Barutana klub Beograd

KO JE BILA ISABELLA BLOW?

Datum objave:05.07.2007

Pročitano:5754 puta

By:Tanja Beljanski

    Kao i u svakom poslu, tako i u modi postoje ljudi koje vidimo i oni koji stoje iza svega. Podrška u životu i radu svima nam je dobro došla, a naročito onda kada je reč o karijeri koja nas vodi direktno na tron. Alexander McQueen, Philip Tracy, Hussein Chalayan, Julien Macdonald, Honor Fraser, Sophie Dahl i Stella Tennant mnogo bi teže (a možda i nikad) bili u mogućnosti da postignu vrtoglavi uspeh da nije bilo žene koju čitav svet mode veoma dobro pamti. Njeno ime je Isabella Blow.


   Veoma često zvana modnim guruom, muzom stila, bastionom mode, britanskom kraljicom mode, Izabela, samoproklamovani ekscentrik, svakako je bila borac za nove talente i zaštitnik mnogih zvezda modnog sveta 90-ih. Poreklom iz visokog sloja društva, panker u srcu, tragala je za talentima i potpuno se predavala njihovoj afirmaciji uz podršku kakva se retko sreće.

      Izabelin život je inspiracija za sebe. Od osmogodišnje devojčice koja prvi put stavlja šešir na glavu, i to preveliki mamin roze šešir, što je dovodi do neopisive sreće, Izabela je izrasla u jednog od najcenjenijih stilista modne industrije.


   Isabella Delves-Broughton rođena je 1958. u Londonu u izuzetno poznatoj porodici ekscentrika. Preko 600 godina njena porodica je posedovala velika imanja, da bi Izabelin deda Sir Jock Delves Broughton, najveći deo toga prodao kako bi platio svoje kockarske dugove. Nakon toga odselio se u Keniju. Međutim, tamo je optužen za ubistvo lorda Erola. Iako oslobođen tužbe, izvršio je samoubistvo. Ovaj događaj poznat je kao White Mischief skandal i bio je tema velikog broja članaka, knjiga i jednog filma.

   Što se Izabele tiče, moda je u toku prve 21 godine njenog života igrala veoma malu ulogu. Kao dete maštala je da postane kaluđerica. Kasnije se školovala za sekretaricu i usput radila kao čistačica i prodavačica. Godine 1979. seli se u Njujork i upisuje studije na Univerzitetu Kolumbija (Umetnost drevne Kine). Zanimljiv je podatak da joj je cimerka bila Katarina Oksenberg. Nešto kasnije, Izabela napušta studije i seli se u zapadni Teksas, gde počinje da radi za Guy Laroche. Bio je to njen prvi susret sa modnim biznisom. Do velike prekretnice u njenom životu dolazi 1981. kada su je Bryan i Lucy Ferry upoznali sa Anom Vintur (Anna Wintour – modni urednik američkog izdanja časopisa Vogue, poznata je kao žena-đavo. Bila je inspiracija za lik uredice časopisa Runway koju glumi Meril Strip u filmu ''Đavo nosi Pradu''). Ana ju je prvo zaposlila kao svog asistenta, a kasnije kao organizatora modnih snimanja pod nadzorom čoveka čije je ime Andre Leon Talley i koji je sada glavni urednik američkog Voguea. Ovo je za Izabelu bio veliki uvod u centar zbivanja; 1986. vratila se u London i postala asistent Majklu Robertsu, tada modnom uredniku časopisa Tatler i The Sunday Times.       Zahvaljujući Robertsu, uspela je da izgradi svoj put do pozicije stilskog urednika u Tatleru. Dve godine kasnije, 1988., upoznaje Detmara Bloua, koji joj već naredne godine postaje muž. Upravo je to bio period u kom je srela jednog od svojih najvećih modnih saradnika, Filipa Tracyja. Philip Tracy, danas slavni ''šeširdžija'', došao je u London iz Irske i jednog dana se pojavio u redakciji Tatlera sa izazovnim šeširom od zelenog filca. ''Poludela sam za šeširom i zvala Filipa na Royal College of Art da ga pitam da li bi mi napravio šešir za venčanje,'' ispričala je kasnije Izabela. Vrlo brzo nakon toga, kreator se uselio u podrum u kući Izabeline svekrve, gde je živeo i pravio svoje kolekcije sledeće dve godine. Njegova je karijera jasno i snažno počela da se kreće napred. Postao je najpoznatiji dizajner šešira. Njegovi ekstravagantni modeli bili su svojevrsna novina u modi u tom trenutku, što je za kreatora, uz Izabelinu podršku i neprestanu promociju (uvek se u javnosti pojavljivala sa nekim od njegovih šešira), bio put ka zvezdama. ''Ona je prva prava Engleskinja koju sam upoznao kada sam došao ovamo. Nisam mogao odmah da joj verujem, ali u 20 godina u kojima sam upoznao u modi sve koji se mogu upoznati i nakon što sam uradio sve što sam mogao da uradim, nikada nisam sreo nekog ko je mogao da pobedi Izabelu. Bila je veoma ljubazna, osoba velikog srca, neverovatno darežljiva kada je reč i o njenom vremenu i o svemu što je imala. Ona je bila dah svežeg vazduha, sva lepota, elegancija i glamur koji bi moda trebalo da bude.''


   Modni kreator Alexandar McQueen prvi put joj je zapao za oko svojom diplomskom kolekcijom na Sent Martin koledžu. ''Želela sam sve da kupim,'' kazala je Izabela. ''Kada sam mu to rekla, ponudio mi je kaput za 350 funti. Odgovorila sam da je to mnogo za jednog studenta, na šta je Aleksandar rekao: 'Ali ja sam ga napravio.' Na kraju sam kupila čitavu kolekciju za pet hiljada funti. Trebalo mi je mnogo vremena da to otplatim.''

   Od 1993. Izabela provodi četiri godine radeći za britanski Vogue. Nastavila je dalje i postala modni urednik časopisa The Sunday Times Style, gde je takođe provela četiri godine. Nakon toga, a do svoje iznenadne smrti početkom maja ove godine, Izabela je radila kao modni urenik Tatlera i konsultant za Dupont Lycra, Lacoste i Swarovski koji je vratila u modu uz malu pomoć Filipa Trejsija. 


   U londonskom Muzeju dizajna 2002. godine održana je neobična izložba svih šešira koje je Filip za nju ikada napravio. U isto vreme objavljena je i Trejsijeva knjiga When Philip met Isabella, u kojoj se nalaze fotografije i crteži Izabele u nekim od njenih najinteresantnijih i najekscentričnijih kombinacija garderobe.

   Njenom smrću modni svet je svakako izgubio jednu od retkih preostalih osoba koje svoj život posvećuju modi na najiskreniji način, način koji nema ništa zajedničko sa mediokritetskim društvom. U periodu amerikanizacije čitavog sveta, periodu u kojem, ako se ovako nastavi, ima izgleda da svi još više počnemo da ličimo na Paris Hilton, Beyonce i slične modne promašaje, neophodno je podsećati na ovakve ljude slobodnog duha, ljude čija je ljubav bio talenat, a ne novac, a osobine inteligencija i elegancija.

Nadajmo se da će biti inspirativno!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :