Konačno, pravi radio, FIST radio!

Datum objave:30.11.2015

Pročitano:7328 puta

Datum održavanja: 27.11.2015 - 06.12.2015

By:Jelisaveta Miletić

Lokacija: FDU, Beograd

 Šta se dogodilo radiju u Srbiji?

 

Najčešće zamerke jesu nezanimljivi voditelji, loš koncept emisija, (l)ista, najčešće, dosadna muzika koja svira na skoro svim stanicama. Radio je postao džuboks sa siromašnom ponudom muzike: pop - rok domaća muzika, klasika osamdesetih, devedesetih i nezaobilazni dejvidgeta fazon.


Da li radio može biti „opasan“, da li može biti (opet) važan? Da li radio sme da pita, i može li nam dati neke odgovore? Da li može da nas, kao nekada, zasmeje? Da li može da nam otkrije novu muziku?


Onima kojima je važno da medij bude sve ovo, drugačiji, dakle, traže alternativna rešenja. Okreću se internet radiju i autorima poput Mjehura na mreži.

 

Kome je važno da radio bude različit nalazi načina da ga čuje. Ko želi nešto da menja stvara svoje, u ovom slučaju - radio. Mladi, pametni i duhoviti studenti Menažmenta i produkcije pozorišta, radija i kulture na Fakultetu dramskih umetnosti su takvi. Radio Fist, internet platforma, nastao je 2008. godine u okviru FIST-a (Festival Internacionalnog Studentskog Teatra). 

 

FIST radio: Konačno, pravi radio! Šta se dogodilo radiju u Srbiji? | FDU 2015

 

Osmišljen je i realizovan od strane samih studenata uz pomoć kolega sa katedre za Snimanje i dizajn zvuka. Nove medijske nade su od 27. novembra počele sa emitovanjem programa koji će trajati do 6. decembra. Programska šema samo naizgled podseća na onu „klasičnu“. Već sa nazivom emisija ruše konvencije, „upadaju u oči“ i privlače pažnju upravo onih koji beže od učmalosti današnjeg radio programa.


Ovi ljudi odaju utisak da im je radio važan, njihove emisije imaju „ono“ što drži pažnju. To nije njihovo ogromno znanje ili dugogodišnje iskustvo već želja da budu drugačiji. I ono najvažnije - želja da budu svoji. Na tom tragu, njihovi stavovi često su i stavovi slušalaca. Zato su njihove emisije duhovite. Zato muzika koju emituju pokreće. Zato se tom radiju svake godine vraća.

 

FIST radio - Program


Jutarnji program pod nazivom ‘’Predigra’’ emitovaće se svakoga dana od 9 - 11:30 časova. Emisija koja se bavi studenskim pitanjima i aktuelnim problemima u nauci, sportu i kulturi, pod nazivom ‘’Vox alumni’’, emitovaće se svakog dana od 15h. Prostor za diskusije i suočavanje je rezervisan u periodu od 16- 17h i u okviru njega gostovaće Staša Koprivica, Branko Rosić, Vladimir Arsenijević, Tibor Jona... Muzički program rezervisan je za promovisanje mladih, neafirmisanih bendova u emisiji ‘’Krtičnjak’’, dok će se u FIST klubu u petak i subotu od 22h predstaviti Jan Nemeček i Raum Null.


Ideja ove internet platforme je da postane stalna internet stanica. Za to nesumnjivo ima potrebe i prostora, a svi koji makar jednom poslušaju ovaj radio ostaće njegova verna publika.

 

Prati, slušaj, gledaj!


https://www.facebook.com/RadioFISThttps://www.instagram.com/fistradio

 

Link za stream:
http://85.25.154.136:5555/listen.plshttp://85.25.154.136:5557/listen.pls


vrh strane
Tagovi:
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :