Devet 2020

Kratki vodič za dobar clubbing u Berlinu

Datum objave:06.11.2018

Pročitano:2406 puta

By:Katarina Kulić

„You only live once“ bila mi je mantra prošlog vikenda. U evropskoj prestonici clubbinga, dakle Berlinu, reč vikend postaje samo izgovor da obiđete što više žurki i dešavanja tokom cele nedelje.

 

Moj vikend počeo je u četvrtak na petak veče u klubu Golden Gate. Razlog zašto sam se tamo zaputila jeste zato što je konačno „svanula“ noć kada ću slušati uvek savršeni minimal set Ide Daugaard. Golden Gate se nalazi odmah ispod stanice Jannowitzbrücke, što je naravno potpuno nebitno, jer da bi ste pronašli klub potrebno je da imate naoštrene oči i sluh, ili dobrog vodiča kao u mom slučaju. Klub je ušuškan u betonskom mostu S-ban stanice, i ima dva sprata. Od ulaza u sam klub do šanka nalazi se tunel od desetak metara, zatim sledi chill out zona,, i i glavna soba zbog koje ste zapravo i došli. Enterijer je betonski i potpuno darkerski. U pozadini DJ pulta nalazi se veliki tepih sa utakanim lepardom sa krupnim očima koga osvetljuje crveno svetlo - tako da da vas sve vreme posmatra crveni leopard sa pogledom Mona Lise – sick. Ono što čini ovaj klub popularnim u Berlinu jeste dobar booking i to što žurka počinje od četvrtka, i traje do nedelje, sa kratkom pauzom u subotu popodne. Idin savršen set počeo je tačno u 00:00, ja sam naravno ušla među prvima, i dok sam se pozdravila sa Idom klub se brzinom svetlosti napunio kul ljudima. Ida Daugaard zaslužuje poseban tekst, dogovorile smo intervju, a do tada poslušajte je na soundcloud-u. Next stop – Renate klub.

 

Goldent Gate, resident advisor

Fotografija preuzeta sa resident advisor
 

Renate je definitivno odličan izbor ako idete negde sa ekipom. Sastoji od (ako sam dobro izbrojala) 6 stejdževa gde se DJ-evi smenjuju na svakih sat vremena i brojnim chill out sobama opremljenim starim, ali preudobnim kožnim nameštajem. Sexy. Kada dođete ispred takvog kluba u 3 ujutru, bolje bi Vam bilo da ste na listi gostiju. Red je bio sa obe strane ulaza u klub - subjektivna procena oko 300 ljudi. Srećom, moj sunčani prijatelj Sunny, koji mi je celo veče obasjavao tamne ulice Berlina i pokazivao umetničke štekove od kluba do kluba, bio je na guest listi i ušli smo bez čekanja. Atmosfera u klubu...svi srećni, veseli, radosni. Svako je našao šta mu je bilo potrebno..šta više reći. Ja sam najviše uživala na disco stejdžu uz set mlade Cara Carpaccio. Devojka ima samo 20 godina, ali poznaje disco scenu kao da je tinejdž doba provela u 70-tim a dvadesete u 80-tim godinama. Predobra selekcija, topla, sentimentalna, nostalgična i upakovana da ipak zvuči moderno. Poslušajte njen soundcloud, sve će vam biti jasno. Na ostalim stejdževima bilo je minimal techna, čistog tehna devedesetih i deep house-a. Tako da kada sam se malo previše ubacila u 80’s vibe, presekla bih sa nekim tehnom, i ovako u krug. Ne može da vam bude dosadno nikako.
Ostala sam do jutra u Renate klubu, otrčala na aerodrom, napravila pauzu u Kelnu, i vratila se u Berlin u nedelju ujutru.

 

Renate, resident advisor

Fotografija preuzeta sa resident advisor


Plan mi je bio da odem u Berghain. Međutim, imala sam dojavu da je red i u nedelju ujutru oko kilometar dugačak...tako da je ispalo još ekskluzivnije naći se sa Sunčanim prijateljem i otići u onlyguestlist - Heideglühen klub. Ovo mesto je zaista posebno.Podsetio me je na KPTM (Beograd) zbog drvene ograde (na kojoj raste hmelj, btw), ali unutra se nalazi nešto mnogo zanimljivije. Kao i ceo Berlin, klub je multikulturan i izdizajniran je da se svako oseti kao kod kuće, odnosno kao da pripada tu. Sa jedne strane videćete neon Paju Patka, u drugom uglu ikonu presvete Bogorodice koja se rotira u krugu...a naravno, i Buda je bio prisutan. Glavni stejdž je napravljen kao velika kućica na drvetu na dva sprata. A ispred te kuće, u bašti, nalazi se i mini disco stejdž gde bukvalno može da stane ne više od desetoro ljudi.


Žurka je i u ovom klubu počela od petka i nije stala od tada. Međutim, energija je i u nedelju popodne bila na nivou. Zanimljivo je da bukvalno nisam znala koga ću slušati, pošto je politika kluba da objavi line-up listu na fejsbuku nekoliko sati i onda je obrišu. Ko je video video je. Ali ono što je sigurno jeste da je taj line-up više nego dobar, sa fokusom na minimal techno, deep house i house. Uspela sam ipak da nađem papir unutar kluba na kome je spisak DJ-eva i shvatila da slušam majstora tehno muzike – The Mole. Lik je pokidao live set. Obavezno pogledajte njegov nastup za Boiler room.

 

Heideglühen, resident advisor

Fotografija preuzeta sa resident advisor


Najzad, ono što mi se najviše svidelo u klabingu u Berlinu jeste politika – no photos. Obezbeđenje na ulazu odmah prelepi i prednju i zadnju kameru. Ništa od insta storija, slikanja za društvene mreže, hvalisanja gde je ko i ko se sa kime druži. Ljudi su se družili na žurci, a ne na društvenim mrežama. Konačno sam videla ljude koji uživaju u trenutku i sve vreme sam se osećala kao da sam na nekom rejvu u vremenu pre pametnih telefona. Šta se desi u klubu ostaje u klubu. Predobar osećaj.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :