Manivi - POEZIJA SA MUZIČKOM PODLOGOM

Datum objave:29.12.2016

Pročitano:5925 puta

By:Jelena Mitić

Ivana Vukmirović Manivi autorka je soul muzike. Album prvenac podelila je sa publikom 05. oktobra 2016. u Elektropioniru. Album je u celini odsviran uživo i neguje stil žive svirke. Iz njenih reči videćete koliko ona ima ovog Mani (najveće bogatstvo koje čovek može da poseduje, ono što nosimo u sebi) i koliko je njega podelila sa nama kroz muziku i reči.

 

Manivi

Manivi


Tvoja muzika zvuči kao poezija sa muzičkom podlogom. Koliko su ti, kao umetnici, reči bitne?
Reči su medij, isto kao i muzika. Način da se prenese neka poruka. Bitne su u smislu da se ponekad ta poruka lakše prenosi ako imate dva medija, umesto samo jednog.


Otpevala si i pesmu Brane Crnčevića "Kad bi meni dali jedan dan", kome bi ti dala polovinu tog dana, a koji deo dana trošiš sama sa sobom?
Sabajle, uz kafu je moje. The rest can go to those in need.


Koje pesnike voliš, planiraš li skoro da otpevaš još neku od pesama iz srpske antologije?
Zaista ne pravim planove tog tipa. Kad pročitam nešto što me inspiriše, uzmem gitaru u ruke i latim se posla.


Sarađivala si i sa Sergejem Trifunovićem na pesmi "Među javom i med snom". Kako odlučiš sa kojom pesmom ćeš raditi? Jel te inspirisao Lazin život ili sama poezija?
Muzika za "Međ javom i med snom" je nastala sasvim slučajno, u toku jednog druženja sa Sergejem na terasi kod zajedničke prijateljice. Njegov predlog je bio da uradimo nešto sa ovom pesmom i stvarno nije trebalo dugo da se ideja razvije. 


Pišeš dok voziš auto, znači li to da ti reči dolaze onda kad si mirna i skoncentrisana, za razliku od većine umetnika koji stvaraju iz haosa?
I da i ne. Inspiracija ima svoje mehanizme, i najčešće dolazi u uslovima u kojima ste navikli svoj um da stvara. Iz ko zna kog razloga, mnoštvo ideja mi pada na pamet dok vozim.


Devet pesama na novom albumu kao devet krugova soula, gde nas sve provodiš kao Beatriče u Božanstvenoj komediji i šta si htela da pokupimo usput slušajući album?

Ne mogu da kažem da je postojala neka konkretna namera. Možda jedino uživanje. Album oslikava jedan period mog života i predstavlja osobu koja sam bila tada. To više naravno nije isto, tako da će drugi album biti mnogo drugačiji.

 

Manivi


Koji muzičari su sa tobom radili na albumu? 
Imala sam sreću da na ovom albumu sviraju fenomenalni muzičari, koji su mi bili velika posrška kroz ceo proces. Sve je snimamo "live", tako da bez njih ništa od ovoga ne bi bilo. Peđa Milutinović - bubanj, Aca Andrić i Pera Krstajić - bas, Andrej Martinović i Dragan Ćalina - klavijature, Rastko Obradović i Max Kochetov - sax, Ivan Radivojević - truba,  Mladen Lukić - trombon i prateći vokali Saška Janković, Marko Louis, Maša Hubijer, Marko Luois je radio miks i produkciju za osam stvari, Vladan Popović Pop je miksao Something Beeautiful i radio mastering.

 

Poslušajte pesmu Something Beautiful na Deezeru.


Čime jos hraniš dušu, sem muzikom?

Knjige, kuvanje, crtanje, vreme sa mojim dragim ljudima. 


Muzika se menja, rekla si u jednom intervjuu, koliko često se ti muzički menjaš?
Konstantno. I zahvalna sam što je tako. Jer kao što rekoh, niko nije ista osoba kao što je bio prošle godine, zašto bi onda pisao istu muziku?


Postoji li još uvek Beyonce tribute band? Koja je razlika u kvalitetu nastupa onda kada pevaš i onda kada sviraš gitaru?
Postoji. To je grupa talentovanih žena sa kojima volim da sviram iako nisam neki fan muzike dotične pop dive. Nemam bogznakakav skil kao gitarista, ali mislim da sa dobrom ritam sekcijom umem da zagruvam :)


Koji su to muzičari uticali na tvoj muzički ukus i stvaranje?
Uh. Mnogo ih je. Zaista sam slušala razne vrste muzike i mnogo umetnika je ostavilo svoj pečat na određenom periodu mog života. Recimo Stevie Wonder, Prince, Coltrane, Wayne Shorter, Jonni Mitchel, Ella, Erykah Badu, Lauryn Hill, Steely Dan, Marvin Gaye... i još mnogo imena.


Kako je izgledala saradnja sa Luisom a kako sada sa njegovim sinom Markom?
Ljubišu sam jako poštovala, i mislim da je bilo uzajamno. Naučila sam mnogo od njega, i zahvalna sam na tom iskustvu. On je bio neka osovina oko koje se skupljaju muzičari i mnogo sjajnih umetnika sam upoznala preko Louis-a. Izmedju ostalog- i njegovog sina Marka sa kojim se takodje i privatno družim, sem što imamo odličnu saradnju. Marko je skoro izbacio spot za stvar Pada noć. Pesma je jedna neobična saradnja sa fenomenalnom indijskom pevačicom i predlažem cenjenim čitaocima da bace oko.

 

Manivi

 

Radila si i na Viklerovom novom albumu, šta nam to spremate?

Sa Viklerom uvek kreativni spektakl. U toku su radovi na zajedničkom albumu, i mislim da nam neće trebati puno vremena da ga privedemo kraju jer imamo fenomenalnu saradnju, u smislu razumevanja i dopunjavanja. Nismo ni mi sigurni šta će biti konačan ishod jer smo prepušteni muzici da nas vozi. Ali neke stvari su već postale interni hitovi.

 

Poslušajte pesmu Day Before Yesterday na Deezeru.


Šta se to promenilo u petak na promociji u Elektropioniru, a šta se samo potvrdilo?
Za mene je to veče bilo kao neki praznik jer su svi koje volim bili tu i energija je bila neverovatna. Mnogo divnih ljudi je bilo u publici, mnogo sjajnih umetnika i retkih nosioca svetlosti u našoj zemlji. Mislim da je to lepo veče na neki način bilo i podstrek za njih i drago mi je zbog toga. 


Koliko Ivana ima ovog Mani iz imena Manivi?
Ivi Manivi mi je već postao nick :)  Mani je najveće bogatstvo koje čovek može da poseduje, a to je ono što nosimo u sebi. Svako je svoj Mani.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :