„KUPE BROJ 6" I „POVEZI ME" U GLAVNOM PROGRAMU 27. FAF-A

Datum objave:03.11.2021

Pročitano:391 puta

Datum održavanja: 26.11.2021 - 03.12.2021

Lokacija: Beograd

Dobitnik Grand Prix nagrade i dobitnik nagrade za Najbolji scenario u Kanu zauzeće ovogodišnje bioskopsko platno na Festivalu autorskog filma u Beogradu

Dvadesetsedmo izdanje Festivala autorskog filma (FAF) biće održano u Beogradu od 26. novembra do 3. decembra, a obeležiće ga premijere filmova koji su odneli prestižne nagrade na Kanskom festivalu.

 Ovogodišnji FAF odiše intimnim razgovorima u zatvorenom pokretnom prostoru. Finski „Kupe broj 6" Juha Kuosmanena i japanski „Povezi me" Rjusukea Hamagučija ekranizuju čovekovu borbu sa prošlošću i putovanje ka slobodi.

„Povezi me" je adaptacija kratke priče „Drive My Car" Harukija Murakamija iz njegove zbirke priča Muškarci bez žene. Dobitnik nagrade za najbolji scenario i FIPRESCI nagrade kritike u Kanu za ovaj film, ali i Srebrnog medveda u Berlinu za film „Kolo sreće i fantazije" (oba iz 2021. godine), Rjusuke Hamaguči je trenutno najznačajniji savremeni japanski filmski reditelj. Dvoje usamljenih ljudi, pozorišni reditelj i šoferka, voze se svakoga dana u crvenom SAAB-u 900. Svakom novom vožnjom polako otkrivaju jedno drugom tajne i detalje iz bolne prošlosti.

Hamaguči je inspiraciju za film pronašao u sećanju na razgovore koji se rađaju samo u zatvorenom pokretnom prostoru, a „pošto je to prostor koji se kreće, zapravo ga nema nigde i ponekad nam to mesto pomaže da otkrijemo aspekte sebe koje nikada nikome nismo pokazali ili misli koje ranije nismo mogli da izrazimo rečima", zaključio je autor.

„Kupe broj 6" prikazuje dva stranca koji dele putovanje vozom ka severu Rusije koje će promeniti njihov pogled na život. Nespretan pokušaj da se pronađe harmonija i duševni mir u svetu punom haosa i anksioznosti. Reditelj navodi da srž priče leži u pojmu prihvatanja.

„Sklon sam da mislim da sloboda nije beskonačan broj opcija, već sposobnost prihvatanja vaših ograničenja. Vožnja vozom više liči na sudbinu - ne možete odlučiti kuda idete, već morate uzeti ono što vam daje", zaključio je Kuosmanen. Juho Kuosmanen je poznat domaćoj publici po svom prvencu „Najsrećniji dan u životu Olija Makija".

Publika će ova dva ostvarenja premijerno moći da pogleda u sklopu glavnog programa 27. FAF-a.

Centralna lokacija festivala tradicionalno ostaje Kombank Dvorana, dok će se program odvijati i u ostalim salama u Beogradu, ali i u drugim gradovima širom Srbije. Prateći svetske trendove, deo programa FAF-a će se odvijati i na onlajnu – na MojOFF filmskoj platformi.

 

Kompletne informacije o programu naći će se na zvaničnom sajtu festivala www.faf.rs. Zvanična strana festivala na Fejzbuku je https://www.facebook.com/AuteurFilmFest. Festival autorskog filma moguće je pratiti i na Tviteru i na Instagramu.


vrh strane
Tagovi:
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :