MERLINKA FESTIVAL od ove godine i u Novom Sadu!

Datum objave:11.05.2015

Pročitano:4163 puta

Datum održavanja: 14.05.2015 - 15.05.2015

Lokacija: Kino sala MSUV, Novi Sad

Merlinka festival održava se od 2009. godine u Domu omladine Beograda, da bi se vremenom počeo organizovati u Sarajevu, Podgorici, Nišu i od ove godine u Novom Sadu. Festival prikazuje kratke, igrane i dokumentarne filmove koji obrauju LGBT tematiku i nazvan je po Vjeranu Miladinovicu Merlinki, zvezdi filma "Marble Ass" Želimira Žilnika. U Novom Sadu biće prikazana skraćena selekcija iz 2014. godine.

 


PROGRAM:


Četvrtak, 14. maj u 19h

O Suzan Zontag
Režija: Nensi Kejts
SAD, 2014.
Dokumentarni film
Trajanje: 100 min.
Jezik: Engleski
Titl: Srpski
Nagrade: Best Documentary Feature Tribeca Film Festival
Film „O Suzan Sontag“ se intimno i detaljno bavi životom žene koja je bila među najuticajnijim i najprovokativnijim misliocima 20. veka. Suzan Sontag je zahvaljujući svojoj vatrenosti i otvorenosti tokom cele karijere postala jedna od najbitnijih književnih, politickih i feminističkih ikona svoje generacije. Ovaj dokumentarac prikazuje život Sontagove kroz arhivski materijal, priče njenih prijatelja, porodice, kolega i ljubavnika, kao i njene reči koje čita Patriša Klarkson. Od ranog zaljubljivanja u knjige do prvog iskustva u gej baru; od rane udaje do njene poslednje ljubavnice, „O Suzan Sontag“ daje fascinantnu perspektivu na život velike književne kritičarke i spisateljice, čija dela iz oblasti fotografije, o ratovima, bolestima i terorizmu i danas imaju veliki značaj. Trejler pogledajte OVDE.


Četvrtak, 14. maj u 21h

52 utorka
Režija: Sofi Hajde
Uloge: Tilda Koban-Hervi, Del Herbert-Džejn, Mario Špet
Australija, 2013.
Igrani film
Trajanje: 109 min.
Jezik: Engleski
Titl: Srpski
Nagrade: Crystal Bear Berlinale, Directing Award Sundance Film Festival Šesnaestogodišnja Bili mora naglo i nerado da se osamostali kada joj majka otkrije da planira da promeni pol, što dovodi do toga da provode vreme zajedno samo utorkom po podne. „52 utorka“ je film sniman tokom cele godine – svake nedelje samo utorkom, i to je prica o željama, odgovornostima i transformaciji puna emotivnog naboja. Tinejdžerka Bili smatra da zna sve o svojoj majci, pa je iznenađena kada sazna da ova planira da postane muškarac. Povrh toga je i uznemirujuća odluka njenih roditelja da Bili živi sa ocem cele godine. Majka i ćerka obećavaju jedna drugoj da će se viđati svake nedelje bez izuzetka, svakog utorka tokom te godine. Bili kao da mirno posmatra kako njen nekad blizak odnos sa majkom prerasta u nezadovoljavajuća popodneva utorkom i tako, polako, ona započinje veze sa drugim ljudima.


Koristeći to što je jaz među članovima porodice sve veći, Bili sklapa neobično prijateljstvo sa dvoje starijih đaka iz škole i doživljava upravo ono jedino iskustvo koje još ne razume – seks. Međutim, kako Bili postaje nezavisna i počinje da oponaša sve otuđeniji život svoje majke, ona otkriva i da su tajne teret, ali i da su nužne na putu ka ostvarenju želja. Ovaj film je sniman tokom cele godine, svake nedelje samo utorkom, a ova jedinstvena pravila filmske produkcije daju retku originalnost ovoj prici o željama, odgovornostima i transformaciji punoj emotivnog naboja.
 

 

Petak, 15 maj u 19h

Kampanja mržnje: Rusija i gej propaganda
Režija: Skot Stern, Majkl Lukas
SAD, Rusija, 2014
Dokumentarni film
Trajanje: 78 min.
Jezik: Engleski, ruski
Titl: Srpski
Dok se u vecem delu sveta teži ka jednakosti homoseksualaca, u Rusiji se izgleda ide u suprotnom smeru. Antigej raspoloženje i zakoni brzo osvajaju ovu zemlju. Ruski parlament je 2013. godine izglasao zabranu takozvane „gej propagande“ kojom se gotovo svaki vid javne diskusije o jednakosti homoseksualaca pravosnažno smatra zločinom. Nadam se da će gledaoci uvideti kakva je stvarna situacija nakon što odgledaju ovaj dokumentarac.

 

 

 Petak, 15 maj u 21h

Krug
Režija: Stefan Haupt
Uloge: Babet Arens, Aaron Hitz, Martin Hug
Švajcarska, 2014.
Dokumentarni/igrani film
Trajanje: 102 min.
Jezik: Nemacki
Titl: Srpski
Nagrade: Panorama Audience Award Berlinale, Teddy Berlinale
Cirih sredinom pedesetih godina prošlog veka. Stidljivi mladi nastavnik, Ernst Ostertag postaje član gej organizacije „Der Krajs“ („Der Kreis“). Tu upoznaje transvestitsku zvezdu Rebija Rapa i odmah se ludo zaljubljuje u njega. Rebi i Ernst imaju priliku da vide organizaciju i na vrhuncu i kada već počne da se raspada, a na nju se u celoj Evropi gleda kao na pionira gej
emancipacije. Ernst je rastrzan između svog buržoaskog načina života i posvećenosti homoseksualnosti, a Rebiju je ovo prva ozbiljna ljubavna veza, veza koja će trajati čitav život.


Film se iz sadašnje perspektive bavi vremenom kada je „majka“ svih evropskih homoseksualnih organizacija bila na vrhuncu do trenutka kada je polako počela da se raspada. U vreme kad je ugnjetavanje homoseksualaca bivalo sve intenzivnije u Cirihu, dva mlada i veoma razlicita muškarca se bore za svoju ljubav i, uz prijatelje, za prava homoseksualaca.

 


 www.merlinka.com
Facebook: www.fb.me/merlinkafest


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :