MARKO ARTUKOVIĆ: Kad pero zamene trzalica, gitara, glas i srce!

Datum objave:31.01.2016

Pročitano:4258 puta

MARKO ARTUKOVIĆ CD HOME STUDIO SESSIONS

Marko Artuković je usamljeni ali dragocen i autentičan primer za kojim ja, kao muzički novinar, čeznem. Marko Artuković je širokom web čitalačkom auditorijumu prvenstveno poznat kao britki, oštri i bespoštedni CD recenzent nekadašnjeg “Popboks” portala. “On se -što je gotovo neočekivano- dohvatio” akustične i električne gitare, mikrofona, rešen da iznese svoje emocije pred javnost, svoj autorski pečat, i intrigira kako stručni kritički kod, tako i slušalački. Nije se prešao, na svu sreću. I njegovu, i našu.

 

MARKO ARTUKOVIĆ: Kad pero zamene trzalica, gitara, glas i srce! | Milan B. Popović


Marko Artuković je samostalni umetnik, bez pratećeg benda. Njegova gitara, umešnost muziciranja i glas su sasvim dovoljni. Impozantan broj pesama je snimio. One odišu specifičnošću i autentične su, što je i najbitnije. Bilo da su u pitanju distorzirane numere “PROLEĆE” ili KODA”, Marko Artuković ostavlja krajnjeg slušaoca, bez daha. Njegov lirički potencijal je posebno naglašen u ovim pesmama. On se u ovim akord bravurama znalački prožima, i u krajnjoj instanci postavlja i kao dominantan. Mnoge njegove pesme, normalno je, imaju zanimljive aranžmane, kao ukrase. Jedna od Markovih minijatura je pesma “Da li želiš da pričaš samnom?”. Na nju se, u gotovo istom maniru, nadovezuje muzički dokument “Drugo ime za sve”. “Memorija” je hipnotička, gotovo transcendentalna vožnja, uzbudljivo putešestvije i trip. “Ti ništa”, u modernom elektro trans maniru i aranžmanu odlično razbija već uspostavljenu idilu dajući joj na značaju. Jasno distorzično besno i kontrolisano dinamično argumentuje da Marku Artukoviću ne treba bend. Marko Artuković je sam sebi dovoljan i sveobuhvatan. Eksplozivna “Bez pitanja” postoji da na još koji put pokaže žešći deo oreola Artukovića. “Drugi put” je, opet, nežna, melodična, ritmička, veoma pevljiva, jednostavno sjajna numera. Ona je jedan od favorita potpisnika ovih redova. Dobar deo snimaka je višekalan, takođe sniman kod kuće ali iz više tejkova, sa više kanala - gitare, glas, ritam mašina, negde bas, midi.


Stvaralački potencijal, učinak i dostignuće u gotovo 50 snimnjenih numera uživo, govori o visokom stupnju kreativnosti, ne samo o kvantitetu. Taj kvalitet mora biti naglašen i podcrtan. Javno pohvaljen. Zatečen sam pozitivnom i pokretačkom energijom kojom Marko Artuković (nekada CD recenzent, danas umetnik) pleni i deli sa svima nama. Nesebično, dobro, hrabro i iskreno!


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :