, neafirmisani bendovi odabrani na javnom muzičkom konkursu.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :