Lajbah zviždukom oduvao Beograd!

Datum objave:15.06.2014

Pročitano:3742 puta

Kultni slovenački bend Lajbah (Laibach) održao je u subotu uveče koncert u ispunjenoj velikoj dvorani Doma omladine Beograda, gde je stigao u okviru turneje povodom aktuelnog albuma "Spectre", svojevrsnog političkog manifesta u umetničkom obliku.

 


Koncert je krasio interesantan odabir stvari iz ranih faza i bio je bukvalno podeljen u dve celine, uz za Lajbah podrazumevajuće efektno i adekvatno video podcrtavanje, iz pesme u pesmu tokom cele večeri.

Prvo je novi album predstavljen u celosti, počev od aktuelnog singla „Eurovision“, prigodno najavljenog citatom čuvene teme-špice ove manifestacije. „Europe is falling apart“, grmeo je sastav iz Trbovlja, a u publici se čula potvrda te teze – „Tako je“!

Ključna stavka prvog dela, pa što ne reći i celog koncerta, je ono što se čulo tridesetak minuta kasnije. Prethodni, uvodni singl „The Whistleblowers“ kroz neodoljivo zaraznu, naizgled bezbrižnu i lepršavu melodiju protkanu zviždukom, govori o nimalo bezbrižnim i lepršavim stvarima, o heroizmu nekih novih Prometeja slobode. „Zvižduk“ se ekspresno katapultirao u najznačajnije pesme sastava koji uveliko troši četvrtu deceniju aktivnog rada.

 


Foto Boris Vezmar

Smestio se, između udarnih novih pesama, i ostatak „Spectre“-a. Redom: „Walk With Me“, „Americana“, „We Are Millions And Millions Are One“, „Eat Liver!“, „Bossanova“, „Koran“ i, pred pauzu, „No History“ i „Resistance is Futile“. Najupečatljiviji utisak – sve bitnija uloga klavijaturistkinje i pevačice Mine Špilar. Vidi se to i po poziciji na bini. Nekad iza, oko bubnjeva, sada je ova dama različitog glasovnog spektra emocija napred, u samom centru, pomerivši u stranu frontmena Milana Frasa. Blistala je u nekim numerama sama za mikrofonom a negde u duetskoj varijanti. Vredi u tom pogledu istaći „Eat Liver!“ gde Mina „puca iz svih oružja“.

Bend se u drugom delu, očekivano, oslonio na stare stvari, ali je izbegao klasičan „best of“ odabir za listu. Izostale su ovoga puta čuvene obrade poput „Across the Universe“, „The Final Countdown“, „Life Is Life“... Našlo se, međutim, mesta za neke druge poput „Ballad Of a Thin Man“ Boba Dilana koga smo i na video-bimu tom prilikom videli, ili, recimo, na otvaranju bisa „Love On the Beat“ iz repertoara Serža Gejnsboroa. Pošto je usledila „Tanz Mit Laibach“ razigrana publika je očekivala da će se sa Lajbahom na bini započeti novi dan. Usledila je, međutim, još samo „Das Spiel Ist Aus“.

 


Lajbah je još jednom oduševio beogradske fanove. odnosno, kako sada kažu, „članove partije“, mada sve to najviše liči na – vojsku. „Komande“ tipa „Put Your Hands Up“ ili „Let Me Hear You Say...“ u sekundu su sprovođenje u delo. Čuveno That’s All, Folks“ bilo je, posle dva sata svirke, znak za paljenje svetla. Oni koji su se još malo zadržali ponovo su zazviždali, uz video sekvencu o snimanju spota za „The Whistleblowers“.


vrh strane
Tagovi:
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :