KC Grad slavi devet godina postojanja

Datum objave:12.04.2018

Pročitano:2889 puta

Lokacija: Beograd

Ovog aprila Kulturni centar GRAD obeležava devet godina od dana kada su u tada zaboravljenom beogradskom kraju ispod Brankovog mosta otvorena vrata napuštenog magacina. Kroz ta ista vrata u proteklih devet godina prošlo je više hiljada umetnika, muzičara i mislilaca, aktivista i pesnika, kuvara i poliglota, filmadžija i dizajnera, ministara i izbeglica, mladih i starih. Konkretno tj u brojkama program KC Grada tokom ovog perioda posetilo je više od 450.000 posetilaca. I što je još važnije od samih cifara, na ovom mestu su svoje kasnije uspešne karijere započeli mnogi domaći umetnici i inicirana su mnoga uspešna partnerstva na lokalnom i međunarodnom nivou.

 Pored već dobro znanih programa kao što su godišnji program galerije, Delikatesni ponedeljak, muzički program, Artist in Residence program, u protekloj godini je uspešno završen evropski projekat Frontiers in retreat u saradnji sa umetničkim rezidencijalnim programima iz sedam zemalja. Takođe, započet je program pod nazivom Umetnost za sve / javni čas crtanja po modelu u saradnji sa fakultetima likovnih i primenjenih umetnosti i Gete institutom i Austrijskim kulturnim forumom. Početkom godine održana je i izložba radova pacijenata Specijalne zatvorske bolnice koja je bila jedna od najposećenijih postavki u protekloj godini.

Kao i svake godine, centralni događaji obeležavanja godišnjice tiču se savremene umetnosti i muzike. U ponedeljak 16.aprila u 20 časova biće otvorena izložba Devet veličanstvenih koja predstavlja svojevrstan showcase devet umetnica od kojih je sedam izlagalo u galeriji KC Grada, a dve su od strane kustoskog tima dobile pozivnicu da učestvuju. Izložbu će otvoriti NJ.E. Henk van den Dool, ambasador Holandije.

Muzički događaj koji će se održati u subotu 21. aprila predstavlja takođe devet ljudi koji su između ostalih inspiracijom i muzičkim ukusom utkali svoja imena u zdanje KC Grad-a i obeležili ga kao mesto dobre energije i osmeha na licima.

Kao novinu na ulasku u desetu godinu rada, KC Grad lansira i novu web stranicu koja će poslužiti da se istim intenzitetom predstavljaju svi programi koji nas čekaju u budućnosti u kulturnom životu Grada.

 I u narednom periodu misija i vizija Kulturnog centra GRAD ostaje jedinstvena: afirmacija mladih kreativaca, kulturni angažman i kreiranje otvorenog prostora za nove ideje. Nakon devet godina zajedničkog truda i zalaganja svih partnera, saradnika i kreativaca, Kulturni centar GRAD ostaje prepoznat kako na lokalnoj, tako i na regionalnoj kulturnoj mapi kao institucija od značaja koja se uz sve izazove uspešno održava.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :