BELDOCS 2020

‘’Ljubav i smrt’’ u Bitef teatru

Datum objave:17.03.2018

Pročitano:804 puta

Datum održavanja: 31.03.2018

Lokacija: Beograd

Muzičko-scenska predstava „ Ljubav i smrt“, čiji je autor pijanistkinja i kompozitorka Irina Dečermić, imaće premijeru 31.marta 2018. u Bitef teatru.


Predstava se bavi temom ženske sudbine i ženskog principa u ljubavi i smrti.

 Ovo je retka scenska forma, u kojoj je narator (glumica) ujedno i muzički interpretator, Kroz tri priče, triptih u formi scensko-muzičkog-likovnog izraza, tema se istražuje kroz tri različite ženska lika iz evropske literature i iz različitih epoha u rasponu od tri veka.
Tema „ ljubav i smrt“ biće razložena, kroz sam izraz – formu, u tri oblika naracije: reč, muzika, slika. Oni se međusobno dopunjuju, takođe, nezavisno stvaraju, svaki za sebe, specifičnu strukturu i autentični teatarski iskaz.


Tekst: G.A. Birger „Lenora“
Džon Kits „La belle Dame Sans Merci“
Marina Cvetajeva „ Na crvenom konju“

Muzika: Franc List „Lenora“ - melodrama za klavir i naratora
Valentin Silvestrov - „ La Belle Dame Sans Merci“ pesma za klavir i glas
K.F. Abel - svita za violu de gambu ( aranžman za klavir- Irina Dečermić)

Irina Dečermić je u ovoj nesvakidašnjoj predstavi autor video rada, koji prati ove tri priče. U usko likovnom smislu, video radovi su u graničnom području apstrakcije i figuracije, građeni pokretnom slikom svaki u specifičnom koloritu. Vezuje ih isti koncepcijski pristup vremenskog i sadržajnog usklađivanja u narativno-muzičku poetiku.

Slika 1. Birgerova poema (balada) ‘’Lenora’’ je priča o ljubavi žene koja se ne dovodi u pitanje ni kada romatična simbolika ljubavnika postaje simbol smrti. U ovoj interpretaciji balade, želja za prevazilaženjem krajnjih granica,( odlazak u smrt za svojim voljenim) budi jak osećaj uzvišenosti, koji pre osnažuje nego potiskuje pojam individualne snage i slobode.

Slika 2. Džon Kitsova balada „ La belle dame sans merci“ je obavijena misterijom i neizvesnošću. Pesnik kreira ženski lik koji poseduje natprirodne moći i koja je oličenje lepote i nežnosti, ali je ta lepota, takođe, čini smrtonosnom. Da li lepota žene predstavlja gubitak slobode i razuma za svakog ko oseti njene čari, ili će njena sudbina, dubljim pogledom na „belle dame“, biti protkana tugom i gubitkom.

Slika 3. „Na crvenom konju“ je autobiografska poema Marine Cvetajeve, koja joj je donela ne samo ličnu utehu, već i veliki pomak u njenom poetskom stvaralaštvu.
Poema govori o gubitku: detinjstva, ljubavi, majčinstva, vere, ali i gubitku koji vodi do otkrića prostora van svih ovozemaljskih nedaća, do njenog poetskog stvaralaštva.

Upravo činjenica da je narator ujedno i muzički interpretator, dodatno dramatizuje i individualizuje alegorične sudbine tri junakinje koje postaju jedna, personifikovana žena.

Ova muzička i poetska matrica će se na našim prostorima izvoditi po prvi put.

Autorski tim:

Autor i izvođač: Irina Dečermić
Tehnički saradnik: Srđan Crnjanski
Likovni-video rad: Irina Dečermić


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :