Barutana klub Beograd

LE STUDIO: U petak i subotu dve predstave za koje se svaki put traži karta više!

Datum objave:16.03.2015

Pročitano:4936 puta

Datum održavanja: 20.03.2015 - 21.03.2015

U petak 20.03.2015. i subotu 21.03.2015. u prijatnoj atmosferi dorćolskog teatra Le Studio igraće se dve predstave koje po mnogo čemu čine ovo pozorište prepoznatljivim. U pitanju su produkcije iz 2013. godine koje se još uvek redovno igraju i za koje se svaki put traži karta više. Ipak, ove dve predstave su suštinski različite i svaka na svoj način osvaja srca publike.

Petak, 20.03.2015. u 20h, Transsibirska proza, po poemi Blez Sandrara: “Proza transsibirca i male Žane francuskinje”.

 

LE STUDIO: Transsibirska kriza! | Pozorište | Beograd | 2015

U doba futurizma, 1913. godine, Blez Sandrar piše poemu koja će predstavljati pravu revoluciju u savremenoj književnosti. Odu modernom svetu, brzom životu, mašinama. Poemu koja do tada nikad nije napisana i koju niko nikada više neće napisati. Sledeće godine izbija rat. Mašine melju ljude. Blez Sandrar u njemu gubi desnu ruku, ruku kojom piše.

 

LE STUDIO: Transsibirska kriza! | Pozorište | Beograd | 2015

Blez, kome je tada bilo šesnaest godina, seda u voz, na put transsibirskom železnicom, sa krijumčarem nakita i Žanom, mladom francuskom prostitutkom. Putovanje će trajati više od tri nedelje. Tri nedelje u toku kojih nam pesnik prikazuje težak život redovnih putnika, kartaške igre i klađenje, grupu drumskih (železničkih) razbojnika i alkoholičara, ljubavne igre s lakim ženama i naposletku ogromno zadovoljstvo u skučenom vagonu koje svako oseća. A voz nezaustavljivo juri ka Istočnom frontu, dok u suprotnom smeru prolaze vagoni puni ranjenika.

‚‚Nikada do sada nisam iskusio tako harmonično ukomponovane elemente muzike, plesa, izvrsne glume, pozorišta senki i lutaka. Predstava je iznad svega dirljiva i rasplamsava maštu - konzumira se u jednom dahu!‚‚ Dragan Milošević, menadžer pozorišta.


Subota, 21.03.2015. u 20h, Nemam da platim i neću da platim

 

LE STUDIO: Nemam da platim i neću da platim! | Pozorište | Beograd | 2015

 

Nemam da platim i neću da platim je komedija. Način da se smejemo sebi i svojoj bedi, svom osećaju nemoći, arogantnosti političara, pohlepi najbogatijih. Način da se smejemo, jer zašto bismo plakali…


Tekst komada je napisao italijanski pisac – Dario Fo, sedamdesetih godina. Dva događaja su navela mladu trupu Kroz prozor fabrika da ga postave u savremeni srpski kontekst. Pre svega, konstatacija nakon mog putovanja u inostranstvo da je cena hrane u prodavnicama mnogo veća nego bilo gde u Evropi, dok je kupovna moć u Srbiji među najmanjima. Drugo: odluka Vlade da poveća PDV (koji plaćaju svi, čak i najsiromašniji), umesto da uvede porez na bogatstvo. Ove dve pojave imaju isti cilj: odluku da se sačuvaju interesi najbogatijih i da se pojača pritisak na već osiromašeno stanovništvo. Jedna Vlada smenjuje drugu, ali se nastavlja ista logika. Šta je nama činiti? 

 

LE STUDIO: Nemam da platim i neću da platim! | Pozorište | Beograd | 2015


Lepota ove predstave se ogleda u tome što se ne bavi opštim mestima, već kroz život jedne siromašne porodice i pregršt komičnih situacija u koje se ‚‚uvaljuju‚‚ usled oskudacije predstavlja kako nam je često potrebno da se zagledamo u tuđe sudbine da bismo se pozabavili svojom. Na taj način predstava prenosi publici poruku da se bore, jer to je izbor koji ipak, složićete se, svi možemo napraviti.
 


vrh strane
Tagovi:
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :