Matthew Williamson - U carstvu cveća i leptirova

Datum objave:25.04.2009

Pročitano:3270 puta

By:Tanja Beljanski

Kada je u septembru 1997. godine dvadesetšestogodišnji Matthew Williamson (Metju Vilijamson) na Londonskoj nedelji mode prikazao svoju prvu kolekciju pod nazivom Electric Angels, haljine krojene u bias,nežnih, ženstvenih boja, koje su nosile manekenke Kate Moss, Helena Christensen, Jade Jagger i Diane Kruger, sasvim su jasno stavile do znanja da ova mala kolekcija sjedinjuje i definiše bajkovitu estetiku i delikatan potpis Matthew Williamson.
 


Moderni komadi garderobe, veselih boja i ukrašeni komplikovanim detaljima koji ih čine posebnim i uzvišenim, preplavili su ne samo naslovne stranice britanske štampe, nego i stranice internacionalnih modnih Biblija poput britanskog, francuskog, italijanskog i američkog izdanja časopisa Vogue.
 

 
Svoju prvu flagship prodavnicu otvorio je 2004. u Londonu (28 Bruton Street, Mayfair).
Godine 2004. dobio je i Elle nagradu za najboljeg dizajnera, a 2005. Moet and Chandon modnu počast. Tri puta je nominovan za dizajnera godine na British Fashon Awards, da bi ove godine njegove haljine pobedile u kategoriji Red Carpet na pomenutoj dodeli.

Predano nastavljajući rad na sopstvenim kolekcijama, Williamson 2005. godine prihvata posao kreativnog direktora u italijanskoj modnoj kući Emillio Pucci, koja je u vlasništvu italijanskog magnata, kompanije LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton. „Oduvek sam poštovao rad Emillija Puccija (Emilio Puči). To je jedina robna marka na koju sam se ikada ugledao. Emillio je verovao u to da ženu može ulepšati odevajući je u jednostavne komade garderobe“, rekao je tada Williamson. Proučivši arhivu jednog od najvećih modnih kreatora ikada, Emillija Puccija (umro 1992), i trudivši se da do kraja razume njegov životni stil i nasleđe, Williamson je u modernu garderobu pokušao da pretoči ono što je Pucci zapravo značio. Pucci je bio i ostao nedodirljiv, ali je novo vreme donelo Williamsona da pojednostavi čitavu priču.
 

 Matthew Williamson svoj potpis opisuje kao „vez i tekstil“ i naziva ga „ženstvenim, seksi, poletnim i dekorativnim“.  Na njegovim su modelima svakako najupečatljivije boje, vez i štampa, a karakteriše ga bajkovita, prilično infantilna krhkost.

Williamsonovu garderobu obožavaju glumice i manekenke, što je ključ njegovog poslovnog uspeha. Sa klijentima poput Madonne, Helene Christensen, Kate Moss, Sarahe Jessice Parker, Sienne Miller, Kate Hudson, Mishe Barton, Kiere Knigtley i Gwyneth Paltrow, teško da bi iko ostao kratkih rukava.
 
Ako vašu garderobu nose zvezde, i još su njome vidno oduševljene, jednostavno ste 'na konju'.
„Od trenutka kada sam prvi put ugledala Matthewovu garderobu, znala sam da ću voleti sve što on uradi...njegova garderoba je poput retkih antikviteta,“ izjavila je jednom prilikom Helena Christensen. „Svaka njegova haljina je kao bajka,“ rekla je Kiera Knigtley, a Erin O’Connor potvrdila da su Matthewove fantazije upravo ono što mi želimo da oblačimo.

U oktobru 2007. godine u Muzeju dizajna u Londonu priređena je velika retrospektivna izložba pod nazivom "Matthew Williamson, 10 Years in Fashion". Uz osnovne teme: psihodelija, hiperpriroda, globalna ekstravagancija i životni stil, izložba je posetiocima omogućila da zavire iza kulisa i iskuse ono što se dešavalo u životu i radu modnog kreatora u protekloj deceniji.
 

 
Život i profesionalni uspeh Matthewa Williamsona svakako čine specifičnu priču o uspehu u britanskoj modnoj industriji. Za neverovatno brz napredak on svu zahvalnost ukazuje svom poslovnom partneru Velosi, kog naziva kičmom projekta, ali dodaje da njihova kombinacija nije klasična kombinacija poslovnog čoveka i kreatora. „Imam mozak za biznis, tako da veoma dobro radimo zajedno,“ kaže on. Upravo je to i najvažnija tačka u razumevanju stalnog poslovnog uspona Matthewa Williamsona - on je biznismen sa dizajnerskim talentom.
 
 
 

Danas je Matthew Williamson i na čelu dizajnerskog tima švedske kompanije H&M (Hennes and Mauritz), za koju kreira žensku kolekciju i ekskluzivnu mušku modnu liniju za proleće/leto 2009. Oduševljenje H&M je toliko da je ova firma vest o ugovorenoj saradnji naslovila tvrdnjom da će Matthew Williamson doneti sunce u njihovu letnju kolekciju. Na „suncem obasjanu“ ekskluzivnu kolekciju kupci će moći da pojure 23. aprila u izabranim prodavnicama, dok će za ostali deo muške i ženske kolekcije moći da se bore od sredine maja 2009. godine.

Početkom 2002. godine Williamson odlučuje da premijerno počne sa prikazivanjem kolekcija u Americi. Tamošnjoj se publici predstavio na Nedelji mode u Njujorku i vrlo brzo uspeo komercijalno da privuče širi auditorijum. Uz pomoć presa razgranale su se i mogućnosti. Od tada, pa sve do 2008. godine Williamson redovno prikazuje na Njujorškoj nedelji mode.

Matthew Williamson, čuveni britanski modni kreator, rođen je 23. oktobra 1971. godine u Čarltonu, u Mančesteru, gde je odrastao i pohađao školu. Kada je imao 17 godina, upisao je studije modnog dizajna na Central St Martins koledžu u Londonu. Diplomirao je 1994. godine na odseku za modni dizajn i štampu na tekstilu. Prvo angažovanje imao je kao freelance dizajner na jednom projektu u firmi Marni, da bi se nakon toga zaposlio u britanskoj modnoj kompaniji Monsoon and Accessorize. Ubedivši svoje roditelje da napuste poslove kako bi ga podržavali i pomagali mu u poduhvatu, u februaru 1997. godine Williamson osniva firmu Matthew Williamson Ltd u partnerstvu sa Josephom Velosom (Džozef Velosa, C.E.O. kompanije). Debituje u septembru te iste godine kao samostalni dizajner na pomenutoj Nedelji mode u Londonu. I upravo od tada do danas, a uz malu pomoć njegove najbolje prijateljice Jade Jagger, koja je u prvim redovima na modnim revijama među mnoštvom gospode obučene u crna odela i crne pantalone redovno privlačila pažnju suknjama vedrih boja sa indijskim vezom, Williamsonove kolekcije neprekidno jačaju njegovu reputaciju internacionalno priznatog kreatora i jednog od najvećih dizajnerskih talenata Velike Britanije. Od 1997. godine i samofinansirajuće male firme, Matthew Williamson Ltd je do 2005. porasla u firmu koja je zapošljavala 25 ljudi i imala obrt od 12,3 miliona dolara godišnje. Ovo je jedinstven primer u toj generaciji britanskih dizajnera da je početak sa nekoliko novčića doveo do tako brzog rasta.

vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :