Massive Attack otvara peti Dimensions festival u Puli

Datum objave:03.05.2016

Pročitano:4626 puta

Datum održavanja: 24.05.2016 - 28.05.2016

Lokacija: Punta Christo, Pula

Kultna britanska grupa Massive Attack otvoriće Dimensions festival 24. avgusta na jednoj od najjepših svetskih bina na otvorenom – pulskoj Areni. Upravo na tom mestu, uz vrhunsku koncertnu produkciju, kreće peti Dimensions festival, koji je poslednjih godina stekao reputaciju jednog od najuticajnijih festivala elektronske muzike u svetu. Peti rođendan Dimensions će oeležiti s legendarnim imenima iz techno, house, jazz i soul sveta koja stižu od 25. do 28. avgusta na tvrđavu Punta Christo. Ako je suditi po izvođačima, ovo će biti jedno od najimpresivnijih festivalskih izdanja.

 

Dimensions 2016: Massive Attack

 

Publika u Areni imaće priliku da čuje Massive Attack u savršenom trenutku, tik pre izlaska novog albuma, najavljenog za kraj godine. Nakon pet godina diskografske pauze Massive Attack je krajem januara objavio novi EP ”Ritual Spirit” kojim najavljuju album i s kojim su upravo na evropskoj turneji. Uz Young Fathers, Roots Manuvu i Azekela na ovom izdanju po prvi put od 1994. i albuma ”Protection” pojavljuje se nekadašnji član benda - Tricky. Ovi začetnici trip-hop pravca već 25 godina važe kao jedan od najuticajnijih muzičkih sastava, sa preko 11 miliona prodanih kopija i mnoštvo osvojenih nagrada.

 

Nakon otvaranja, na tvrđavu Punta Christo pored Pule, svojevrsni evropski bastion elektronske muzike, stiže australijski future-soul kvartet Haitus Kaiyote nominiran 2013. za nagradu Grammy za najbolju r&b izvedbu. Eklektronsko lice festivala otkriće nastup eksperimentalne jazz-fusion skupine Moritz von Oswald Trio, u kojoj za bubnjevima sedi nigerijski muzičar Tony Allen, voditelj Fela Kuti benda, kojeg su Fela Kuti i Brian Eno proglasili ocem afrobeata. Ikone underground house muzike duo Mood II Swing donose svoju selekciju klasika iz 90-tih, a na istom tragu su i Joe Claussell, osnivač njujorških legendarnih Body & Soul večeri te pravi predstavnik čikaške scene - Gene Hunt.

 


Dimensions Festival 2016 - Initial Line-Up by dimensionsfestival

 

Počast zvuku Čikaga, Njujorka i Detroita koji je oblikovao underground house muziku, festival odaje sledećim imenima koja dovodi u Pulu: DJ Stingray, Marcellus Pittman, Moodymann, Daniel Bell, Mr K-Alexi, Kai Alcé, samo su neka od njih. U kontrastu s ovim klasičnim imenima su nešto mlađi talenti iz SAD-a: Kyle Hall, Fit Siegel i Byron the Aquarius. Tvrđavu će zauzeti i trenutno vodeći techno izvođači Ben Klock, Marcel Dettmann i Rødhåd te nešto eksperimentalniji; Helena Hauff, Andy Stott i Hessle Audiocrew (Ben UFO, Pangaea and Pearson Sound).

Nešto mračniji, dublji zvuk baziran na basu predstaviće Kahn, Om Unit, Calibre, Mala, DBridge, DJ Spinn, Alix Perez. Dimensions je cenjen zbog svog istančanog i progresivnog ukusa, a na popisu izvođača uvek se mogu naći avangardni muzičari koji ruše granice između žanrova. Ove godine to su: predstavnici afro popa i disca Awesome Tapes From Africa, Youssef Kamaal Trio zajedno s Henryjem Wuom koji koketiraju s jazzom i funkom, ljubitelji world zvuka Highlife, lucidni Matias Aguayo iz Cómeme kolektiva, zanzibarska pevačica Mim Suleiman, te funk live dance izvođači Galaxians. Na razmeđu između jazza, disca, techna i housea nalaze se Antal, Moomin, Ryan Elliott, Hunee, Soichi Terada, Sassy J, Pender Street Steppers, Tirzah, Suzanne Kraft, Jordan Rakei i Virginia feat. Steffi i Dexter, dok će sa malo soul muzike festival začiniti vokali Kadjha Bonet i Sarah Williams White. S vrha svetske elektronske scene stižu Motor City Drum Ensemble, Tama Sumo i Jeremy Underground, a o preporodu londonske breakbeat scene svedoče IG Culture, Namebrandsound, Alex Phountzi i EVM 128.

 

Dimensions Festival

 

Centralna lokacija festivala, 200 godina stara tvrđava Punta Christo, intiman je lavirint pozornica i prolaza obogaćenih najboljim svetskim razglasima u neverovatnom okruženju mora i šume, tik uz festivalski kamp Brioni. Uz dnevnu pozornicu na plaži, zabave na brodovima i niz radionica posetioci mogu naći balans između dnevne i noćne strane Dimensions festivala. Kako je to izgledalo prošle godine pogledajte ovde.

U prodaji je upravo ograničen broj povoljnijih festivalskih ulaznica po cijeni od 660 kuna  za posetioce iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Kosova. Ulaznice za koncert otvarenja Dimensions festivala u Areni po ceni od 240 kuna mogu se kupiti putem Entrio sistema te na pretprodajnim mestima širom Hrvatske. 

 

Za više informacija pratite Facebook stranicu festivala


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :