KC Grad slavi osmi rođendan!

Datum objave:13.04.2017

Pročitano:4095 puta

Datum održavanja: 19.04.2017

By:Bojana Ljubišić

Lokacija: KC Grad

Osnovan u aprilu 2009. godine u starom magacinu iz 1884. godine, na obali reke Save, u delu Beograda (Savamala) kojim su do tada prolazili samo teški kamioni, teretni vozovi i tek po koji zalutali prolaznik, Evropski centar za kulturu i debatu, poznatiji kao Kc GRAD, postao je i zaživeo kao nezavisna institucija kulture, prepoznat na kulturnoj mapi ne samo Beograda, Srbije i regiona, već i mnogo šire. Sa velikim brojem raznovrsnih programa koji se svakodnevno odvijaju, Kc Grad već osam godina okuplja brojnu publiku različitih generacija.

 

Miki Solus u KC Grad / Foto: Nemanja Stojanović

Miki Solus u KC Grad / Foto: Nemanja Stojanović

Kc Grad je tokom ovog perioda istrajno razvijao svoje programe među kojima su već prepoznatljivi muzički, godišnji program Velike galerije, Artist in residence, Moda za poneti, Delikatesni ponedeljak…

U galerijskom programu Kc Grada izdvajaju se izložbe savremene vizuelne umetnosti u okviru Godišnjeg programa kao i izložbe posvećene primenjenoj umetnosti i dizajnu. Godišnji program Velike galerije svake godine formira se na osnovu odabira međunarodnog žirija. Među mnogim izložbama koje promovišu primenjenu umetnost i dizajn svakako je značajan i projekat pokrenut 2015. godine pod nazivom Velikani grafičkog dizajna, sa ciljem podsećanja ali i arhiviranja i digitalizacije radova značajnih velikana domaće scene. Takođe, jedna od novina u oblasti dizajna jeste Gradstor Design Hub, posvećen promociji i plasiranju radova domaćih dizajnera otvoren je kao zasebna celina u oktobru 2016. godine u Pop Lukinoj 1.

 

Izložba u KC Grad / Foto: Neda Mojsilović

Izložba u KC Grad / Foto: Neda Mojsilović


U svojoj devetoj godini Kc Grad nastavlja dalje, uz pomoć starih i novih kolega, saradnika i partnera iz zemlje i inostranstva. Tokom 2017. pokrenuto je nekoliko novih programa - debatni ciklus Gradske priče, književni program Predgovor, serijal posvećen pop-kulturi Dekodiranje itd.

Veliku pažnju Kc Grad posvećuje i saradnji sa drugim institucijama u Srbiji, Tokom 2017. godine u okviru različitih projekata uspostavljena je saradnja sa Centrom za kulturu Sopot, Centrom za kulturu Svilajnac, Muzejem naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, obnovljena saradnja sa Specijalnom bolnicom centralnog zatvora u Beogradu.

 

Delikatesni ponedeljak u KC Grad / Foto: Nemanja Stojanović

Delikatesni ponedeljak u KC Grad / Foto: Nemanja Stojanović

Artist in residence program Kc Grada razvija se od 2012. godine, a u okviru njega su u Srbiji gostovali umetnici iz Japana, Amerike, Holandije, Švedske, Nemačke, Finske, Velike Britanije, Švajcarske, Francuske, Španije, Austrije, Bosne i Hercegovine. Tokom juna 2017. gost Kc Grada i Beograda biće i berlinski fotograf Sven Marquardt, poznat i kao vratar u jednom od najčuvenijih tehno klubova u svetu – Berghain-u u Berlinu. Fotografišući portrete i situacije iz svog okruženja Sven je postigao veliki uspeh kao umetnik. On će u Beogradu predstaviti deo svog rada u Velikoj galeriji, a tokom boravka radiće na seriji novih fotografija inspirisanih našim gradom. U periodu od septembra do kraja novembra švedski umetnici Carl Michael von Hausswolff i Thomas Nordanstand boraviće u Srbiji i BiH i raditi na prikupljanju materijala za novi umetnički rad. Svoje video radove nastale u Japanu, Egiptu i Americi predstaviće u okviru međunarodne izložbe kojom se finalizuje petogodišnji evropski projekat Frontiers in retreat u kom je Kc Grad jedan od sedam partnera. U okviru iste izložbe predstaviće se i umetnici iz Srbije, Finske, Francuske, Španije.

 

Southern Soul promo party u KC Grad / Foto: Neda Mojsilović

Southern Soul promo party u KC Grad / Foto: Neda Mojsilović

Kc Grad će 8. rođendan obeležiti 19. aprila u 19h kada će biti otvorena izložba B8 koju će i sami posetioci moći da kreiraju (preko 700 plakata za događaje u protklih osam godina na formatu B8) i koncertom međunarodnog benda Super 8 koji čine NJ.E. ambasador Kraljevine Holandije Henk van der Dool (klavijature), Max Kochetov (sax), Dušan Damnjanović (bubanj), Miloš Čolović (kontrabas) i Hayden Chisholm (sax).

www.gradbeograd.eu


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :