KARAOKE STRAVE: Roman vodećeg japanskog autora mračne proze Rjua Murakamija!

Datum objave:18.03.2015

Pročitano:4957 puta

By:Booka

Izdavačka kuća Booka upravo je objavila roman Karaoke strave vodećeg japanskog autora mračne proze Rjua Murakamija. Ovo delo jedno je od najprodavanijih u karijeri legendarnog bestseler pisca sa preko milion prodatih primeraka, a po njemu je snimljen i veoma uspešan film.

 

KARAOKE STRAVE: Roman vodećeg japanskog autora mračne proze Rjua Murakamija! | Booka | 2015

 

Mračna, satirična priča o generacijskom jazu u japanskom društvu, književni karaoke koji kombinuje uličnu kulturu i mange.

U ovoj neobuzdanoj satiri na račun urbanog života, sukoba među generacijama i rata među polovima, bestseler pisac Rju Murakami upoznaje nas sa šestoricom mladih gubitnika koje zanimaju samo alkohol, voajerisanje i karaoke. Nasuprot njima je neobična grupa dama, one su razvedene, nezavisne i žestoke, apsolutno rešene da ne trpe ničije maltretiranje.


Vođen neobjašnjivim porivom, jedan od mladića spontano napada i ubija jednu od žena što dovodi do žestokog, strateški precizno razrađenog rata između dve grupe. Najbolje od svega je to što se svi oni, pošto su konačno pronašli nekakvu svrhu postojanja, provode kao nikad u životu. Ko je mogao da zna da će planiranje osvete biti toliko zabavno? Murakami ovaj sukob pretvara u eksplozivnu i urnebesnu meditaciju o savremenom životu.

Kritika ga naziva „Maradonom japanske literarne scene“ i „renesansnim čovekom za postmoderno doba“. Rju Murakami (1952) skrenuo je pažnju na sebe već svojim prvim kratkim romanom Plavo, gotovo prozirno (Kagirinaku Tōmei ni Chikai Burū, 1976), koji je vrlo brzo postao bestseler. Roman je u Japanu prodat u preko milion primeraka za samo šest meseci, i dobio je prestižnu nagradu Akutagawa. Sa svojim sledećim delom Coin Locker Babies (Koinrokkā Beibīzu, 1980) Murakami je postao velika zvezda i dobio nagradu Noma Liberal Arts New Member.


Ovaj enfant terrible japanske književnosti izgradio je svoje ime na šokantnim, kritičkim, često satiričnim romanima, među kojima se izdvajaju 69 sixty nine (69 Shikusuti Nain, 1987), Karaoke strave (Shōwa Kayō Daizenshū, 1994), Piercing (Piasshingu, 1994), Audicija (Ōdishon, 1997), U miso supi (In za Misosūpu, 1997), From the Fatherland, with Love (Hantō o Deyo, 2005).

 

KARAOKE STRAVE: Roman vodećeg japanskog autora mračne proze Rjua Murakamija! | Booka | 2015


Po njegovom kultnom romanu Audicija snimljen je istoimeni kontroverzni film, koji je režirao Takaši Mike. Psiho-horor roman U miso supi doneo mu je Yomiuri književnu nagradu i svetsku književnu slavu.


Osim što piše, Murakami je i režirao nekoliko uspešnih filmova (Almost Transparent Blue, Tokyo Dekadence, Love & Pop), svira bubnjeve u rok grupi i vodi jedan televizijski šou. Omiljeni je pisac svog poznatog prezimenjaka Harukija.

„Vrtoglavi nihilizam… vrcava proza.“
Publishers weekly

„Jedan od najzabavnijih i najneobičnijih ratova bandi u savremenoj književnosti.“
Booklist

„Karaoke strave(...) nas podseća da je Murakami jedan od retkih subverzivnih pisaca današnjice.“
New York Times

„Vodeći autor japanske mračne proze.“
Guardian


vrh strane
Tagovi:
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :