KC Grad slavi 12. rođendan: Prvi u nizu programa biće otvaranje izložbe Artist in Residence 2021

Datum objave:16.04.2021

Pročitano:508 puta

Datum održavanja: 17.04.2021 - 23.04.2021

Lokacija: Beograd

U okviru rođendanskog programa Kulturnog centra Grad, u Gradskoj galeriji u subotu, 17.04. od 18 do 21h, biće otvorena izložba Artist in Residence 2021, koja će predstaviti radove umetnika nakon drugog ciklusa dvomesečnog rezidencijalnog umetničkog programa.

 

Instalacija umetnice Stelle Dragović

Ovaj program KC Grad razvija još od 2014. godine, a kako je tokom 2020. godine donekle zaustavljen nemogućnošću da strani umetnici dođu u Beograd i usled svih okolnosti globalne pandemije, pokrenut je novi ciklus Artist in Residence Programa - Inspiracija Beograd. Tako je KC Grad umesto klasičnih izložbi, galerijski prostor otvorio umetnicima. Ovakav vid uzajamne podrške umetnika i galerije rezultirao je radovima koji su publici predstavljeni tokom februara, a ovoga puta u vidu grupne izložbe biće predstavljeni i radovi rezidenata drugog ciklusa.

Umetnici učesnici umetničke rezidencije 2021 KC Grada su: Biljana Milenković, Draga Mrvoš Mott, Marija Šavija, Yao Wang, Stella Dragović, Nathaniel Hale Garnon, Jovana Jarebica, Teodora Nikolić i Marija Zdravković.


Marija Šavija predstavila nam se i u prvom ciklusu, a u novom je nastavila seriju slika “U Nastajanju”. Korišćenjem savremenih, krajnje nekonvencionalnih sredstava i uvođenjem novih likovnih postupaka, proisteklih iz slikarskih intermedijalnih istraživanja, nastaju nova konceptualno likovna rešenja. Umetnica sebi postavlja novi cilj, artikulisanje gesta i ideje na slici na tragovima poznatog diskursa forma-sadržaj pri čemu, putem filozofskog promišljanja, introspektivnih analiza, kao i zadiranjem u nesvesno, nastaju savremene evokativne slikarske vizije na temu Sloboda, Širina, Nežnost, Snaga, Mir. Glavno sredstvo izražavanja i primarni pikturalni element ovde postaje obojena linija koja je u potpunosti oživljena i bilo da predstavlja znak, simbol, slovo ili ivicu horizonta, a njome slikarka uvodi nove asocijativne elemente.

Marija Zdravković se na rezidenciji u Gradskoj galeriji bavila serijom crteža sa motivom cveta kojim se bavi od 2015. godine. Istraživanjem u slici i crtežu Cvet dobija apstraktne forme koje želi dalje da produbi i tako fomira emotivnu refleksiju kroz zadati motiv. Motiv sam po sebi postaje sekundaran, ali neophodan u vidu forme kojom kreira izraz baziran na emociji koja je primarna u njenom radu.

 

Rad umetnice Drage Mrvoš Mott

Biljana Milenković je nastavak umetničke rezidencije u KC Gradu posvetila istraživanju na srednjem i velikom formatu. Gestualne i bojene reakcije kao sagledavanja neutvrđenih ili mogućih svetova, čine ponudu dinamičnih sekvenci samog umeća slikanja, i stapanja generativne snage autorskog rukopisa. Primeri ciklusa “Iznenadni posetilac” Biljane Milenković otud se vraćaju kao gustina kontrasta, od toplih i zasićenih boja, preko neočekivanih zelenih ili plavih nanosa, do eksplozivnih sudara grafizma zacrnjenja ili varijeteteta crvene: jednako ka ambijentalnim situacijama bilo iz realnog življenja ili iz pamćenja.

Draga Mrvoš Mott već se predstavila u prvom delu našeg rezidencijalnog programa, a u nastavku svog stvaralačkog procesa želela je da otvori jednu novu priču kroz odnos dve, tri boje i da kroz kontrast, koji joj daje slobodu izraza za kojom njena priroda žudi, malo dublje istraži međuljudske odnose kroz odnos plave i crvene.

Jovana Jarebica umetnica je kojoj je fotografija jednako bitna, kao i slikarstvo, pa se ta dva umetnička pravca prožimaju i upotpunjuju i tako se stvara simbioza dva pravca u umetnosti koja se po umetničkoj formi mogu osloniti jedno na drugo, ukazati i dopuniti, podstaći i iskazati jakim likovnim izrazom, a u njenom stvaralaštvu prepoznatljiva je težnja za simbiozom različitih grana umetnosti.

Koža se kao motiv na radovima umetnice Teodore Nikolić pojavljuje kao simbolički prikaz taktilnog, kao površina preko koje osećamo svaku stvar, osobu, nadražaj, nešto što je samo naše, lično, posebno i jedinstveno. U ovim delima koža se može posmatrati i čisto fizički tj. anatomski, kao najveći ljudski organ, a tako i filozofski i metaforički. Prisutan je osećaj intimnosti, pogled na nešto što ne bismo smeli da vidimo, ulazak u nečiji lični prostor. Neki od njenih radova imaju elemente erotskog i mogu, uslovno rečeno, funkcionisati kao savremeni akt u kome ostatak tela ostaje u imaginaciji posmatrača. Namera joj je ostaviti utisak, skrenuti pažnju, čak i izazvati ne tako prijatno osećanje, ali pre svega stvoriti ambivalenciju osećanja i provokaciju, prožimanje pozitivnih i negativnih osećanja. Tokom rezidencijalnog boravka u planu joj je nastavak umetničkog istraživanja na istu temu, sa novim kadrovima i velikim formatima.

Nathaniel Hale Garnon, američki umetnik, čija je namera da u Beogradu napravi seriju dela koja su konceptualno avanturistička i “glasna”, kako kaže, želeo bi da se ovi radovi razlikuju od njegovih ostalih, zamišljajući složenosti i različite nivoe, arhitekture, boja i platna.

 

Rad umetnice Jovane Jarebice

Stella Dragovic predstaviće projekat “no body is available” koji je počela da osmišljava još tokom januara 2021. godine, a u kome posebno do izražaja dolazi njena lična nepovezanost sa sopstvenim telom. Njeno telo je za nju samo alat i nisu u emocionalnoj vezi. Osim instalacije na kojoj je krenula da radi, velika stavka ovog projekta su jestivi delovi tela (pretežno grudi) napravljeni po kalupu njenih delova tela. Svoje jestive grudi poklanja muškarcima, ostavlja na putu, hrani životinje njima – sve kao deo performansa koji je deo ovog projekta. Instalacija se za sada sastoji od kombinacije fotografije, performansa, zvučne instalacije, raznih instalacija od tekstila i plastike.

“It’s the drama that turns me on” kratak je projekat na kojem je umetnik Yao Wang radio prvih mesec dana boravka, a koji se sastoji od niza skulptura i instalacija koje je pokrenulo nekoliko događaja iz tog vremenskog perioda.

U okviru izložbe biće organizovani i prateći izložbeni programi, čiji će termini biti naknadno objavljeni.

Izložba će biti otvorena nedelju dana, do 23. aprila u 21h u Gradskoj galeriji, a možete je posetiti svakodnevno u periodu od 18 do 21h.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :