Ljubica Cuca Sokić i Milena Pavlović Barili u fokusu izložbe ''Percepcije. Žena po meri društva?''

Datum objave:31.10.2018

Pročitano:766 puta

Prateći program za 2 i 3. novembar 2018.

Kroz izložbu „Percepcije. Žena po meri društva?“ u Galeriji Matice srpske u prethodnih mesec dana vodili su nas mnogi značajni kustosi i istoričari umetnosti, upoznajući nas bliže i bolje sa savremenim britanskim umetnicama i predstavnicima moderne i klasične srpske umetnosti.

 


Predstojećeg vikenda, još dva izuzetno zanimljiva predavanja očekuju sve posetioce Galerije Matice srpske.
U petak 2. novembra u 18.00 sati, Jelena Mitrović, sociološkinja i Sonja Bajić, ilustratorka, održaće predavanje pod nazivom Modla za ženu.


Kroz predavanje Modla za ženu biće predstavljen projekat i knjiga „Kakva ženska“, koji sadrže priče o ženama sa jugoslovenskog prostora koje su bile progresivne kada to nije bilo moderno. Autorke projekta Jelena Mitrović i Sonja Bajić osvrnuće se na prezentaciju žena mahom o umetnicama koje su predstavljene u projektu ali i o Kakvim Ženskama koje su se bavile promovisanjem drugih žena, njihovih rukotvorina i njihovog rada. Koje su to žene koje menjaju društvo, šta su nam ostavile u nasleđe, na koji način su posmatrane nekad i danas, čime su šokirale javnost, da li su one bile žene po meri (svog) društva i šta je od njih očekivano a šta im se zameralo – neka su od pitanja na koja će publika imati priliku da sazna odgovor.

 

Percepcije

Dan kasnije, u subotu 3. novembra u ustaljenom terminu od 18.00 sati, istoričarka umetnosti dr Irina Subotić predstaviće nam dve velike srpske umetnice u svom predavanju:


U susretu sa delom Ljubice Cuce Sokić i Milene Pavlović Barili

Kao deo ciklusa predavanja o životu i stvaralaštvu britanskih i srpskih umetnica, dr Irina Subotić, istoričarka umetnosti i profesor emeritus, govoriće o dve značajne umetnice – Ljubici Cuci Sokić i Mileni Pavlović Barili. Ove dve umetnice imale su veoma različite životne priče – dok je Ljubica Sokić bila duboko ukorenjena u beogradsku, srpsku i jugoslovensku kulturnu scenu, Milena Pavlović Barili je izgradila međunarodnu karijeru. Kroz predavanje će biti predstavljene njihove umetničke i životne sudbine kao i njihove različite likovne poetike.

Podsećamo, na izložbi Percepcije. Žena po meri društva? publici je predstavljeno na jednom mestu umetničko nasleđe Srbije i Velike Britanije, a pored dela dve umetnice u fokusu, mogu se videti i dela sledećih umetnica i umetnika:
Abigail Lane, Ana Bešlić, Anthea Hamilton, Camilla Løw, Celia Hempton, Clare Strand, Danica Jovanović, Đorđe Jovanović, Elizabeth Price, Gillian Wearing, Helen Chadwick, Ivan Tabaković, Ivanka Adamović Dunđerski, Katarina Ivanović, Laura Aldridge, Lubaina Himid, Madame Yevonde, Milan Konjović, Marko Zavišić, Nadežda Petrović, Petar Dobrović, Rachel Whiteread, Sava Petrović, Sarah Lucas, Sava Šumanović, Tracy Emin, Zlata Markova Baranji i Zora Petrović.

 


Ulaz na programe petkom i subotom je besplatan.


Izložba „Percepcije. Žena po meri društva?“ traje do 6. januara 2019.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :