Le Studio & Rain Dogs: Tom Vejts Vojcek - Ekspresivni komad koji se bavi ludilom i opsesijom!

Datum objave:05.11.2015

Pročitano:5580 puta

Datum održavanja: 13.11.2015

Lokacija: Le Studio

LE STUDIO I RAIN DOGS PREDSTAVLJAJU

TOM VEJTS
VOJCEK
PREMIJERA: PETAK, 13. NOVEMBAR, 20:00

Tekst: Georg Bihner
Muzika i songovi: Tom Vejts & Katlin Brenan
Režija i dizajn svetla: Žan-Batist Demarinji
Scenografija i video dizajn: Sanja Maljković
Muzička režija: Nikola Krstić/Rain Dogs
Glume: Rain Dogs i glumci teatra Le Studio

 

Le Studio & Rain Dogs: Tom Vejts Vojcek- Ekspresivni komad koji se bavi ludilom i opsesijom!

"Vojcek", jedan od osnovnih komada svetske dramske baštine, pisan od, za istoriju pozorišta još značajnijeg pisca, Georga Bihnera, biće premijerno izveden u teatru Le Studio u petak, 13. novembra, u 20 časova.

Inspirisani postavkom ovog dela od strane američkog muzičara Toma Vejtsa koji je Vojceka postavio kao mjuzikl 21. veka, oko srpske verzije ove drame okupila se ekipa teatra Le Studio i muzički sastav Rain Dogs, čuveni tribute bend ovog legendarnog muzičara.

"Vojcek" je ekspresivni komad koji se bavi ludilom, opsesijom i ubistvom, u kom je Bihner progovorio i precizno opisao sliku jednog duboko uzdrmanog sveta u kome je suprotstavio privatnu, pojedinačnu ljudsku patnju i cinični ravnodušni haos nasuprot njoj. Simptomi takve dijagnoze društva manifestuju se, ili kroz agresivno ispoljavanje moći, ili kroz suštinsku nemoć pojedinca. Zadatak umetnosti je da o tome priča, jer umetnost to i “oseća”. Zato su se oko Vojceka okupili muzičari koji šire glas, harizmu i poruku legendarnog Toma Vejtsa, sastav Rain Dogs i ekipa teatra Le Studio, čiji je glavni moto “pozorište živi” - kako bi progovorili o svemu onome što je mučilo Bihnera, a što je ujedno i dijagnoza trenutka u kom živimo. Takva, granična stanja društvene psihologije i individualnog ponašanja o kojima govori Vojcek, pratiće i izvedbenu formu, pa će se ona kretati trasom između koncerta i pozorišne predstave, ali i interakcijom između ovih i svih ostalih elemenata u predstavi.

 

Rain Dogs

Muzički, ali i glumački doprinos predstavi daće poznati sastav Rain Dogs, verni sledbenici jedinstvene harizme i neverovatnog autorskog opusa legendarnog Toma Vejtsa, kralja zadimljenih pabova i intelektualne kabaretske atmosfere. Nazvani po jednom od najpoznatijih Vejtsovih albuma, kojim je definitivno zacementirao status žive legende, Rain Dogs vešto prizivaju duhove kalifornijske noći i protuva koje tumaraju naokolo sledeći izmaštani ili doživljeni scenario ovog velikog pesnika. Egzotična kabaretska putovanja u nepoznato redovno očekuju posetioce njihovih koncerata, u čemu prednjače glas i pojava Nenada Vasića – verne kopije i potpunog originala u odnosu na slavni uzor. Neodoljivosti opšteg utiska u svakom pogledu doprinosi i šarenolika prateća postava, sa nezaobilaznom romantičnom harmonikom u pratnji suptilnih duvača. Sve što je bilo koji obožavalac Toma Vejtsa ikada želeo da čuje uživo, dobiće na poklon od grupe Rain Dogs, a ni bilo ko drugi ko ih čuje – neće moći da im odoli.Le Studio je ušuškano kamerno pozorište Beograda, sa stalnim repertoarom, koje je pre tri godine otvorio francuski reditelj Žan-Batist Demarinji, sa scenografkinjom Sanjom Maljković. Oni su vremenom okupili tim mladih pozorišnih profesionalaca oko ideje da zajedno rade na razvijanju drugačijeg, nezavisnog, profesionalnog pozorišta, umetnički zahtevnog, a u isto vreme otvorenog ka širokoj publici. Le Studio svojim izgledom i atmosferom više podseća na dnevnu sobu ili lokalni bar, nego na pozorišta na koja smo navikli. Poenta je da se osećate dobro. Da je ovo pozorište tu zbog vas. Tim pozorišta dočekaće vas sa osmehom, smestićete se u udobne kauče i uživati u direktnom, iskrenom i emotivom pozorišnom činu koji se nakon izvođenja nastavlja u opuštenom razgovoru sa ekipom, uz dobru muziku. Opuštena, prijateljska atmosfera o kojoj se brine ceo tim teatra, umetnički karakter ovog mesta, kvalitet i sadržaj predstava, učiniće da poštovanje, strast i ljubav prema pozorišnoj umetnosti, zbog čega ovo mesto postoji – osvoji i vas. Tako će biti i u petak, 13. novembra kada će premijerno biti izvedena predstava Tom Vejts - Vojcek.

Očekujemo vas!

www.lestudio.rs


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :