Kraft pivo – kraft pivare

Datum objave:22.06.2018

Pročitano:1163 puta

Proizvodi iz domaće radinosti su sve popularniji u konzumiranju pa se tako među njima izdvaja i proizvodnja kraft piva u kraft pivarama. Fanovi piva su vrlo zadovoljni sa ukusom kraft piva, jer kraft pivare nude inovativnost i nove ukuse za svoje potrošače. U svakom ukusu piva se neko može prepoznati i odabrati ono koje mu navjiše prija u datom trenutku. Pivo sa ukusom šljive, borovnice, limuna, jagode su popularni uglanom kod ženskih potrošača. Jači ukusi su uglavnom rezervisaniji za muški pol.

 


Veliki broj prodavnica kraft piva govori o ekspanziji ove delatnosti u Srbiji. Proizvođači kraft piva čuvaju se starih i dobrih proverenih recepata, i izbegavaju bilo koju vrstu dodatne hemije. Pivo se pravi isključivo od ječma, hmelja, kvasca i vode. Kraft pivo je proizvod potpuno prirodnog porekla i znatno kvalitetnije od industrijskog. Količine sastojaka koje idu u kraft pivo je mnogo veća od onog koja ide za proizvodnju industrijskog piva. Nema filtracije čime se dosta čuva kvalitet piva. Kraft pivare su velikoj prednosti po pitanju kvaliteta od industrijskih pivara.


Jedna zanimljivost je i ta da je najstarija pivara u ovom delu Evrope je bila u Pančevu i bila je u vlasništvu porodice Vajfert.


Kako se pravi domaće pivo?


U Srbiji u proseku svaki građanin popije oko 74 litara piva i ovaj napitak je jedan od najpopularniji u našoj zemlji. Srbi u najvećem broju slučajeva konzumiraju industijsko pivo, jer malo ko zna da se ova napitak može lako napraviti u kućnim uslovima.


Prva faza u proizvodnji je ukomljavanje slada koje se ukomljava na određenoj temperaturi koja iznosi oko 65 stepeni na kojoj se kuva oko sat vremena. Posle toga se dodaje hmelj, i on se dodaje po ukusu u zavisnosti od toga koliko volite da pivo bude gorko.


Sledeća etapa je fermentacija. Sladovina koja se dobija sipa se fermentor, dodaje se kvasac i ostavlja se da fermentiše oko sedam dana. Za to vreme stvara se alkohol u pivu i CO2 izlazi kroz vrenjaču.


Zatim sledi sekundarna fementacija u flašama. Pivo iz frementora sipa se u staklene flaše, dodaje se malo dekstroze. Flaša se zatvara i tu se opet stvara CO2 kako bi se dobilo karbonizovano pivo koje se na kraju pije. Tačne mere sastojaka možete pronaći na brojnim portalima, pivari kače recepte za najrazličitije vrste piva.


Operatura za proizvodnju nije komplikovana, potrebno je da imate neku veću šerpu i fermetor sa slavinom i vrenjačom na vrhu. To je neka osnovna operatura koja vam je potrebna. Takođe, potreban vam je i termometar kako biste mogli da vidite temperaturu na kojoj se vrši ukomljavanje i aerometar za merenje gustinu piva. Ukoliko je ambalaža i operatura sterilna ovo pivo može imati dug rok upotrebe bez dodavanje konzervansa. Pivo u ovakvoj proizvodnji može trajati do godinu dana, ukoliko se čuva u nekoj mračnoj i hladnoj prostoriji. Odložite ga na neko ovakvo mesto, i kada vam prijatelji dođu natočite ga i uživajte u njemu. Pivo po ovakvoj proceduri može biti odlično za vaša slave i rođendane, i tako svoje goste poslužite eksluzivnim domaćim pivom. Nazdravite i opustite se veselo uz domaće pivo sa vašim prijateljima.


vrh strane
Tagovi:
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :