Kratak vodić kako se pripremiti za Festival u inostranstvu

Datum objave:26.10.2018

Pročitano:436 puta

By:Redakcija

Lokacija: Beograd

Ljubitelje festivala veoma raduje činjenica da su takve vrste manifestacija sve brojnije, kako kod nas, tako i u svetu. Bilo da je u pitanju film, muzika, maskenbal ili drugo kostimiranje, neka slobodna umetnosti, poznato je da na festivalima vlada posebna energija, euforija i zadovoljstvo, kako organizatora, tako i učesnika.


Odlazak na festival u inostranstvo je sjajna odluka, ali i hrabra sa druge strane, jer zahteva da se ipak bar u manjoj meri pripremite za to što vas očekuje. U nastavku ćemo izložiti neke od saveta za uspešan odlazak, boravak i provod na Festivalu u nekoj stranoj zemlji.

 

Unapred se upoznajte sa običajima države


Svaka država skup je obeležja i posebnosti, koje je razlikuju od ostatka okruženja i sveta generalno. Pre nego što pođete na inostrani Festival, poželjno je da se raspitate kakvo ponašanje se očekuje, šta je nepoželjno raditi i kako se upoznaje sa ljudima. Države se razlikuju prema mnogim karakteristikama – od tumačenja pozdravljanja, kretanja, obraćanja, rastajanja i slično. Mora se voditi računa da se određenim ponašanjem ili izražavanjem ne uvredi druga kultura, običaj ili navika. Bez obzira što su Festivali najčešće zabavnog karaktera i motivišu ljude širom sveta na učestvovanje, druženje i upoznavanje drugih kulturnih vrednosti, važno je znati da neadekvatna ponašanja se uvek zameraju, a vrlo često i ozbiljno sankcionišu. Tu se posebno ubraja posebno narušavanje javnog reda i mira, vređanje i slično. Zbog toga je dobro biti svestan šta sve može biti uvreda u stranoj zemlji u kojoj se održava Festival.

 

Kursevi stranog jezika kao preduslov odlične komunikacije


Često je prepreka odlaska na Festival u drugu zemlju nepoznavanje stranog jezika. Takođe, još češće se odlazi sa strepnjom da li će se ostvariti uspešna komunikacija i sporazumevanje sa drugim učesnicima. Danas se nameće potreba poznavanja stranih jezika i učenje tokom čitavog života. Kursevi stranih jezika dostupni su po raznolikim cenama, načinima organizovanja i pristupa radu, posebno kursevi engleskog jezika. Razlikuju se osnovni i konverzacijski nivoi. Cenovno su uglavnom veoma pristupačni danas, i uspešni završetak se nagrađuje sertifikatima, koji često važe i na inostranim univerzitetima i institucijama. Festivali u inostranstvu podrazumevaju sporazumevanje na stranom jeziku, vrlo često domaćem za tu zemlju. Međutim, kako se festivalska dešavanja organizuju širom sveta, to se kao maternji javljaju mnogi različiti jezici. Engleski jezik, univerzalni je za sporazumevanje u svakoj zemlji u svetu i najčešće se koristi svuda u svetu. Zato, kursevi engleskog jezika najbrojnija su vrsta organizovanih časova stranih jezika u našoj zemlji, a i državama u svetu. Podrazumeva se da pre nego što krenete na česta inostrana dešavanja, bilo poslovne ili privatne prirode, kursevi engleskog jezika su prioritet. Poznavanjem ovog jezika, učešće na Festivalu u inostranstvu biće pravo zadovoljstvo, koje za rezultat ima vrhunsku zabavu, upoznavanje i prijateljstva.

 

Festival u inostranstvu – neponovljivo iskustvo


Kursevi engleskog jezika, ili nekog drugog, značajni su za učešće na inostranim festivalima. Međutim, pored komunikacijske pripreme, važno je pripremiti se za temu prema pravilima organizatora. Festivali su prilika da, u zavisnosti od teme i oblasti u kojoj se organizuju pokažete svoju kreativnost, ili posetom steknete neko novo iskustvo i poznanstvo. Karnevalski festivali podrazumevaju često kostimiranje, kada dominira zabava i kreativnost. Filmski festivali uključuju da budete odeveni u skladu sa prilikom, vodite računa o ponašanju i poštujete sve procedure. Neke teme podrazumevaju obavezna takmičenja, što učesnici obožavaju.


Pored standardnih vrsta festivala, često se organizuju i nestandardne, kao što je gađanje pomorandžama u Italiji, paradajzima u Španiji, prskanje pištoljima na vodu na Tajlandu, zatim takmičenje u guranju sira nizbrdo u Engleskoj i slično. Svaki od vidova Festivala zahteva pripremu, i ukoliko je planirano učešće inostranih turista i takmičara, prilika su da se oprobate u najrazličitijim takmičenjima.


Festivali u inostranstvu sastoje se od niza različitih, maštovitih i zanimljivih sadržaja, što privlači takmičare širom sveta. Mnogi od njih su postali tradicionalno poznati na svetskom nivou. Vodič za učestvovanje nalaže da se upoznate sa zemljom i običajima, budete kreativni i inovativni. Takođe, kursevi engleskog jezika su raspoloživi i daju osećaj sigurnosti da ćete se odlično snaći u komunikaciji tokom boravka u inostranstvu.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :