Koliko ste ih vi pogledali? Recenzija knjige „1001 film koji moraš da vidiš pre nego što umreš“

Datum objave:28.10.2017

Pročitano:4399 puta

By:Pavle Zelić

Glavni urednik: Stiven Džej Šnajder
Urednik izmenjenog izdanja: Ijan Hejdn Smit
Izdavač: Filip Višnjić

Jedno od onih izdanja koje ako vam ispadnu na nogu lomi par sitnijih koščica, „1001 film koji moraš da vidiš pre nego što umreš“ nudi ono što je apsolutno neophodno svakom ozbiljnom filmofilu današnjice. Uštedu vremena.

 

Koliko ste ih vi pogledali? Recenzija knjige „1001 film koji moraš da vidiš pre nego što umreš“


Naime, jedan od imperativa socijalnih interakcija modernog doba je i sveobuhvatnost u informacijama, znanju i kulturi, koja je postala sa jedne strane neuporedivo jednostavnija sa sveprisutnim internetom, ali je takođe sve teže u prašumi informacija iznaći one relevantne i koje bi vas opredelile recimo prema tome koje filmove trebate da gledate i znate.


Uz to, već mnogo godina su omiljene najrazličitije top liste ove i one umetničke grane, ali retko koje se mogu meriti brojkom od 1000 odnosno i jedan više. Ova knjiga je počela da se objavljuje 2003. godine da bi usledile izmene i dopune svake naredne godine, pa se tako novo izdanje završava sa „Dolaskom“ (Arrival) Denisa Vilneva i „Mesečinom“ (Moonlight) Beri Dženkinsa iz 2016. Naravno, početak pripada „Putu na Mesec“ (Le voyage dans la lune) Žorža Melijesa iz 1902.


Zanimljiva je i žanrovska osvešćenost izbora, koji šara i po hororu, SF-u, akciji, ljubavnim i svim drugim naizled manje priznatim tipovima filmova. Oprema i slike su naravno vrhunske, a tekstovi sažimaju informacije na ono što je neophodno da znate kako bi vas zainteresovali za dela koja niste gledali (a morali biste) ili vas pak podsete na one koje biste mogli i da obnovite...

 

Među desetinama autora, sve vrsnih internacionalnih poznavalaca, kritičara i teoretičara sedme umetnosti su i autori domaćih odrednica koji su radili uz podršku glavnog urednika IK Filip Višnjić Dragana Jovanovića. Oni su dali značajan doprinos knjizi, i iako ih poznajemo pre svega kao muzičare, oni su itekako umešni i ostvareni filmski kritičari a radi se o Igoru Blaževiću aka Prljavom inspektoru Blaži i Aleksandru D. Petroviću aka Aci Seltiku. Zahvaljujući njima, možemo među svim starim i novim svetskim klasicima, da nađemo i „Lepa sela lepo gore“, „Lajanje na zvezde“, „Podzemlje“, „Kako je propao
rokenrol“, „Maratonci trče počasni krug“...

 

Konačno, treba iskoristiti i poslednje dane Sajma knjiga da se nabavi ovo kapitalno izdanje za tek 2990 dinara...


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :