Književna fantastika: Almanah književnih ostvarenja u ključu fantastike!

Datum objave:30.05.2015

Pročitano:6044 puta

Basara i Albahari u almanahu "Književna fantastika 2015"

Kao plod saradnje sajta za promociju fantastične književnosti "Art-Anima" i izdavačke kuće "Čarobna knjiga" u četvrtak 28. maja iz štampe je izašao novi broj almanaha "Književna fantastika".

 

Književna fantastika: Almanah književnih ostvarenja u ključu fantastike! | Art-Anima | Čarobna knjiga

* Klikni da uvećaš sliku

Ova godišnja publikacija nudi uvid u aktuelnu domaću i svetsku produkciju književnih ostvarenja pisanih u ključu fantastike. Dva najvažnija segmenta almanaha posvećena su domaćoj kratkoj priči i teorijskim radovima.

Prozni deo donosi čak devetnaest kratkih priča kako najpoznatijih domaćih žanrovskih autora, tako i nekih od najpoznatijih glavnotokovskih pisaca koji u svom stvaralačkom postupku često koriste fantastičke elemente.

Tako, pored perjanica savremene žanrovske proze Gorana Skrobonje, Bobana Kneževića, Uroša Petrovića, Adrijana Sarajlije, Borisa Nada, Darka Tuševljakovića, Pavla Zelića, Marka Piševa i Dejana Ognjanovića, u novom izdanju almanaha možete čitati i dela Svetislava Basare, Davida Albaharija, Laure Barne, Ivana Tokina.

Urednički dvojac Dragoljub Igrošanac i Mladen Milosavljević, za ovu priliku odlučio se i da na jedan nesvakidašnji način pokuša da privuče pažnju šireg čitalaštva objavljujući kratke priče fantastike čiji su autori poznati glumci, muzičari i voditelji, pa će tako budući čitaoci biti u prilici da se prepuste izmaštanim literarnim svetovima Zorana Kesića, Dušice Žegarac, Marka Šelića – Marčela, Ace Seltika, Ivane Mihić i Dušana Nedeljkovića.

Ništa manje zanimljiv deo alamnaha, posvećen je esejistici. Ovaj segment otvara rad "Srpska fantastika od srednjeg veka do postmoderne" Save Damjanova u kome je obuhvaćen pregled domaće fantastike praktično od njenih izvorišta u srednjem veku, pa sve do 90-ih godina XX veka. Sledi pogovor američkog izdanja Živkovićevog romana "Pisac u najam" iz pera profesora Majkla Morisona, esej "Priča o duhovima: Robert Ajkman" Dejana Ognjanovića i tekst Zorana Živkovića o motivu lavirinta u naučnoj fantastici.

"Raspoređivanje budućnosti: 'Periferal' Vilijema Gibsona" Mladena Jakovljevića govori o novom svetskom hit-romanu utemeljivača sajberpanka. A kroz osvrt na društveno uređenje i poredak unutar izmišljenog grada-države Novi Krobuzon, Miloš Jocić predstavlja roman "Stanica Perdido", britanskog pisca Čajne Mjevila. Esejistički deo zaokružuje Mladen Stajić, tekstom "Kauzalni odnos popularnosti romana 'Pesma leda i vatre' i serije 'Igra prestola'".

Almanah donosi i opširne intervjue sa Bobanom Kneževićem i Goranom Skrobonjom, piscima, urednicima i izdavačima koji su, uz Zorana Živkovića, najzaslužniji za popularizaciju ove vrste književnosti u Srbiji tokom poslednje tri decenije.

Odeljak "Osvrti" beleži neke od najvažnijih trenutaka na svetskoj i domaćoj sceni, koji su se dogodili u poslednjih 12 meseci: dodela Nacionalne književne nagrade Ursuli Legvin i govor koji je tom prilikom održala slavna književnica; pola veka od nastanka serijala "Dina" Frenka Herberta; smrt velikog Terija Pračeta; i nedavno predstavljanje srpske savremene fantastike na Univerzitetu Kent.

U rubrici posvećenoj poeziji, Ilija Bakić predstavlja stvaralaštvo Miroljuba Todorovića, začetnika avangardnog signalističkog pokreta. A u delu posvećenom sprezi književne fantastike i devete umetnosti, donosimo članak Aleksandra Nešića "Strip i fantastika".

Na kraju, u sekciji "Prikazi", pokušali smo da predstavimo neka od najznačajnijih dela koja su na srpskom jeziku objavljena tokom prethodnih godinu dana: "Nedovršeni posao" Tomasa Ligotija, "Lavirint smrti" Filipa K. Dika, "Govornik za mrtve" Orsona Skota Karda, "Srca, ruke i glasovi" Ijana Mekdonalda, "Svračje noge" Kurta Vonegata, "Poetika horora" Dejana Ognjanovića, kao i "Kapije Anubisa" roman Tima Pauersa čije je objavljivanje na srpskom jeziku 2011. godine proteklo nedopustivo neprimetno.

"Književna fantastika" je u prodaji od petka 29. maja, putem veb-sajta "Čarobne knjige" i knjižare "Čarobna šuma", a od naredne nedelje biće dostupna i u svim bolje snabdevenim knjižarama.

Prva promocija almanaha biće upriličena u utorak 02. juna (18h), u okviru Festivala fantastične književnosti "Art-Anima" koji se održava u knjižari "Plato" (Knez Mihailova 48).


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :