KANDA KODŽA I NEBOJŠA slave 25. rođendan!

Datum objave:24.02.2016

Pročitano:4578 puta

Datum održavanja: 12.03.2016

By:Barbara Garčević

Lokacija: Doma omladine, Beograd

U subotu, 12.marta u Domu omladine Beograda, bend Kanda Kodža i Nebojša obeležiće značajan jubilej - 25 godina od osnivanja grupe, i to u okviru Guitar Art Festivala.

 

Koncert će biti podeljen u dva dela: prvi deo sa akustičnim gitarama (obzirom da je bend na unplugged turneji poslednja tri meseca), nakon čega sledi deo sa električnim aranžmanima, sa pesmama iz svih faza istorije grupe. Ovaj koncert će biti poseban i zbog činjenice da će ovom prilikom KKN snimiti svoj prvi koncertni album.

 

KANDA KODŽA I NEBOJŠA slave 25. rođendan! | Dom omladine Beograd 2016


Koncert će se razlikovati od svih dosadašnjih i zbog scenografije, koju priprema tim Resonate festivala, pod kreativnom palicom Marie Jelesijević.


Karte po pretprodajnoj ceni od 800 dinara, mogu se kupiti na blagajni Doma omladine Beograda i svim prodajnim mestima Eventima, kao i u Zil@ Music Shop-u (Čumićevo sokače, 1.sprat), od četvrtka, 25.februara. Cena karte na dan koncerta iznosiće 1000 dinara.


SVE JE STALO U ROKENROL


Posle 25 godina Kanda Kodža i Nebojša zasluženo slave rođendan! KKN su jedan od ključnih sastava sa rok scene iz devedesetih godina, grupa jedinstvene poetske vizije, čiji rad ostaje upamćen kao jedan od vrhunaca pozne faze razvoja našeg rokenrola.


Počeli su 1991 kao sastav prijatelja, među kojima su bili Oliver Nektarijević (pevač), Rastko Lupulović (gitara), Vladislav Rac (bas), Stevan Dimitrijević (bubanj) – već rana pobeda na takmičenju neafirmisanih grupa Paliluska Olimpijada Kulture 1992, bio je nagoveštaj velikog talenta. Posle albuma koji zabeležio uglavnom njihove snimkeuživo „Guarda Toma!“ dokumentuje ovu ranu fazu razvoja, do pravog debi albuma su došli tek 1998 – „Igračka plačka“ je jedno od onih remek dela koje su obeležile teške devedesete godine u našoj zemlji, prihvaćeno jednako i od kritike i od publike. Suptilno angažovano i strasno, KKN su se upisali u kolektivnu svest kao neočekivani glasnogovornici svoje generacije.

 

Jedinstveni Oliverov vokal i pojava izdvojili su se prirodno kao centralna tačka pažnje publike, ali su sjajne sposobnostiizuzetno originalnih muzičara pokazale da se radi ogrupi koja će još dugo ostati prisutna. Uspon KKN počinje od tad i ne zaustavlja se, ni posle promena sastava, naročito drastičnih 2001- 2003, kad je bend jedno vreme prestao da radi. Povratnički album “Prekidi stvarnosti“ 2005, doneo je ne samo teži, rokerskiji zvuk, nego i jednako uverljivu viziju koja je svom snagom osvetljavala nove društvene okolnosti, posle demokratskih promena u našoj zemlji. KKN i dalje unose
političku oštricu u intimni svet mladih ljudi, verno odražavajući njihove stanje duhova, i po tome su jedinstvena pojava kod nas.


Metaforičke slike ovog benda nastavljaju tačno tamo gde je EKV stala, produžujući ovu našu autentičnu tradiciju umetničkog izraza unutar rokenrola ka novim vrhuncima. Poslednjih deset godina bend je svojom intezivnom koncertnom
aktivnošću zadobio novi naraštaj publike, šireći se i regionalno. Nekoliko nagrada za najbolji album godine tokom dvehiljaditih doprinele su konačnoj afirmaciji i kod najšire publike, a sedmi po redi album - „Volja za noć“ iz 2014, i dalje je aktuelan.


KKN je sastav koji već 25 godina sa uspehom odgovara na pitanje kakav je rokenrol potreban u našim krajevima – strasan i angažovan, uvek u ljubavi sa publikom.

 

Dragan Ambrozić


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :