Kako mladi zaposleni provode svoje neradne dane i odmor

Datum objave:09.01.2020

Pročitano:1346 puta

By:Redakcija

Osim onih zakonski propisanih slobodnih dana, tokom godine ima državnih i verskih praznika koji nam daju dodatno slobodno vreme. Još kada se oni uklope sa vikendom često dobijemo par dana na raspolaganju da ih provedemo kako želimo.


Nekima je odmor potreban kako bi jednostavno samo spavali, nekima kako bi konačno mogli da se posevete čitanju knjige ili gledanju serija i filmova, a neki svoj odmor žele da provedu aktivno, i to obično putujući.

 

Obilazak evropskih gradova - vreme za upoznavanje drugih kultura

 

Jedan od najboljih načina da provedete slobodno vreme je da iskombinujete odmor uz neradne dane i priuštite sebi putovanje u neki od evropskih gradova. Potrebno je samo organizovati se na vreme sa ekipom, odlučiti se za grad i početi sa planiranjem puta.


Do većine evropskih gradova nas deli jedan do dva sata leta, a ako na vreme kupite avionske karte one mogu biti zaista povoljne. Ukoliko imate vremena možete organizovati čitavo putovanje samostalno, od smeštaja do prevoza i znamenitosti koje ćete posetiti. Takođe, uvek se možete opredeliti i za aranžmane turističkih agencija, te će vaše onda biti samo da pronađete odgovarajuću ponudu.

 

Izbor destinacije usko povezan sa periodom u godini

 

U zaivsnosti od godišnjeg doba, odnosno perioda u kome putujete, ali i sa kim putujete, širom Evrope postoje gradovi skrojeni baš po vašoj meri. Ako “hvatate” slobodne dane za Novu godinu, jedna od nezaobilaznih destinacija je grad Krakov, koji živi zimsku čaroliju, koji je sedište velikog univerziteta, i centar dobrog provoda mladih širom Evrope.


Ako ipak čekate proleće i želite da se po lepom vremenu divite arhitekturi i prirodi evropskih gradova, možete iskoristiti slobodne dane oko Prvog maja i provesti par dana u romantičnom Parizu, posebno ako putujete u paru. Ako se društvo okupi za putovanje, poseta mističnom Pragu je odabir sa kojim nema greške, a jednako dobar provod vas čeka i u Budimpešti i Berlinu.


Ko se raduje toplijoj klimi, a možda želi i da se okupa pre nego što zvanično ode na letnji godišnji odmor, može da izabere posetu gradovima širom Mediterana, tamo temeprature rastu sa dolaskom proleća pa će ovakvo putovanje biti sjajna uvertira za odlazak na more. Takođe, ovakve destinacije su divne i u ranu jesen, jer je klima topla i blaga pa se stvara osećaj kao da leto duže traje.

 

Odlazak na vikend putovanje - kratak predah od obaveza

 

Nema ništa bolje nego kad se neki praznik poveže sa subotom i nedeljom pa dobijemo produženi vikend savršen za kratak beg iz grada. Postoji toliko lepih mesta na par sati vožnje, koja mogu biti savršena za odlazak na izlet i u kojima sve može da se obiđe za kratko vreme.


Ukoliko je u pitanju zima možete se opredeliti za odlazak na ski-vikend što će sigurno biti vrlo dinamičan i zabavan odmor. Planine u Srbiji su generalno odličan izbor za beg iz grada preko vikenda, koje god godišnje doba da je u pitanju. Zlatibor je prilično urbanizovana sredina pa ćete imati i gde da izađete, dok za potpuni beg od civilizacije možete se opredeliti za Taru, Rudnik ili Divčibare.


Osim toga, kad god vam je potrebno da usporite životni tempo, možete se uputiti pravac u Vojvodinu. Bilo da se opredelite za posetu nekom gradu, ili odlazak na salaš - plodovi vojvođanske ravnice ispuniće sva vaša očekivanja. Tako sa prijateljima možete ceo dan provesti degustirajući vino u nekoj od ušuškanih vojvođanskih vinarija, i dočekati sitne sate uz tamburaše.

 

Poseta različitih događaja - sve ono za šta se inače nema kad

 

Radna nedelja proleti dok lupimo dlanom o dlan i često ne uspemo da uradimo mnoge stvari koje smo planirali. Ono što se dešava je da različita dešavanja u gradu i van njega dolaze i prolaze a nama se čini kao da ćemo sve propustiti zbog posla.


Zato neki koriste slobodne dane upravo da bi izdvojili vreme za posetu ili učestovanje u nekom festivalu, sajmu ili događaju koji se organizuje. Baš kao i sve u prirodi, takvi događaji počinju da bujaju početkom proleća. Tako se veliki broj festivala i manifestacija širom zemlje i regiona organizuje od početka proleća pa sve do jeseni, a mnogi baš tada koriste svoje slobodne dane da uživaju na željeni način.


Na posletku, ima i onih koji čekaju svoje slobodne dane kako bi se odmorili kod kuće ne radeći apsolutno ništa - i to je sasvim u redu. Svako od nas se odmara na svoj način, i sve dok je rezultat učinkovit, znači da radimo pravu stvar.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :