KOSHEEN - Electro Hippies

Datum objave:05.11.2007

Pročitano:3473 puta

By:Ivan-Milan Matić

S vremena na vreme, kako se navodi na MySpace stranici ovog trija, pojavi se bend koji ne samo da ignoriše pravila, već ih menja i ponovo ispisuje. Spajanjem nežnog, ali prodornog i delimično tužnog glasa pevačice Sian Evans i mračne elektronike prožete dance i break beat motivima Darrena Decodera i Markeeja Substancea, Kosheen preispituje postojeće granice između žanrova. U njihovim pesmama mogu se osetiti uticaji rocka, jazza, hip-hopa, drum’n’bassa, pa čak i britanske folk muzike!Darren Decoder je svirao gitaru u raznim punk bendovima i pisao pesme još dok je bio u srednjoj školi. Običan gitarski zvuk mu je dosadio, te počinje da eksperimentiše sa efektima, a prava promena usledila je kada ga je Geoff Barrow (budući osnivač benda Portishead) uveo u svet elektronike. Darren je ubrzo gitaru zamenio Atarijem i semplerom. U to vreme (početak 90-ih), u britanskoj underground sceni rave pokret se zahuktava, pa shodno tome Darren počinje da pravi elektronsku muziku i zajedno sa Markeejem organizuje niz rave žurki u Bristolu.
 


Ubrzo su upoznali Sian, čiji je životni put nešto drugačiji. Sa 16 godina ona odlazi od kuće – živi kod prijatelja i po skvotovima, baveći se raznim poslovima (između ostalog bila je aktivista ekološkog pokreta, dok je leti uglavnom radila u organizaciji muzičkih festivala). Zavolevši život na otvorenom, 1996. godine sa svojim petogodišnjim sinom, u stilu pravog post-modernog hipika odlazi u turistički kamp u Brechfa šumi, gde živi u šatoru sledećih devet meseci! To je bio veoma kreativan period za nju, jer prvi put počinje sama da piše pesme.

Ispostavilo se da je većina ovih pesama završila na debi albumu Resist (2001.), koji dospeva na osmo mesto britanske top-liste, što je za Kosheen bilo prilično veliko iznenađenje. Na odličnoj turneji koja je usledila (angažovali su propratne muzičare, pa čak i orkestar), bend svira u Evropi, Aziji, Australiji, Južnoj Africi, Americi i biva potpuno zatečen reakcijom na koju nailazi – primer za to je i svakako njihov nastup na Exitu 2001. godine, gde oni zapanjeno konstatuju da publika zna reči pesama:
 


On the plane on the way over there we were all looking at each other going why the fuck are we going to Yugoslavia?” Markee grins. “We didn’t have a clue what to expect. And suddenly there was 20,000 people all singing “Catch” back at us. Me and Sian just looked at each other on stage as if to say, fucking hell! What’s going on?!

Sledeći album Kokopeli (2003.), nazvan po indijanskom simbolu plodnosti, individualizuma i muzike, mračniji je i personalniji od prethodnog, dok poslednje izdanje Damage (2007.) predstavlja amalgam elektronskog zvuka dominantnog na prvom albumu i reskog gitarskog zvuka karakterističnog za drugi album.
 


U okviru promocije poslednjeg izdanja, Kosheen po treći put dolazi u Srbiju (03. 11. 2007. u 21h – Poseydon). Biće veoma interesantno videti i čuti u kom pravcu je evoluirao ovaj bend.

www.kosheen.com

vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :