Krakov: Magija kraljevskog grada

Datum objave:06.12.2014

Pročitano:8312 puta

Čuli ste za destinacije koje postanu pravi hit preko noći? Do pre par godina retko ko je znao za njih, a onda su sjaj, lepota i bogatstvo njihove turističke ponude učinili da ih danas retko ko nije posetio. Jedna od tih destincija je šarmantni poljski grad Krakov.

 


Zašto Krakov?

Jer je Krakov kao nekadašnja prestonica Poljske zadržao sav glamur, bogatstvo i autentičan izgled.
Jer se u njemu nalazi kraljevski dvorac, velelepne crkve, nepregledni parkovi.
Jer je najveći studentski grad u Poljskoj sa odličnom ponudom i cenama, usuđujemo se reći najpristupačnijim u Evropi.
Jer je Krakov poznat po veličanstvenim novogodišnjim dočecima na centralnom gradskom trgu.
Jer u Krakovu kočije i tramvaji idu u korak sa najmodernijim automobilima.
Jer u Krakovu nikad nije dosadno.

Vavel

Staro jezgro Krakova opasano je zidinama kraj kojih je predivni hrastov park, a većina najinteresantnijih znamenitosti nalazi se u tom starom jezgru grada. Svakako najbitnija tačka ovog grada je Vavelski zamak, koji je izdignut na brdu Vavel tik izad reke Visle. Legenda kaže da je u davnim vremenima vavelski zmaj uzimao svoj danak od poljskog naroda, a da ga je ubio Krak, vođa slovenskog plemena Vislani, koji je u VI veku osnovao grad i po kome je Krakov dobio ime. Pod Vavelom ćemo videti strašnog zmaja i neće vam biti svejedno kada ugledate vatru koja horizontalno izlazi na oko pet metara visine na svaka tri minuta.

 

Sa Vavela se proteže predivan pogled na njihovu omiljenu reku Vislu i deo grada u kome se nalazi čuvena fabrika Oskara Šindlera, naciste koji je u Drugom svetskom ratu spasao oko hiljadu Jevreja od sigurne smrti. Staro jezgro grada je 1979. godine zaštitio UNESKO, a to je zapravo i najlepši deo Krakova. Kao i svaki srednjovekovni grad i Krakov je u 13. veku bio opasan zidinama za odbranu od Tatara, a danas je od čitavog sistema zidina za odbranu ostala Florijanska kapija kao glavni ulaz u grad i zidine oko nje.

 


Egzotika na trpezi

U samom gradu ne smete zaobići najbolje „cukernije“ – poslastičarnice koje su tajni adut Krakova, jer sa drvenim izrezbarenim policama i heklanim stolnjacima izgledaju kao iz bajke. Specijaliteti ovih poslastičarnica su sitni kolači koji se pakuju u providne celofane sa mašnicama ili u metalnim kutijama - „kao nekada“, a kafa se pije iz starinskih šoljica i uz muziku sa gramofona. Tako možete naći prodavnice začina, prodavnice rukotvorina i čipke, muzej kafe, fabriku čokolade. Ali ono što je zaista neobično i divno u Krakovu je taj rustičan stil koji dominira na svakom koraku. U Krakovu je sve od drveta, cigle i keramike, sve ukusno dekorisano, toplo i ušuškano. Ima dosta restorana narodne kuhinje sa iznenađujuće velikim porcijama. U njima se kompletan ručak kreće 5-8 eura. Poslednjih godina popularni su bifei u kojima su sva pića 1€, a sva hrana 2€.

Trg od ćilibara

Glavnim trgom dominira renesansna građevina koju zovu Dom suknarskog ceha, koji je nekada bio glavno mesto za trgovanje suknom, a danas je najveća suvenirnica u gradu. Tu blješte tezge sa baltičkim ćilibarom, jednim od najstarijih i najcenjenijih vrsta ćilibara širom sveta. Tu je i nezaobilazna Marijanska crkva, koja sa svoja dva gotička tornja pleni lepotom. Na višem tornju nalazila se nekada kula osmatračnica i svakog dana sa ovog tornja čuje se „heynau“ - kratka srednjovekovna kompozicija za trubu, koja je u stara vremena bila poziv za uzbunu (Hejnal Mariacki). Na ovom inače najvećem srednjovekovnom trgu u Evropi organizuju se dočeci za pamćenje sa odličnim osvetljenjem, vatrometom, muzikom i izvođačima.

 


Šta ćemo još videti?

 

Poseta Aušvicu podrazumeva razgledanje muzejskog dela Aušvica i Birkenaua u trajanju od tri sata uz priču lokalnog vodiča koji govori o svim pojedinostima ovog jezivog mesta, objašnjava muzejske postavke i iznosi činjenice koje većina ljudi ne zna o ovom mestu. Aušvic svakako nije prijatno iskustvo, ali govori o tome šta je sve jedna nacija spremna da uradi kada pomisli da je superiornija od drugih nacija.

 

Da li ste ikada videli podzemnu katedralu od soli? Lustere i kapele od soli? Da li ste ikada poslali razglednicu iz pošte koja se nalazi 125m pod zemljom? Rudnik soli Vjelička će vam omogućiti da sve ovo doživite.

Novogodišnja ponuda
 


vrh strane
Komentari (1)
Pošalji komentar
Putnik
16.12.2014 16:29
jedva čekam 29. da krenemo :D


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :