Meksički kartel odgovoran za pucnjavu na BPM-u, ostanak festivala pod znakom pitanja

Datum objave:19.01.2017

Pročitano:2987 puta

By:Mixmag Adria

Jedan od najopasnijih meksičkih kartela Zetas preuzeo je odgovornost za pucnjavu u klubu Blue Parrot na festivalu BPM, na meksičkoj Playa Del Carmen, u kojoj je život izgubilo petoro ljudi, a 15 je povređeno, javlja Fox News. 

 

BPM

 

U utorak ujutro, nakon pucnjave, u gradu su se na četiri mesta pojavila četiri šaršafa sa istom porukom koja je ispisana sprejem i specijalno adresirana na ime Phillip, pa se pretpostavlja da se odnosi na Phillipa Pulitana, kanadskog suosnivača BPM Festivala. Inače, šaršafi su uboičajena metoda slanja poruka, koju koriste meksičke bande. 

 

U poruci piše:  "Ovo je znak da smo već ovde jer se niste uskladili PHILLIP BPM. Ovo je početak, otkinućemo glave Golfosa, PELONESA i chapulinesa. Atte (S poštovanjem) el FAYO Z from the old SCHOOL!" 


Fayo Z, koji je potpisan u poruci, je verojatno nadimak poznatog vođe Zetas kartela, Rafaela del Angel Velez Moralesa. Poznato je da je područje Playa Del Carmen pod kontrolom dva različita kartela, već nekoliko godina pa se za nju bore Cartel del Golfo i Los Pelones. Zahvaljujući dogovorenom paktu, područje je relativno mirno tokom poslednjih nekoliko godina. Zetas kartel, poznat i kao Los Zetas operiše u severnoj regiji Quintana Roo, gde se nalazi i Playa Del Carmen, a smatraju se jednim od najopasnijih, najnasilnijih i najnaprednijih kartela u Meksiku.

 

Po svemu sudeći kartel je ovom porukom na desetogodišnjicu festivala pokušao da poeremeti dogovor između Cartel del Golfo i Los Pelones, kako bi i oni imali udeo u ilegalnom dilovanju droge u turističkoj sezoni. 

- Ovo je rat za izbacivanje. Zetas su pokušali naplatiti organizatorima BPM Festivala i oni su odbili, rekavši da su već platili svoje njihovim organizacijama -  rekao je anonimni dugogodišnji rezident za Fox News.

Pucnjava, koja je izvedena rano ujutro kao teroristički napad, trebala je da služi kao izjava protiv festivala i ostalih kartela na području te vodi i do glasina kako je incident rezultat svađe ili posla s drogom koji nije dobro završio. Meksičke vlasti već su u izjavi zabranile povratak BPM Festivala i "ove vrste evenata" na Playu Del Carmen.

- Želimo da ovakvi događaji odu. Nećemo dozvoliti ni jedan ovakav event više -  rekla je Cristina Torres Gómez, gradonačelnica.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :