Martina Dimić: Nadam se da će publika umeti da prepozna fuziju klasične i elektronske muzike

Datum objave:19.11.2016

Pročitano:8315 puta

Datum održavanja: 24.11.2016

By:Marija Joksimović

Nastavljamo seriju mini intervjua sa instrumentalistima Simfonijskog orkestra RTS u susret njiihovom nastupu na Lovefest Experience događaju 24. novembra sa maestrom techno muzike Jeffom Millsom. Svoje utiske o kombinaciji elektronske i klasične muzike sa nama je podelila violinistkinja Martina Dimić. Kao pravi umetnik, Martina se raduje ovom neobičnom muzičkom spoju za koji kaže da je toliko originalan da iz njega može da nastane i novi muzički žanr. Takođe smatra da ovakvi događaji, naročito mlađe ljubitelje elektronske muzike mogu da približe klasici, a da će poklonici klasične muzike techno zvuk doživeti kao nešto uzbudljivo i neobično.

 

Martina Dimić

 

Za početak nam recite kakvo je vaše mišljenje o kombinaciji elektronske i klasične muzike i kakva su vam očekivanja pred nastup na Lovefest Experience?
Kada su 1969. godine članovi hard rock grupe Deep Purple odlučili da snime album sa Kraljevskim filharmonijskim orkestrom mnogi su na to gledali sa podozrenjem i nepoverenjem u uspeh takvog miksa. Ispostavilo se da je to jedan od najboljih albuma ne samo tog benda već u istoriji rock muzike što je u decenijama koje su usledile pokrenulo lavinu sličnih projekata i saradnji, pa smatram da i u ovom slučaju ta ideja može da izrodi nešto novo i originalno, možda čak i jedan novi muzički pravac. Nadam se da će publika umeti da prepozna vrednosti te neobične fuzije.


Kakve utiske nosite sa nastupa sa Juanom Atkinsom u staroj Ciglani u okviru festivala Dev9t? 
Imala sam tu čast da nastupam sa Juanom Atkinsom. Novo lepo iskustvo u kojem sam beskrajno uživala i zbog toga sa nestrpljenjem očekujem nastup sa Jeffom Milsom.

 

Martina Dimić

 

Kako izgledaju pripreme za ovaj nastup, da li ste morali da preslušavate neke Millsove techno pesme ili da možda pogledate neki njegov raniji nastup sa orkestrom…?
Naravno, pored redovnih proba u pripreme za nastupajući koncert ulazi i preslušavanje Milsovog opusa jer na taj način najbolje možemo spoznati namere umetnika, samim tim mu se i lakše prilagoditi.

 

Martina Dimić

 

Šta vam kod ovakvog nastupa deluje kao najveći izazov?
Upravo iznalaženje načina na koji se mi, kao simfonijski orkestar možemo prilagoditi muzičkom pravcu koji sa muzikom koju mi izvodimo nema nikakvih dodirnih tačaka.


Da li mislite da ovakvi nastupi mogu da na koncerte klasične publike dovedu i publiku koja je preteržno naklonjenija elektronskom zvuku i obrnuto?
Sigurna i neobično sam da će ljubiteljima techno muzike nešto ovako biti prilično interesantno a iskreno se nadam da će na taj način zavoleti i klasičnu muziku, koja je posebno kod mlađe publike u velikoj meri zapostavljena. Sa druge strane, poklonici klasike mogu doživeti techno zvuk kao nešto uzbudljivo i neobično. 

 

Lovefest Experience spektakl biće održan 24. novembra u BelExpo centru, a organizatori su najavili da će pored Jeffa Millsa i Simfonijskog orkestra RTS-a, to veče uveličati i nastupi naših DJ-eva Dejana Milićevića, Marka Milosavljevića i Kristijana Molnara. 

 

Pročitajte šta o nastupu misle instrumentalisti Simfonijskog orkestra RTS:

Aleksandra Klenkovski: Spremni smo za nastup sa Millsom, nema sumnje da ćemo napraviti spektakl!

Dunja Petrić: Neće nam biti teško da sviramo detroitske techno hitove


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :