Manga Trip - Azurna obala

Datum objave:15.03.2013

Pročitano:6084 puta

Nica, Sen Trope, Kan, Monako... pomislio bi da se nalaziš u nekom holivudskom filmu ili u knjizi Stefana Liežeara. Čuvena je po svojoj lepoti i glamuroznosti. Nestvarno plavetnilo neba, predivni pejzaži priobalja, tirkizno plavo more i topla klima sa preko 300 sunčanih dana godišnje. Ukoliko se nađeš na Francuskoj rivijeri, postoji velika mogućnost da sretneš neke od pripadnika svetskog džet-seta kako krstare na svojim luksuznim jahtama ili uživaju na žurkama po kojima su poznate azurne noći.

Nica
je glavni turistički centar Azurne obale, i posle Pariza druga najpopularnija turistička destinacija u Francuskoj. Stari deo grada karakteriše mnoštvo uskih i krivudavih ulica sa visokim kućama. Grad je prepoznatiljiv po gužvi na plažama, luksuznim jahtama, palmama i glamuru.Novi deo grada prostire se pored obale. Bulevari ukrašeni zelenim palmama i cvećem njegova su najveća odlika. Mnoge VIP holivudske ličnosti česti su gosti ovog grada, a većina njih pristiže velelepnim jahtama. Englesko šetalište, dugo 5 km, možda je najprivlačniji deo grada. Ukrašen vilama, elitnim hotelima, parkovima i vrtovima, ostavlja bez daha.

Plaže, kokteli i jahte nisu jedino što Nica može da ponudi. Rimske ruševine, festivali i dobro opremljeni umetnički muzeji, najbolji restorani u Evropi, samo su još neke od ponuda ovog primorskog grada.

Jedan dan na nekoj od privatnih plaža može biti nezaboravno iskustvo. Najbolja privatna plaža u gradu je Castel Plage i nalazi se odmah ispod tvrđave. Javne plaže su besplatne, a dve najbolje su La Plage Publique de Beau Rivage (u neposrednoj blizini starog grada) i La Reserve, koja jeste mala, ali je zbog svoje lepote izrazito primamljiva turistima.Uske i krivudave ulice, sokaci i prolazi, obojene kućice su oznaka Stara Nica (Vieux Nice ), gde se nalazi Cvetna pijaca (Courts Saleya).

Noćni život u Nici je veoma raznovrstan. Klubovi sa muzikom za svačiji ukus, sa fantastičnom ponudom pića i enterijerom koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Kan
je grad koji svojim punim sjajem sjaji u maju, kada se u njemu održava čuveni filmski festival, kada slike i snimci najvećih zvezda obilaze ceo svet, dok elita šeta crvenim tepihom. Može se sa sigurnošću reći da je Kan sinonim za ovaj glamurozni događaj.

Kada bismo zanemarili sav taj glamur i sjaj tokom festivala, dobili bismo grad koji nudi lepote tokom čitave godine. Divlje ostrvo Larin (Lerins), strme ulice Starog grada (Le suquet), načičkani restorani, luksuzni hoteli, prodavnice najpoznatijih robnih marki i enormno skupi restorani, svuda su duž La Krozeta.

Na Aleji zvezda mogu se videti i fotografisati otisci dlanova slavnih, a nasuprot toga, u mirnijoj varijanti, šetnja srednjovekovnim delom grada. Sve kaldrme vode do Place de la Castre, odakle se pruža pogled na prelepu panoramu. Azurno more prekriveno jedrilicama, a vidi se i Notre – Dame de l‘Esperence, crkva koja čuva mošti Sv. Onorata, koja objedinjuje gotski i renesansni stil.Kroaset (Croissete) je najpoznatija ulica u Kanu, bulevar pored mora, odmah iznad glavne plaže sa najfinijim peskom. U ovom bulevaru smeštene su najskuplje prodavnice, najglamurozniji i najskuplji hoteli, pogled koji se pruža iz tog dela grada je baš kao i sve oko njega - savršen.

Stari grad se nalazi oko najstarijeg kvarta Suquet, koji čine uske, krivudave i strme uličice, prekrivene kaldrmom. Lokalnih restorana ima po svim ulicama, a na vrhu brda je crkva i sat-kula, odakle se pruža pogled na zaliv. U podnožju brda je čuvena pijaca Marche Forville, koja ima apsolutno najbolji izbor hrane, na kojoj se može kupiti voće i povrće svake vrste. U blizini se nalazi i Musse de la castre, u zamku Chateau de la Castre, i sadrži slike, skulpture i druga umetnička dela.

Iles de lerins
su dva ostrvceta koja se nalaze preko puta gradske rive. Na većem, Ile Sainte-Margueritte, ima prodavnica, barova, restorana, i idealno je mesto za relaksaciju. Na manjem, Ile Saint-Honorat, postoje ruševine, utvrđenja i manastir. Blizu obale je ostrvo St-Margerit, za koje se priča da je na njemu bio zatočen čovek sa gvozdenom maskom.

Monte Karlo
je, neformalno, glavni grad kneževine Monako. Smešten je na ogromnoj steni koja izgleda kao da se otkinula sa alpskog vrha i uronila u srce Mediterana. Monte Karlo je u svetu poznat po svojim kazinima, kockanju, glamuru i kao mesto u kome poznati provode odmor. Jedna je od vodećih turističkih destinacija Evrope.Monte Karlo je velika, blještava kockarnica. Omiljeno među džet-setom, ne samo zbog kazina, već jer se tamo održavaju brojne revije i događaji.

Nasuprot kockanju i mondenskom društvu, okolina ovog grada ima niz zanimljivosti. Okeanografski muzej - arhitektonski moćan, naučno ekskluzivan, sa izuzetnim kolekcijama morskih vrsta i predmeta koji su u vezi sa morem, u samoj je blizini grada. Za romantične duše, preporučuje se obilazak Katedrale Svetog Nikole u Monako-Vilu, gde su sahranjeni mnogi vladari iz monegaške dinastije, među kojima je omiljena Grejs Keli. Za ljubitelje istorije, Monte Karlo može ponuditi Napoleonov muzej sa artefaktima iz vremena imperatora, koji je značajno promenio njen tok.

Velika nagrada Monaka - trka Formule 1 u Monte Karlu, veoma je uzbudljiva, jer gledaoci iz blizine mogu da vide jurnjavu i čuju škripu guma.

Ukoliko želiš da osetiš moć i glamur, da vidiš kako i gde žive „cice sa naslovnice“ i da se poistovetiš sa njima, Monte Karlo je pravo mesto za to. Grad iz filma, kockarskog duha, premazan slavom i bogatstvom, jednostavno nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.
 

vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :