Kuga: Ogledalo u kome se pevaju reči koje se izbacuju u tim gnevnim izlivima! 


Datum objave:19.05.2018

Pročitano:1850 puta

By:Milan B. Popović

KUGA CD VATRA U NAMA / ONE RECORDS, 2018.

Već od samog uvodnog songa SABLASNI TRON, već od prvih takotova, stihova, strofe i refrena, možemo kristalno jasno uvideti, čuti i shvatiti da na CD-u grupe KUGA-nećete pronaći cveće, ljubičice i vedro sunce. Frontmer i lider speed/metal grupe KUGA, BOJAN LJILJAK je i više od toga! BOJAN LJILJAK je autor svih osam tekstova pesama na ovom CD izdanju, kao i glavni, vodeći vokal.

 Vidno je da, on, BOJAN LJILJAK, gura ogroman teret andergraund metala na svojim plećima, iako veoma mlad. U prkos svima, on izdržava i na neki čudan način, još uvek drži glavu uznad uzburkanog muzičkog mora, ne dopuštajući ni đavolu ni anđelu da ga usmrte ili spasu. Zašto to kažem? BOJAN LJILJAK, se kroz svoje pesme rasipa sa demonima, paklom i rajom, gde dominiraju smrt i mrak, a u pojedinim muzičkim draguljima ispoljava svojevrsnu molbu dobru, anđelima i Bogu, uvidevši da samo tako može preživeti očigledni sopstveni kraj/greh koji mu dušu lomi.

Muzički, instrumentalno, CD album VATRA U NAMA je itekako uigran i usnimljen, usviran, pa je vreme i pomenuti prvo gitaristu ( u pesmi Krvava ulice, solo koji mami, opija i magično privlači), gitarski dvojac Marko Žegarac i Andrija Grozdanović, Nikola Marinković, bas gitara i za setom bubnjeva – Boris Jerić.

U petom rednom muzičko vokalnom zapisu na ovoj kompaktnoj disketi, BOJAN LJILJAK i ceo njegov bend postavljaju isto pitanje- ko je kriv? Kasno je za vas-đavo sad osvaja nas je suštinska potka koja se provlači-nekad više, negde manje- na kompletnom muzičkom CD materijalu Vatra u nama. Usviran bend je jako bitna stavka i ovde nema predaha za slušaoca-ili ste hrabri, čvrsti i jaki pa da odslušate ovoliko količinu gneva i bola ili ste mekušci- treće opcije nema, jednostavno – ona ne postoji.

Tama u nama, vatra u nama uz krikove iz samoga pakla, često se da čuti u otisku Bojanove duše i tekstova. Zanimljiv je i njegov odličan vokal, izuzetno saglasan sa tematikom, liričkim tekstualnom odabiru ideja pesama. Gde si sada anđele – na sav glas- pita (se) BOJAN LJILJAK. Na krvavoj postelji – đavoli ja i ti, kao da povlači horde usamljenih omamljenih duša da se približe đavolu, ostavljajući ključno pitanje, a ono glasi – da li BOJAN LJILJAK u sebi želi samog demona, ili ne želi, kao i pitanje-želi li još čitavu hordu njegovih fanova na koncertima predati demonu ili Bogu na oltar i sa kojom željom-brutalno dobronamernom, ili već nekom sasvim drugačijom? Preslušajte ovaj album koji je objavio Zoran Nestorović Valderama, koji u svom katalogu izdanja , barem 80 % forsira diskova podržava domaću srpsku metal i hard rock scenu – ONE RECORDS.

Zanimljiv podatak je da je na prvom albumu grupa KUGA obradila hit numeru grupe BOMBARDER – a u pauzi između prvog studijskog CD-a koji ste imali priliku da od ranije pročitate i čujete- objave i CD singl Lusija i Zloba! Poseban dodatak je čak i osam uživo snimaka iz 2006. i 2008. godine. Glavni i odgovorni urednik ovog CD izdanja je Zoran Nestorović a, muzički urednik, izuzetni prepoznatljivi vokal ponovo oformljene beogradske hair metal grupe – KARIZMA, Dejan Jelfan Jelisavčić. Mala digresija: Kada sam pisao CD recenziju povratničkog albuma KARIZME nisam napomenuo da je materijal KARIZME snimljen u njegovom studiju, te, eto, ovom zgodnom prilikom ispravljam tu nenamernu grešku , a pesme su im odlične. Isto to važi i za BOJANA LJILJAKA i sastav KUGA. Dosledni, uporni, ponekad posustali, baš kao i ja sa svojim duplim CD-om HRONIČNO NEUMORNI sa 33 moje pesme, moram da ostanem neumoran, hronično i do kraja ako treba. Jer ako metal volimo, metal moramno i da živimo. Momci iz sastava KUGA, a posebno BOJAN LJILJAK- ima razlog sa svoje postojanje u svetu muzike, ali i realnom svetu, ima dar, kanališe ga na prave stvari, a vatru izbljuje iz sebe – ne povredivši nikog.

Ekstremizam i zastrašujući rokenrol/speed/metal izraz samo su oklop kojim se vrlo nevina, naivna & čedna, ekološki svesna i nežna suština metala krije od iskvarenog sveta starijih i ostaje dostupna samo mladima i neuprljanima.

Budući da veština metala polazi iz kontre, pokušavajući da govori o najmračnijim pitanjima iz prvog lica, iz samog srca zla, ovaj CD je kao ogledalo u kome se pevaju reči koje se izbacuju u tim gnevnim izlivima. 

CD VATRA U NAMA, grupe KUGA, je isečak iz te nežne esencije metala koje je BOJAN LJILJAK izneo iz okovane kule metal žanra i podelio sa javnošću.

Znam kako je to biti i osećati se kao ti! Iskreno i od mog tetoviranog srca-bravo!


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :