LIFKA - Odlazak bez pozdrava

Datum objave:05.02.2008

Pročitano:9769 puta

By:Dragan Šolaja

Zašto je Subotica ostala bez najboljeg (i jedinog pravog) kluba?
 
   Tiho i bez pompe, nekada jedan od najboljih klubova u zemlji otišao je u istoriju. Jedino mesto u Subotici koje je krajem XX i početkom XXI veka služilo kao utočište ljudima koji nisu želeli da se pomire sa tadašnjim mainstreamom začinjenim surovim i besmislenim notama turbo-folka, odlukom lokalne političke "elite", zakatančeno je.   Nije dovoljno što je Lifka i u vreme najžešćih sankcija bila jedina dodirna tačka ovog dela zemlje sa slobodnim svetom, nije dovoljno što je bila jedan od simbola najvećeg grada na severu Bačke, nije dovoljno što je bila magnet za mlade željne dobrog provoda iz cele zemlje, ali i Mađarske, nije dovoljno što je "gomila" mladih di-džejeva svoje prve korake načinila u najvećem subotičkom klubu, nije dovoljno...   Još uvek se prepričava atmosfera sa ranijih nastupa Dave Clarkea, Chrisa Liebinga, Marca Baileyja, Umeka, Anthonyja Papae, DJ Rusha, Brende Russell, Marka Nastića, Billyja Nastyja... Ipak, neko je radio po modelu "bilo, ne ponovilo se", pa će mlađe subotičke generacije, kojima elektronska muzika tek ulazi u krv, bar u bližoj budućnosti ostati uskraćene za velike žurke, jer Lifka je mogla da ugosti i više od dve hiljade ljudi i priu
šti nastupe poznatih svetskih disk-džokeja. Istina, Beograd i Novi Sad nisu daleko, ali postavlja se pitanje zašto je Subotica izgubila trku sa većim centrima, iako im je godinama bila ravnopravna.

   Paradoksalno je to što je jedno od omiljenih stecišta mladih zatvoreno nedugo nakon rušenja zgrade Narodnog pozorišta, pa je jasno da će se mnogi Subotičani u narednih nekoliko godina naći na raskrsnici - ili će se utopiti u učmalu sredinu i ostati bez identiteta, ili će se konačno u njima probuditi potiskivana kreativnost koja će im pomoći da se izdignu iznad situacije i učine ovaj grad (da, nedavno je Subotica dobila status grada, ali više nego ikad liči na zatvoreno selo koje vegetira na principu jednoumlja) boljim za život generacije koja stasava.
     Zaboravih, na mestu nekadašnje diskoteke biće bioskop. Potpisnik ovih redova ne spori da Subotici treba novi, dobar bioskop, jer je i sam više puta izlazio iz postojećih sa nesnosnim bolovima u leđima i sa mirisom starih vremena uvučenih u odeću, ali zašto praviti jedan sadržaj na račun drugog! Zar grad kao što je Subotica - a lokalni političari ga zovu kapijom Evropske unije - ne zaslužuje da ima i dobar bioskop i dobru diskoteku? Ako se povinujemo ovakvim dešavanjima i ravnodušno posmatramo dešavanja, onda i ne zaslužujemo!


vrh strane
Komentari (2)
Pošalji komentar
ivana s
28.09.2014 12:26
Mi smo potezali iz Beograda za Suboticu, bas zbog Lifke i te neverovatne atmosfere...Sjajne uspomene...
Marijana
27.09.2014 19:02
Definitivno je Lifka predstavljala najbolje mesto za izlazak :)Secam se da smo danima samo cekali vikend i odlazak u Suboticu,u cuveni klub,koji je vrveo od dobre energije i dobrog zvuka!Lifka je obelezila dobar deo moje mladosti i upoznavanja sa techno zvukom,steta je velika!Lifka-da se ne zaboravi


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :

Ukrstene umetnicke rezidencije