Manga Trip - NEW YORK

Datum objave:30.01.2013

Pročitano:10727 puta

„New York, New York“, inspiracija, fascinantna šarmantnost, velika svetla, betonska džungla u kojoj se prave snovi, koketan, beskrajno privlačan, od svog nastanka, pa sve do danas. Bilo da su u pitanju naša sećanja iz filmova uz koje smo odrasli, sve ono što nam se manje više nametalo, NY ne možemo zameriti. Upravo sve ono što smo do posete NY mogli da vidimo i istražimo, oblakodere sa Menhetna, zavodljiv izlog Tyffany and co., žuti taksi, koji nonšalantno prelazi preko kanalizacije iz koje kulja dim, Central park u kom su mnogi umetnici našli svoju inspiraciju, gde i danas možete da se provozate kočijama.Bilo koje godišnje doba da je u pitanju, nikada nije izgubio svoje zaljubljenike i pored njih uvek dolaze novi doseljenici i turisti. Država, grad, ostrvo, „velika jabuka“, posebna od svih, izdvojeno, samouvereno, dostojanstveno stoji na svom mestu, raširenih ruku pozivajući sve nas da napišemo novu knjigu, kompoziciju, pesmu, vidimo nove boje, osetimo nove mirise, vidimo nova lica u milionskom broju, upoznamo dobre prilike, osetimo nonšalantnost u vazduhu koja nas nosi svakim korakom po mekom betonu, ili ipak, ne manje bitno, upotpunimo foto album sa svetskim znamenitostima, dragocenim trenucima.Uz slabu konkurenciju, najzabavniji grad na svetu, istorijsko ispunjeno mesto koje zauzima veliku romantičnu privlačnost za posetioce. Lutanjem ulicama, naći ćete se između zgrada, ikona današnjeg doba i gubljenju pogleda u treptavim svetlima koja se nikada ne gase.

NY, grad koji će uvek nuditi veliki broj znamenitosti i aktivnosti, takođe, imate posla sa velikim gradom, a u zavisnosti od prioriteta i želja oko obilaska i posete svih mesta koje ga čine tako posebnim, trebalo bi napraviti listu i plan, kako ne bi gubili vreme ili jednostavno proveli ceo odmor besciljno se mimoilazeći sa svim mestima, građevinama koje čine NY takvim kakav jeste.Uže gradsko jezgro se sastoji od pet gradskih opština: Brooklin, Bronx, Manhattan, Queens, i Staten Island od kojih bi svaka po svojoj veličini mogla da bude zaseban grad. Njujork je grad koga mnogi nazivaju glavnim gradom Sveta, u centru je međunarodnih finansija, politike, zabave i kulture. Prvobitno se zvao Novi Amsterdam, da bi mu 1664. godine Britanci dali ime koje nosi i danas – New York (Novi Jork) u čast vojvode od Jorka. Takođe je i sedište velikih muzeja, galerija, međunarodnih korporacija, najveće svetske berze, kao i sedišta Ujedinjenih nacija.

Današnji simboli NY-a su: Wall Street, Kip slobode, Bruklinški most (prvi noseći most na svetu koji spaja Menhetn i Bruklin), Empire State Building (nekada najviša zgrada sveta visoka 381 metar), Chrisler Building itd. Nekada je to bio i svetski trgovinski centar, koji je srušen u terorističkom napadu 11. septembra 2001.

Poznata mesta su Peta avenija sa radnjama svih svetskih brendova, Times Square, Central park, Metropolitan muzej, China Town (kineska četvrt), Little Italy (mesto osnivanja čuvenih bandi sa početka 20. veka, a danas četvrt prošarana brojnim restoranima italijanske kuhinje) i Broadway bulevar koji se proteže od juga do severa Menhetna, a u čijem se centralnom delu (Midtown) nalaze mnoga pozorišta.Prvo mesto na listi bi svakako trebalo da bude Times Square, nazvan po sedištu NY Times-a, a od samog imenovanja čini zapadni deo komercijalnim područjem Menhetna. Preplavljen reklamama koje izazivaju slatku vrtoglavicu, naslagane jedna preko druge. Times square je najprimamljivije mesto na svetu kada je doček nove godine u pitanju, upućujući na tradiciju okupljanja svih građana, uz poznate ličnosti koje su zadužene da zabave posmatrače,a svake godine, tačno u ponoć, milioni pogleda prate spuštanje velike novogodišnje lopte sa vrha zgrade. Times Square je brzo sazreo u kulturno središte puno pozorišta, muzičkih dvorana i luksuznih hotela. Ovo mesto bi moglo biti okarakterisano njujorškom Agorom.

Postoje mesta koja morate posetiti da biste imali pravo da kažete da ste videli NY. U uži krug svakako ulazi Soho, jedno od najpopularnijih naselja Menhetna. Poznat po svojim modnim buticima, ekskluzivnim restoranima, umetničkim galerijama. Soho se proslavio kao naselje za umetnike tokom 60-ih i 70-ih godina prošlog veka, kada su jeftini prostori ukinuli pogone fabrika konvertovane uz pomoć umetnika u potkrovlja i studijima koji su izazvali da se ovo susedstvo podigne na društveno-ekonomsku skalu. Zove se Soho, jer je locirano na području južno od Hjuston ulice, u odnosu na Soho u Londonu.
Idući dalje, bitna stanica je glavni prolaz na Menhetnu - Peta Avenija. Prolazi kroz srce Midtauna i duž istočne strane Central parka, a zbog skupog pogleda na park i istorijskih zdanja duž njenog toka, ona nosi titulu simbola bogatog NY-a. Ovaj deo grada je poznat i kao Upper East Side. Peta avenija je takođe linija koja deli istočne i zapadne ulice na Menhetnu.

Empire State Building
, deveta najviša zgrada na svetu, uzima svoje ime po nadimku države New York, ujedno je i najviša zgrada u gradu. Američko društvo inženjera ju je proglasilo kao jedno od sedam svetskih čuda, to bi bio dovoljan razlog da je posetite.Madison Square Garden
ukoliko ste ljubitelji sporta, jedan od bitnih momenata je i ovaj dom Knicks-a i New York Rangers-a, profesionalnih, globalno poznatih sporstkih timova koji su domaćini baš na ovom mestu.

Nezaobilazna je i Park Avenija, bogatog ugleda, a razlog tome je činjenjica da seče Upper East Side, najelitniji deo NY-a.

Već pominjan, Central park, jedan od najvećih urbanih parkova na svetu, smešten u opštini Menhetn. Oaza za duge šetnje, inspiraciju, pri svom estetskom savršenstvu, Central park se pojavljuje u mnogim filmovima i televizijskim emisijama, koje su ga učinile svetski poznatim.

Statua slobode
, za mnoge imigrante koji su se doselili iz Evrope u NY, bila je prva slika koju su videli u SAD. Statua je bila poklon francuske vlade za stogodišnjicu nezavisnosti Amerike. Lice statue podseća na lice majke njenog dizajnera, a po priči telo je po merama prostitutke koju je poznavao. Kruna statue ima sedam šiljaka, koji simbolizuju sedam mora preko kojih se širila sloboda. U levoj ruci, držeći tablu o deklaraciji nezavisnosti i u desnoj sa bakljom koja simbolizuje prosvetljenje, statua je jedno od najvećih svetskih estetskih savršenstava.Most koji je uzeo najviše pažnje javnosti je Bruklinski most, koji spaja Menhetn i Bruklin. Građen 14 godina, pri tom ne dozvolivši svom tvorcu da ga potpunog vidi. Njegova gradnja je uzela ne samo život njegovog tvorca, već i desetine radnika, što se ne može zameriti samom mostu, koji uprkos velikim žrtvama i danas stoji pravo, ispunjavajući svoju svrhu, kako estetski, tako i praktično.

Ukoliko ste ljubitelj muzike, ne bi trebalo da zaobiđete Carnegie Hall, prestižno koncertno mesto u NY-u, koje je po svojim predispozicijama najznačajnije mesto kako za klasičnu, tako i za popularnu muziku u SAD, a pored svoje lepote, poznat je i po savršenoj akustici.

Ukoliko ste ljubitelj umetnosti, trebalo bi da znate da se pored Metropolitan Museum Of Art (MET), Museum Of Modern Art (MOMA), Lincoln Center Of The Performing Arts i Brooklyn Museum ne prolazi tek tako. MET broji više od dva miliona dela koja obuhvataju hiljade godina umetnosti. Za otvaranje MOMA muzeja, zaslužna je porodica Rokfeler zbog čijeg su budućeg uticaja dela Van Goga našla svoj put do slave.

NY sam po sebi, pored znamenitosti i legendarnih građevina nudi i bogat izbor mesta za noćni provod, konceptualnih kafeterija, galerija, prodavnica… jer grad nikada ne spava, a vi imate taman toliko vremena da sve posetite, ispunite životno iskustvo koje nema cenu.
 
 

vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :