Marc Poppcke: DJ booth je mesto na kome se osećam opušteno i to je moja najveća strast

Datum objave:14.02.2017

Pročitano:3320 puta

Datum održavanja: 17.02.2017

By:Marija Joksimović

Lokacija: Three Dots

Marc Poppcke možda nije najzvučnije ime koje dolazi sa nemačke elektronske scene, ali je svakako ime za koji se vezuje besprekoran kvalitet kada je reč od DJ setovima. Reč je DJ-u i producentu koji ovog petka radi šestočasovni set u klubu Three Dots. Marcu će ovo biti prvi put pred beogradskom publikom, pa smo u to ime razgovarali sa njim o muzičkim počecima, odrastanju u Nemačkoj, ali i tome zašto obožava da radi dugačke DJ setove. 

 

Marc Poppcke


Znamo da si okružen muzikom od malih nogu, čak si sivirao i klavir, ali koji momenat je bio presudan da se okreneš baš elektronskoj muzici?
Sve se dešavalo sredinom 90-ih kada sam se ozbiljno navukao na radio emisiju HR3 u kojoj su se svake subote smenjivali klupski DJ-evi. A najviše su me impresionirali setovi Svena Vatha, on je ostao jedan od mojih uzora do danas. Elektronska muzika me je sve više fascinirala i jednostavno sam želeo da aktivno učestvujem u toj sceni. Kupio sam dva gramofona i mikser i svaki dan vežbao satima. Moj prvi zvanični nastup desio se 2000. godine, a u međuvremenu je DJ-ing postao moj posao.

Sa naše tačke gledišta, Nemačka izgleda kao najbolje mesto za odrastanje ako želiš da se baviš elektronskom muzikom. Kakva su tvoja iskustva? Koliko je činjenica da si odrastao u Nemačkoj uticala na tvoju karijeru?
Nemačka ima jednu od najvećih scena u svetu kada je elektronska muzika u pitanju zbog čega, naravno, mnogo lakše dolazite u kontakt sa ovakvom vrstom muzike. Naročito u Berlinu, ima toliko klubova, događaja i festivala preko leta.  Kada sam se preselio u Berlin 2005. godine to je doprinelo tome da mogu da radim puno radno vreme kao DJ.

Čuli smo da si veliki fan vinila. Koji je prvi vinil koji si kupio i koliko ih danas imaš u svojoj kolekciji?
Svoj prvi vinil dobio sam od oca. U pitanju je bio Oxygen Jean Michel Jarreai to je verovatno jedini vinil elektronske muzike iz njegove kolekcije, jer ion je zapravo mnogo više slušao rock, jazz i blues. U poslednje vreme i nisam tako mnogo orijentisan na vinile. Prelazak na digitalnu tehnologiju mi je u početku jako teško pao, ali sada uviđam prednosti toga i cenim ih. Danas većina DJ-eva svoju muziku nosi na USB stikovima i siguran sam da je svima drago da ne moraju da vuku velike torbe i sanduke sa vinilima na nastupe. Isto tako, sada imam mnogo širi izbor muzike na raspolaganju, a to ranije nije bilo moguće.

 

Marc Poppcke

Kako bi opisao svoj DJ set? Šta nam donosiš u Beograd?

Svake nedelje provodim po nekoliko sati tražeči muziku koju puštam u svojim setovima, tu su promotivni demoi i nova izdanja kao i odabir numera koje lično volim i uz koje najradije igram. A baš takvi su i moji DJ setovi - za igranje. Možete očekivati najrazličitije stvari, volim da osetim publiku i atmosferu u samom klubu pa da onda biram muziku. U suštini volim groovy trake i set je malo više melodičan, tako da težak techno nećete čuti od mene. Pošto ovog petka u klubu Three Dots radim duži set, potrudiću se da postoji neka muzička gradacija, uvešću vas u veče lagano, a onda kako vreme bude odlazilo dovešću atmosferu do tačke ključanja. :)

Kao što reče, spremaš šestočasovni set. Šta najviše voliš kod tih dugih setova?
Meni je potpuno neshvatljivo da DJ setovi danas traju samo dva, tri sata što je totalno suprotno samoj ideji elektronske muzike koja je uglavnom bazirana na ponavljanjima kako bi ljudima omogućila neku vrstu transa. U nastupu koji traje dva sata nemate baš mnogo šanse da napravite set koji će ljude da ubaci u to stanje transa zbog kog će muzika da vas “udari” na pravi način. Elektronska muzika može da ponudi puno toga i zbog toga volim da radim duge setove. Najduži setovi su mi bili 10 sati, ali nemam svuda priliku da radim dugačke setove, što je prava šteta.

 

Marc Poppcke

Takođe si i producent, kakvu muziku voliš da praviš?

Da budem iskren, sebe vidim pre svega kao DJ-a i vlasnika etikete, pa tek onda kao producenta, tako da nisam jedan od onih štrebera iz studija. Ali mi je zabavno da pravim sopstvene trake. Mislim da nemam neku posebnu ideju u kom pravcu moje trake mogu da idu. U principu se igram, volim lagane melodije, što možete čuti u skoro svim mojim trakama. :-)

Reci nam nešto o tvojoj etiketi Cross Frontier Audio?

Cross Frontier Audio sam napravio 2011. godine kako bih prijateljima dao mogućnost da objavljuju svoju muziku. Redovni izvođači na ovom labelu su MUUI, Joram, Danito & Athina i Sonic Future. Posebno se radujem što će u martu izaći EP Nhara čiji sam veliki fan. U aprilu sledi izdanje od Fake Mood & Mirida, zatim Necormern iz rusije čije trake vrlo često puštam u svojim setovima.

Kakvi su ti planovi za 2017. godinu?
Nemam naviku da previše planiram unapred, samim tim nemam konkretne planove za ovu godinu. Želim da nastavim da izdajem odličnu muziku na Cross Frontier Audio i takođe želim da radim na svojoj produkciji i remiksima, u saradnji sa drugim umetnicima. Takođe bih voleo da u ovoj godini DJ nastupe. DJ booth je mesto na kome se osećam opušteno i to je moja najveća strast.

Nismo te pitali ranije, da li će ovo biti tvoj prvi nastup u Beogradu? Imaš li neku poruku za fanove?
Zapravo nikada nisam bio u Beogradu i veoma se radujem što konačno dolazim u vaš grad i što ću vam puštati muziku šest sati. Zato se nadam da nas u petak u klubu Three Dots čeka nezaboravna noć i očekujem vas u što većem broju.

 

Više o žurci u klubu Three Dots pročitajte ovde i na Facebook eventu.

 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :