LJUBAV, SMEH, STRAH: 3. Festival DANI AUSTRIJSKOG FILMA!

Datum objave:23.04.2015

Pročitano:5167 puta

Datum održavanja: 23.04.2015 - 28.04.2015

Lokacija: Dvorana Kulturnog centra Beograda

Od 23. Do 28. aprila u Dvorani Kulturnog centra Beograda održaće se treći festival DANI AUSTRIJSKOG FILMA koji tradicionalno, zajednički pripremaju Austrijski kulturni forum u Beogradu i Kulturni centar Beograda. Na programu je jedanaest izuzetno kvalitetnih austrijskih filmova novije proizvodnje. Festival otvara alspki vestern film MRAČNA DOLINA reditelja Andreasa Prohaske u 20:00. 

 

LJUBAV, SMEH, STRAH: 3. Festival DANI AUSTRIJSKOG FILMA! | Dvorana Kulturnog centra Beograda | 2015


Tri reči LJUBAV, SMEH, STRAH koje čine moto trećeg festivala austrijskog filma dosta pouzdano određuju suštinu kinematografije koja iz godine u godinu biva sve brojnija, kvalitetnija i raznovrsnija. Ljubav, smeh i strah su dominantna osećanja u austrijskim filmovima, ali ne samo kao rezultat nametnut žanrovskim obrascima već i kao jaka veza sa stvarnošću s kojom, upravo kroz različite žanrove, austrijski film intenzivno komunicira.


Tako će sva tri pojma biti izrazita u čisto žanrovskim filmovima kao što su briljantni alpski vestern „Mračna dolina“ ili horor komedija „Vampir na terapiji“ ali i u snažnim dramama kao što su „Poslednji ples“ i „Oktobar novembar“ pa čak i u čudnoj drami „Luda ljubav“. S druge strane, više ljubavi je potrebno i straha prisutno u filmovima o azilatnima i austrijskim građanima pristiglim iz dalekih zemalja „Makondo“ i „Pukotine u betonu“, dok je humor dominantan u filmu „Superego i ti“.

 

LJUBAV, SMEH, STRAH: 3. Festival DANI AUSTRIJSKOG FILMA! | Dvorana Kulturnog centra Beograda | 2015

Dva izuzetno važna filma ovogodišnjeg festivala posvećena su umetnosti. „Veliki muzej“ je uzbudljivi dokumentarac koji će ispod priče o obnovi Istorijskog muzeja u Beču reći i pokazati mnogo toga manje poznatog iz svakodnevnog života zgrade i ljudi koji čuvaju najvažnija sećanja ovog sveta. Drugi je „Širli – vizije realnosti“, očaravajuća rekonstrukcija umetničkog univerzuma američkog slikara Edvarda Hopera.

Najpoznatija autorska imena ovogodišnjeg festivala austrijskog filma su Andreas Prohaska („Prvi dan“, „Atentat“, „Slučajna otmica Elfride Ot“), Benjamin Hajsenberg(„Spavač“, „Pljačkaš“), Gec Špilman („Antares“, „Revanš“) i Džesika Hausner („Hotel“, „Lurd“). Ali našoj publicu poznat je i Umut Dag čiji je debitantski film „Kuma“ bio zapažen na FESTU 2013.

Dobri reditelji koji se bave zanimljivim temama proizvode ljubav, smeh i strah uz čest dodatak večnog Frojda i tako austrijski film čine vrlo privlačnim proizvodom sa dugim rokom trajanja. Za razliku od Mihaela Hanekea i Ulriha Zajdla koji su kinematografije za sebe, autori čije ćemo filmove gledati na festivalu jesu dobar odraz i mera austrijske filmske stvarnosti.

 

Cena ulaznice 250,00 dinara, radno vreme blagajne je od 16:00 do 21:00.
 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :