Barutana klub Beograd

Kineski festival svetla u Beogradu i Novom Sadu

Datum objave:21.01.2020

Pročitano:2642 puta

Datum održavanja: 23.01.2020 - 24.01.2020

Lokacija: Beograd, Novi Sad

Posle prošlogodišnjeg uspešnog, veoma posećenog Kineskog festivala svetla, i ove godine, u susret obeležavanju Kineske Nove godine, stiže svetlosni spektakl pravo iz Kine!

 

Foto: Đorđe Tomić


U organizaciji Balkanopolis centra za modernu tradiciju, uz podršku Vlade Srbije i kineske ambasade u Beogradu, Pokrajinske Vlade Vojvodine održaće se drugi „Kineski festival svetla" u Srbiji, uz čarobnu instalaciju kineskih lampiona kojom će se zvanično proslaviti Kineska Nova Godina kod nas. Inicijator i osnivač festivala je umetnik Slobodan Trkulja, koji već duže vreme uživa veliku popularnost u Kini i radi na kulturnoj razmeni između ove dve zemlje. Ove godine se festival proširuje i održaće se u dva grada, pored Kalemegdanske tvrđave, festival će se u u isto vreme otvoriti i u Novom Sadu u Limanskom parku.

Svečana otvaranje festivala je u četvrtak 23. januara u 17 časova, u Limanskom parku u Novom Sadu, i u petak 24. januara u 17 časova, na platou kod Ribara u Kalemegdanskom parku u Beogradu.

 

Foto: Đorđe Tomić 

Izložbu će u Novom Sadu otvoriti pokrajinski sekretarijat za kulturu , javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ambasadorka Narodne Republike Kine u Srbiji Čen Bo, a sutradan u Beogradu, pored ambasadorke Kine, visoki zvaničnici Republike Srbije.

„Kineski festival svetla će ponovo zasijati u Srbiji za Kinesku Novi Godinu, ovaj put u dva grada i uneti novu svetlost i radost u naše živote" izjavio je umetnik Slobodan Trkulja i dodao „ Posebno zadovoljstvo mi je i saradnja sa Rakuten Viber, omiljenom globalnom aplikacijom za razmenu poruka, koja je prepoznala naš festival i podržala nas sa zanimljivim besplatinim stikerima kako bismo mogli da podelimo radost festivala i u svakodnevnoj komunikaciji. Stikeri će svima biti na raspolaganju od ponedeljka 27.januara.

Svetlosni spektakl kreirala je jedna od vodećih svetskih kompanija za izradu umetničkih lampiona iz Zigonga. Njihove svetlosne instalacije uvešće nas u čudesni svet mašte i svetla, koji će podjednako biti zanimljiv i najmlađima i starijima.

 

Foto: Đorđe Tomić 

Izložba će trajati do 16. februara, a lampioni će se upaliti svako veče od 17h. Ulaz za sve posetioce je besplatan!

Za vreme „Kineskog festivala svetla", 7. februara u SNP u Novom Sadu i 8. februara u Sava Centru, biće održani koncerti "Balkanopolis & prijatelji" na kojima će kao gosti nastupiti i izuzetni muzičari iz Kine. Ovi koncerti će pokazati svu lepotu naših različitosti i istovremeno svu lepotu onog što nas čini istim.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :