Lista značajnih ostvarenja festivala Alternative FILM/VIDEO 2014

Datum objave:14.12.2014

Pročitano:3046 puta

Proglašenjem i projekcijom filmova koji su se našli na Listi značajnih ostvarenja završen je Festival novog filma i videa ALTERNATIVE FILM/VIDEO 2014. Članovi žirija festivala Karpo Godina (Slovenija), Sebastijan Kodolani (Mađarska) i Milutin Petrović (Srbija), odabrali su 6 najboljih filmova čiji će autori dobiti priliku da kao gosti rezidencijalnog programa Akademskog filmskog centra Doma kulture Studentski grad realizuju svoj novi film.Na listi značajnih ostvarenja našli su se film A.D.A.M., Vladislava Kneževića (Hrvatska) zbog „dobro osmišljenog koncepta koji podržava visoko estetizovanu fotografiju“, zatim i Friedrichsfelde Ost, Milice Jovčić & Nenada Ćosića, (Srbija / Hrvatska), zbog kako se navodi u obrazloženju žirija „ekspresivne, čiste kinematografske priče sa malom atraktivnom „smetnjom“. U obrazloženju za film Inversion, Linde Fenstermaker, (SAD) ističe se da je u pitanju autoportret pun iskrenosti.

Prema oceni žirija film Rettungsgriffe / Rescue Grips, Nine Kreuzinger (Austrija) je „najbolji film od odbačenih arhivskih materijala koji reprezentuje sve filmove sa festivala iz te kategorije“, dok je film Time Gap, Cláudie Cárdenas & Rafaela Schlichtinga (Brazil) „probudio ljubav i nostalgiju ka dobrom starom filmu“.

 


Na Listi značajnih ostvarenja našao se i film Spin Off, Izvanrednog Boba, (Slovenija) zbog „veselog poigravanja sa mogućnostima savremenih malih kamera i njihovim širokougaonim objektivima“, kome je ujedno dodeljena i nagrada „Ivan Kaljević“, u znak sećanja na prerano preminulog autora avangardnih i alternativnih filmova Ivana Kaljevića.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :