Konvencija: Japanizam 2014 u Domu Omladine

Datum objave:29.06.2014

Pročitano:3699 puta

Datum održavanja: 03.07.2014 - 06.07.2014

Lokacija: Dom Omladine, Beograd

Prvi vikend jula donosi događaj koji željno iščekuju svi ljubitelji Japana iz Srbije, a bogami i šire, jer dobar glas daleko se čuje – od 3. do 6. jula, u Domu omladine Beograda i u saradnji sa japanskom ambasadom, društvo Sakurabana organizuje sedmi po redu Japanizam, najveću regionalnu konvenciju posvećenu pop-kulturi zemlje izlazećeg sunca.

 

 

Tema Japanizma 2014 je svemir – sve vezano za istraživanje nepoznatih dubina galaksije, brodove, krstarice i letilice, džinovske robote i međuplanetarne liftove, astronaute, svemirske pirate i vazemaljske oblike života, kao i kontakte sa humanoidnim civilizacijama udaljenim na stotine svetlosnih godina. Pored svemirskih tema i uobičajenog sadržaja, ponosni smo što ćemo vam predstaviti brojne goste iz regiona, što pokazuje do koje mere Japanizam raste u važan događaj na evropskoj mapi konvencija.
Zbog prevelikog interesovanja, a imajući u vidu prostorni kapacitet Doma omladine, broj karata je ograničen, tako da vam preporučujemo da nabavite svoje na vreme! Evo šta vas očekuje u četiri dana sadržaja:

Tematski događaji:

 

• Leiđi Macumoto

 

Nenad Scarfinger Grujić održaće predavanje o jednoj od najvažnijih figura anime scene 70-tih i tvorcu izuzetno uticajnih svemirskih franšiza kao što su „Space Battleship Yamato“, „Space Pirate Captain Harlock“ ili „Galaxy Express“.

 

• Džinovski roboti u svemiru - 35 godina Gundam franšize

 

Milan Božičković će publiku uputiti u uspone, padove i zadivljujuću istrajnost čuvene franšize „Mobile Suit Gundam“, koja tri i po decenije od nastanka i dalje opstaje kao komercijalno retko uspešan stožer mecha žanra.

 

• Svemirske opere i arije

 

Veterani Sakurabane će među sobom, a bogami i sa publikom, diskutovati o četiri manje ili više slavna svemirska naslova, koji se razlikuju kako po tonu tako i po popularnosti, iako svaki zaslužuje svoje mesto u obaveznoj lektiri – „Cowboy Bebop“, „Terra e...“, „Planetes“ i neizostavni „Legend of the Galactic Heroes“.

 

Susreti s gostima:

 

• Cosfighters

 

Iz Mađarske nam dolazi kosplej grupa Cosfighters, koji se ističu ne samo po tome kako rade svoje kostime, već pre svega po nastupu, odnosno činjenici da se bave gotovo kaskaderskim rekonstrukcijama poznatih akcionih scena iz naslova kao što su „Assassin's Creed“, „Star Wars“ ili „The Matrix“.

 

• Martina Križanić

 

Dama koja dolazi iz Hrvatske autorka je knjige pod nazivom „Slatko lice pobune: Ženstvenost, infantilnost i konzumerizam japanske Harajuku kulture kao izraz otpora prema tradiciji i patrijarhatu“, a susret će ujedno biti i tribina na temu lolita i ostalih modnih specijaliteta iz Japana. Gostima se predlaže da dođu adekvatno obučeni.
 


Tribine:

 

• U kosplej s komšijama

 

Na temu kako uspešno, efikasno i pre svega ekonomično kosplejovati kod nas na brdovitom Balkanu, gde su potrebni materijali i alati i dalje raritet, divanićemo sa našim dragim gostima iz Hrvatske, Mađarske i Bugarske.

 

• Susret s izdavačima

 

Pre godinu dana, Festina Lente i Darkwood su objavili prve mange na srpskom jeziku – dođite na ovu mini tribinu da im postavljate pitanja o tome kako japanski stripovi prolaze na domaćem tržištu, kao i o budućim planovima i projektima.
Predavanja:

 

• Moderna japanska muzika

 

Juićiro Omori-san, ataše za kulturu ambasade Japana, podeliće sa vama ne samo svoje znanje o istorijatu i trendovima u savremenoj japanskoj muzici (srpski rečeno, u J-popu), već i lična iskustva o odrastanju u Japanu uz omiljene bendove.

 

• Planeta Japan

 

Slobodan Jajić, diplomirani japanolog i stipendista vlade Japana, pokušaće da zainteresovanima približi Japan pričama i slikama iz svakodnevnog života, uz poseban osvrt na to zašto se ova zemlja često doživljava kao druga planeta.

 

• Japan uživo

 

Nataša Đermanović, takođe diplomirani japanolog i stipendista vlade Japana, pričaće o svojim iskustvima iz Japana, uz naglasak ne samo na Tokio i okolinu, već i na svoja putovanja po ovoj zemlji, eksperimentisanja sa hranom i aikido kao sport.

 

Kreativne radionice:

 

• Manga

 

Mina Petrović i njena asistentkinja Marina Žikić vode tradicionalno najpopularniju kreativnu radionicu na Japanizmu, koja je ovoga puta obogaćena i takmičenjem u brzom crtanju.

 

 

• Origami

 

Danijela Grujić, poznatija kao Dani Origami, uputiće vas u veštine savijanja papira na japanski način.

 

• Body Painting

 

Maja Marić će publici predstaviti veštine oslikavanja tela, kao i to kako prefarbavanje od glave do pete može da vam pomogne u što ubedljivijem kospleju.

 

Radionica borilačkih veština:

 

• Ninđucu

 

Naši stari prijatelji iz ninđucu kluba „Buđin“ otkriće vam tajne nindži.

 

Projekcije:

 

• „Hal“ – emotivno uzbudljiva priča o devojci koja slomljeno srce leči druženjem s robotom.

 

• „Space Pirate Captain Harlock“ – vizuelno raskošan i kompjuterski animiran rimejk Leiđi Macumotove priče o čuvenom svemirskom gusaru.

 

• „Haunted Academy“ – visokobudžetna priča o mentalnim manipulacijama i putovanju kroz vreme u jednoj srednjoj školi.

 

• „Sakasama no Patema“ – prvi bioskopski hit Jasuhira Jošiure, mladog reditelja u usponu, o princezi podzemnog sveta koja želi da otkrije šta se nalazi van njenog strogo omeđenog prostora.

Tradicionalna dešavanja:

 

 

• Modna revija

 

Ovde godine, publici će se predstaviti petoro kreatora: Danijela Danny Kovačević, Katty Ankoku, Ljubica Dolašević i gosti iz Hrvatske MyauMania i A.Revolver.

 

• Nastupi izvođača

 

Pevači, plesne trupe, majstori borilakčkih veština i ostali koji inspiraciju nalaze u Japanu imaće prilike da u nedelju pre podne, pred početak kosplej takmičenja, publici prikažu sve što znaju.

 

• Kosplej takmičenje

 

Najiščekivaniji događaj i vrhunac samog Japanizma, obračun najboljih kosplejera iz Srbije (kao i zainteresovanih iz Hrvatske, Makedonije, Bosne, Crne Gore i Albanije) za titulu domaćeg šampiona, koju će posle braniti i na EuroCosplay prvenstvu na MCM Comic Conu u Londonu.

 

• Žurka

 

Po završetku konvencije, poslednjeg dana, sledi žurka na kojoj ćete imati prilike da kroz ples izbacite iz sebe sav višak energije koji vam je možda ostao nakon četiri dana Japanizma.

 

Prateći program:

 

• Festival japanskog kratkometražnog filma

 

Novina koja će obeležiti dva dana ovogodišnjeg Japanizma je paralelni program koji će se odvijati u Sali Amerikana – prvi nagradni festival japanskog kratkometražnog filma, čija će ponuda obuhvatati najrazličitije poduhvate, od amaterskih filmića snimanih kućnom kamerom do animiranih projekata. Ovaj festival, uz podršku Sakurabane i ambasade, organizuju Studio CRV2 i Skyline Enterprise, a o nagradama će odlučivati žiri u sastavu Rjo Suzuki, Svetozar Cvetković, Nenad Dukić i Nikola Stojanović.

 

• Artist Alley

 

Redovna sajamska ponuda najrazličitije robe vezane za Japan, ili za fandom u bilo kom smislu te reči, od izdavačkih kuća, preko klasičnog merčandajza, do unikatnih rukotvorina.

 

 

• Game Room

 

Od slobodnog igranja do turnira u najaktuelnijim naslovima, od kojih se posebno ističe naš Girl Power projekat – žensko takmičenje u Tekken Tag 2 igri, čija pobednica putuje u Azerbejdžan kao predstavnica Srbije.

 

• Wacom nagradna izložba radova

 

Kao i svake godine, prestižne nagrade očekuju najbolji likovni rad na temu svemira, dok će oni koji su se opredelili za slobodnu temu dobiti simbolično priznanje i Facebook slavu.

I još...

 

• ...izložbe, promocije društvenih igara, šminkanja, fotkanja, modni susreti, bleja, i opšte rečeno dobra zabava.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :