KKN: Muzikom smo otkupili one iluzije koje nam u srcima hrane naivnost

Datum objave:18.11.2016

Pročitano:7793 puta

By:Jelena Mitić

Samo je muzika izazov, jer samo ona može da nas udalji od konačnosti života. Muzika nam izmiče iz života tako što čini da je zaboravimo. Muzičari iz sastava KKN (Kanda, Kodža i Nebojša) već 25. godinu nam pomažu ne da zaboravimo, već da se lepše prisetimo ili da se prisetimo lepšeg. Zahvalićemo im se 19. novembra u novosadskoj Fabrici i 1. januara u Mikser Hausu u Beogradu. U nastavku čitate razgovor sa Oliverom Nektarijevićem i Nenadom Pejovićem - Neškom.

 

Kanda, Kodža i Nebojša

Iz koje pesme/filma/knjige ste verovali da ne možete da izađete, a iz koje ste izašli drugačiji, a onda to proizvelo neku pesmu KKN-a?


Oliver:
Verujem da je sve nabrojano svakako uticalo na nastanak mnogih pesama. Sve te stvari sigurno utiču na ljude do kojih dolaze i menjaju ih. To je jedan od razloga što postoje. Ne mogu da kažem da je proizvelo neku našu pesmu, ali je sigurno imalo neku ulogu u njenom nastanku. Konkretno, spominjem Putovanje nakraj noći u jednoj pesmi, druga se zove Volja za noć, kao i album. To mi trenutno pada na pamet kao neki primer.

Da li vi kroz muziku vidite bolje ili zatvarate oči i zamišljate?

Oliver: Kroz muziku se dešava sve. I prvo i drugo iz pitanja i još mnogo toga.

Koliko verujete u intuiciju i spontanost na bini, a koliko za pisaćim stolom ili u studiju? ima li uopšte reda dok se stvara pesma?

Oliver:
Neke faze nastanka pesme imaju red. Uglavnom one u kojima ceo bend radi na pesmi. Kad već postoji nešto opipljivo i kad to počne da se oblikuje. Rad na aranžmanima i to. Ostalo mislim da nema nekog reda. O spontanosti ne razmišljam mnogo. Na bini i oko nje ima mnogo pića i sličnih stvari. U studiju su tolike količine još nepoželjnije i svi su toga svesni i više se trude da drže stvari pod kontrolom. Uglavnom, intuicija je nešto drugo i kod nas je dosta vezana za samu kreativnost. A pisaći sto se lako pravi od svega. Kad dođe pravi momenat. A taj momenat je najvažniji i najređi.

Koje emocije prenosite na publiku, a koje ona na vas?

Neško: Ne postoji recept za razmenu emocija, važno je da se to događa.

 

Šta vidite u noći, a šta u tami? Šta noć vidi u vašim pesmama?

 

Kanda, Kodža i Nebojša  / Foto: Aleksandar Zec

Foto: Aleksandar Zec

Neško: U noći zvezdano nebo i sve što omogućavaju rasvetni elementi, u tami ne vidim ništa. Noć vidi sebe samu.


Šta je ono prolazno u muzici, što konstantno menjate?

Neško: Biologija muzičara, kao i svakog čoveka prolazna je i u konstantnoj je promeni. Kao i muzika, koja međutim traje duže i tako je uvek.

Gde vodi put koji grade "metaforičke slike vašeg benda od tačke gde je EKV stala"?

Neško:
Nisam spremio ovo pitanje, jel mogu da menjam za drugo? :)

 

Jednom prilikom rekli ste da je predviđeno da se "Volja za noć" sluša glasno, je li to zbog toga da ne čujemo nešto što nam noć donosi, ili da čujemo još bolje?

Oliver: Sigurno da čujemo još bolje. Više zato što se razne nijanse zvuka bolje čuju uz glasniju muziku, ali ne previše glasno, jer noć može puno toga da donese.


Kako se psihološki menjate kroz svaki snimljeni album?

Neško:
Ne može se o tome razgovarati bez istraživanja i testova, ali menjanje je neminovnost.

"On je pesnik, dakle preko je potreban, mada ne znam zašto", rečeno je u filmu Orfejev testament. Na koja pitanja odgovarate dok stvarate pesme?

Neško:
Na ona pitanja na koja i nas same začudi odgovor. Na pitanja kakva se recimo postavljaju na Trećem programu Radio Beograda.

"Život je nagodba", kaze Emil Sioran. Za šta ste se vi nagodili sa životom, muzikom i publikom?

Neško: Život može biti mnogo toga – sloboda, mašta, slučaj, namera.

 

Kanda, Kodža i Nebojša  / Foto: Aleksandar Zec

Foto: Aleksnadar Zec

Koje ste iluzije vi otkupili muzikom?

Neško: Pozvao bih se na pesmu Rista Vrteva – one iluzije koje nam u srcima hrane naivnost.

 

Koja je najveća tragedija naše kulture?

Neško: To što smo nekulturni. Ili je možda zaista došlo do kraja kulture uopšte kako sugeriše istoimena knjiga Erika Hobsbauma.

Napravite retrospektivu od '96 i albuma "Guarda Toma" pa do albuma "Volja za noć", jeste li sada najbliže onome što želite od sebe i muzike, i kako je moguće jednom dostignutu amplitudu povećati?

Neško: Ako zamisliš to kao amplitudu ljuljaške, na tebi je da odrediš koliko visoko želiš da se zaljuljaš kada si na njoj. Mislim da svi albumi govore da smo kao ekipa naučili kako da budemo na visini zadatka.


Da li su se promenile stvari kada govorimo o pisanju pesama na srpskom i engleskom jeziku, Oliver je izjavio da pisanje na engleskom ide kao potok, a pisanje na srpskom kao puštanje krvi?

Neško: Kaže Džeger na početku Its Only R'n'R da bi sebi zabio pero u srce i prolio krv po bini, a srpski mu je tekao kao potok na bini kod Ušća. Nama je srpski jezik izazovniji i zahtevniji za pisanje, ali i zahvalniji.

 

Kada na koncertima poručite "Čitajte!", na koje knjige mislite? Šta čitate ovih dana?

Neško: Knjige koje olakšavaju razumevanje sveta sa bezbroj sve bržih zbivanja u sve više dimenzija.

Koji pesnici i filozofi su uticali na Oliverovo pisanje?

Neško: To je krug pesnika bola i ponosa i filozofa seksualne revolucije okupljenih sredinom devedesetih u Studio Filmu. Ali, rekao bih i da je poštena inteligencija ostavila traga u Oliverovom pisaju.

Koliko na vaše stvaranje utiče čovek, a koliko grad?


Neško: Pretpostavljam puno, i jedno i drugo, a srećemo ljude na putovanjima koji kažu da ih podsećamo na naš grad, uticaj je izgleda dvosmeran.

Šta je sve stalo u rokenrol?

Oliver: Sve je stalo u R'n'R. Sve. XX vek i sva zbivanja u njemu. A staje i dosadašnji bilans XXI veka.


Ko vam, osim ljudi, daje najbolje savete? Sunce, nebo, kafana, rokenrol?

Neško: Davanje saveta je lako, jednostavno i opšte rašireno, primena nešto sasvim drugo.

Da je KKN sam na svetu, da li biste pisali iste tekstove i svirali istu muziku?


Oliver:
Svako je na neki način sam na svetu. Pa tako i mi. Kao pojedinci i kao bend. Znači da je to to. Da bi pisao tekstove i muziku, moraš na neki način da budeš sam na svetu.


Da li je jutro zapravo gluplje od večeri jer zaboravi sve ono čemu nas noć nauči, a o čemu vi i govorite i svirate na novom albumu?

Neško: Stvarno nisam siguran da sam vas razumeo najbolje, verovatno je do mene. U svakom slučaju, ako mislite na Volju za noć, nisu motivi na tom albumu tako strogo određeni.

Zbog čega vam je pesma Siroti Ani i Bo omiljena? Do čega ste tu došli, a niste u drugim pesmama?

 

Oliver: U Ani i Bo sam uspeo da od nekih davnih događaja iz mog života napravim nešto što liči na bajku. To me je obeznanilo. Puno je sabranih iskustava u njoj...verujem da će biti još pesama sa takvim statusom.
 


vrh strane
Komentari (1)
Pošalji komentar
Profesor MN
18.11.2016 16:08
"To je krug pesnika bola i ponosa i filozofa seksualne revolucije okupljenih sredinom devedesetih u Studio Filmu. Ali, rekao bih i da je poštena inteligencija ostavila traga u Oliverovom pisaju." Nemate pare!


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :