„Korporativni pandemonijum“, Zoran Penevski/Aleksandar Zolotić

Datum objave:09.09.2014

Pročitano:5415 puta

By:Pavle Zelić

Retki su stvaraoci koji nam daju sveobuhvatan pogled na svet, izmešten i nadrealan, ali dirljivo istinit u onim najvažnijim stvarima kao što su ljubav, porodica, društvo kao celina i upravljanje istim. Takođe, što je neobično imajući u vidu onu večitu krilaticu da „slika vredi hiljadu reči“, strip ne koristi tako često sugestivnost i slojevitost svog likovnog dela.

 

 

U „Korporativnom pandemonijumu“, crtača debitanta Zolotića i starog scenarističkog vuka Penevskog, pokazalo se da manje reči ne znači i manje priče, a nivoi koje svaka atmosferična ilustracija nudi nadopunjeni su tekstom samo gde je to apsolutno neophodno.

 

 

Priča koja se događa u jezivom, ali i jezivo poznatom svetu, tiče se života dečaka kojem su oduzeta osećanja, prvi doživljaj ljubavi, da bi monstrouznim postupkom bilo simbolički a i suštinski pretočeno u serijski proizvod masovne potrošnje - igračke koje banaliziju i pervertiraju sve te emocije koje su ugrađenje u njih. Važna je i organizacija megalopolisa u kojem je glavna linija napretka po društvenoj lestvici vezana za besmislenu industriju igračaka, počev od radnika i nadzornika, preko korpolicajca i letećeg korpa, pa sve do vrhovnog korpa. Uspon takođe podrazumeva i radikalni gubitak ljudskosti našeg junaka, sve do groteskne kreature praznih očiju i izbrisanog lica, u odelu sa visokim cilindrom i crnim krilima. Ipak, on ne prestaje da se pita, potaknut nesebičnošću simpatije iz detinjstva, da bi najzad došao do poražavajućeg otkrovenja. Laž ovog konkretnog Velikog brata je očekivana, ali sadrži i izuzetno aktuelan preokret.

 

Najzad, vredi pomenuti i da je ovo prvi domaći strip male ali agilne izdavačke kuće „Besna kobila“, koji sledi posle serije stripovskih međaša kao što su Baruov „Autoput Sunca“, Šabuteove „Veštice/Pun mesec“ ili Rabateov „Ibikus“ (adaptacija Tolstojevog dela) i najavljuje još takvih inicijativa.Aleksandar Zolotić (1987) je diplomirani grafičar koji se bavi ilustratorskim radom, a "Korporativni pandemonijum" je njegov prvi objavljeni strip, inače baziran na seriji ilustracija - autorovom ličnom projektu.

 

Zoran Penevski (1967) je pisac, scenarista, esejista i prevodilac. Autor je velikog broja romana i drugih knjiga, a naročito u ovom kontekstu treba istaći izuzetno uspešne strip albume koje je objavio u Francuskoj i Srbiji. Za svoj rad je višestruko nagrađivan.
 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :

Exit Live Stream