Krakov - Atraktivna novogodišnja destinacija

Datum objave:01.12.2012

Pročitano:6141 puta

Jedanaesti mesec u godini podstiče na razmišljanje o tome kuda za novogodišnju noć? Manga Trip organizuje malo drugačiji, intersantniji, uzbudljiviji doček Nove godine u Krakovu, jednim od, među mlađom populacijom, najatraktivnijih odredišta u Evropi.

Krakov
- grad muzej, jedan od najstarijih i najvećih gradova u Poljskoj, grad mladih i provoda, grad pun duše, energije i zabave, studentski centar. Poznat je kao grad legendi, neke od njih vezuju se za sam naziv grada, druge za vavelsko brdo i dvorac Vavel, među kojima su zanimljive priče o grobnicama, Zigmuntovoj kuli, zmajevoj pećini.Bajkovit i magičan grad sa srednjovekovnim ulicama, čipkastim krovovima, grad žive tradicije, u kome se na svakom koraku oseća duh prošlosti. Grad koji se uzdiže nad Vislom stvaran je i nestvaran u isti mah, a mladost stvari meri se vekovima. Svaka je kuća bezmalo spomenik, a svaka druga muzej. Prelep grad sa neverovatno bogatom istorijom i najstarijim Univerzitetom u centralnoj Evropi.

Krakov obiluje kulturno istorijskim znamenitostima od kojih je najeminentniji dvorac Vavel. Kraljevski dvorac predstavlja samo srce poljske istorije. To je jedan od najstarijih gradskih ambijenata, gde mirisi starog počinju, a buka modernog života prestaje.Danas, celokupni kompleks zamka predstavlja muzej, koji je sačuvao deo atmosfere starog gradskog pejzaža. Pored prostorija zamka, tu se nalaze katedrala i kraljevske grobnice. Opasan zidinama, ovaj kompleks se uzdiže nad rekom Vislom, kao kulturno-istorijska dominanta koju ne treba zaobići.

Glavni gradski trg izuzetno je dinamičan. Na prostoru od oko 40 hiljada metara odvijaju se festivali, kulturne manifestacije, susreću se mladi iz cele Evrope. Poseban doživljaj je vožnja kočijama kroz stari gradski pejzaž.Na samom trgu podignuti su Gradski toranj i Crkva Sv. Marije, čije se visoke kule uzdižu iznad grada formirajući obeležje po kojem se grad prepoznaje.

Jevrejska četvrt, Kazimierz, nekada nezavisna oblast, danas deo gradske strukture. Svaki deo svedoči o istoriji poljskih Jevreja, koji su, tokom II Svetskog rata odvedeni u obližnji Aušvic.Ovo područje je vekovima nosilo obeležje zapuštenosti i propadanja, sve dok nije izvršena totalna rekonstrukcija koja je celokupnoj oblasti vratila jedinstveni arhitektonski izraz. Danas se i dalje mogu videti oronuli objekti kao dokaz strašne tragedije koja se dogodila. Ova oblast poslužila je i kao najadekvatnija lokacija za snimanje Spilbergovog filma "Šindlerova lista".

Ozloglašeni Aušvic - nemački nacistički koncentracioni logor smrti i rudnik soli Velička - mali, podzemni grad sa mnoštvom skulptura, kapelica i bogato ukrašenim dvoranama koje su tokom veka stvorili rudari koji su tamo radili, skriven ispod grada, sa devet nivoa, dubine do 327m, znamenitosti su koje svakako treba posetiti.Mnoštvo kafića, pabova i klubova, lude žurke, fantastični noćni provod, dobra atmosfera, velika koncentracija mladih iz Centralne Evrope. Grad iz bajki, prožet istorijom, širom raširenih ruku čeka znatiželjne turiste da kroče na njegovo tle. Upoznajte Krakov!
 

vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :