LAIBACH: Posle revolucionarnog nastupa u Severnoj Koreji, slovenački bend dolazi u Savamalu!

Datum objave:26.10.2015

Pročitano:5500 puta

Datum održavanja: 09.12.2015

By:Ivana Zarić

Lokacija: Mikser House, Beograd

Dva meseca nakon što su ušli u istoriju revolucionarnim nastupom u Pjongjangu, kao prvi zapadnjački bend koji je nastupio u Severnoj Koreji, slovenački Laibach nastupiće u beogradskom Mikser House-u, 9. decembra. Bend koji i posle tri decenije postojanja i dalje opravdava titulu jednog od najautentičnijih muzičkih sastava u svetu, poznat je i po specifičnoj scenografiji i sveopštem konceptu nastupa koji izlazi iz klasičnih koncertnih okvira, što će pokazati i u Mikser House-u.

 

LAIBACH | By Maya Nightinghale

Photo by Maya Nightinghale


Za beogradski koncert su pripremili mnogo više od svirke, 9. decembar će publici doneti jedinstveni audio-vizuelni doživljaj koji će kroz izložbu fotografija, performans i govor iskazati njihov umetnički kredo i nastaviti praksu benda da muziku povezuje sa drugim granama umetnosti koje zajednički i angažovano ironizuju sve – od politike, preko ekonomije do religije.

 

Njihov poslednji i aktuelni album “Spectre” započeo je i novo poglavlje u istoriji benda, i predstavlja važan korak napred za grupu koja se politički nikad nije jasno opredelila, ali je konstantno analizirala politiku kroz svoja dela. Tekstovima i muzikom novog albuma, koji predstavlja svojevrsni politički manifest u poetskoj formi, Laibach je jasno zauzeo stranu i svesno napustio udobnost nekadašnje političke slobode i neutralnosti, što revolucionarnom nastupu u Pjongjangu daje dodatni značaj.

 

Laibach je muzička i multimedijalna grupa osnovana 1. juna 1980. godine u Trbovlju. Pod uticajem avangardnih praksi prve polovine 20. veka, 1982. godine objavljuju manifest, zasnovan na kolektivnom radu i ideji Gesamtkunstwerka. Nedugo nakon toga osnivaju pokret NSK koji je likovni kritičar, teoretičar i umetnik Peter Weibl definisao početkom 90-ih označio pojmom retroavangarda. NSK je okupio, pored umetnika, teoretičare, kritičare i filozofe, kao što su Slavoj Žižek i Marina Gržinić, i formirao vlastiti umetnički izraz u području likovnih i scenskih umetnosti.

 

LAIBACH | By Maya Nightinghale

Photo by Maya Nightinghale

 

Od samih početaka grupa je povezana i okružena kontroverzama, izazivajući snažne reakcije političkih vlasti bivše Jugoslavije i posebno Socijalističke Republike Slovenije.

Glavni elementi Laibachovog pristupa su: snažne reference na istoriju avantgardne umetnosti, nazi-kunst i socijalistički realizam u vizualnoj umetnosti, deindividualizacija javnih nastupa kao anonimni kvartet odeven u uniforme, konceptualne proklamacije i zvučno moćni scenski nastupi uglavnom označivani kao industrial (pop) muzika.

Ulaznice za koncert dostupne su na svim prodajnim mestima Gigs Tixa (Mikser House, Vulkan knjižare, Corner shopovi) po promo ceni od 1200 dinara koja važi za prvih 200 ulaznica.


vrh strane
Komentari (2)
Pošalji komentar
Milan
02.11.2015 06:32
Aleksandra, vama je potrebno ozbiljno lecenje. Obratite se strucnjacima pre nego sto bude prekasno. Naravno, svaka cast za veliki, veliki Lajbah!
Aleksandra
29.10.2015 07:40
Još uvek se nadaju "performansu" ? MI performans živimo svaki dan i pre raspada SFRJ , a oni se našli pozvanim da ironišu na razne "teme"! ŠIC iz Srbije!!!


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :