Kako je Blade Runner inspirisao elektronsku muziku

Datum objave:31.08.2016

Pročitano:5357 puta

By:Infomanka

Blade Runner kultni film Ridleya Scotta, rađen po romanu „Sanjaju li Androidi električne ovce“ Philipa K. Dicka, pravi je sci-fi klasik i jedan od najboljih cyberpunk filmova ikada. Osim zanimljive priče, smeštene u dalekoj (dobro sad i ne baš toliko dalekoj) budućnosti – 2019. godina, koja prati život istrebljivača replikanata Ricka Deckarda (Harrison Ford) u distopijskom Los Anđelesu, Blade Runner je i u kinematografskom smislu bio ispred svog vremena.

 

Blade Runner

 

Poseban značaj ima Vangelisov soundtrack za ovaj film koji je isnpirisao mnoge muzičare koji su na sebi svojstven način dali omaž ovom filmu. Evo nekih od producenata elektronske muzike koji su inspirisani Blade Runnerom stvarali muziku koja vas i na podijumu za igru u mračnom klubu vodi na cybperpunk putovanje.

 

Legenda detoritskog tehna, Jeff Mills neretko je u intervjuima govorio da su futurističke knjige, stripovi i filmovi često inspiracija za tehno koji prave on i njegove kolege iz Detroita, te i da je sam tehno futiristička muzika. On je 2005. godine izbacio vinil izdanje pod nazivom Blade Runner na kome se nalaze tri trake - Deckard, Human Tracking Device i The Light That Burns Brightest, a i danas ih neretko vrti u svojim setovima. Inače, Jeff Mills će nastupiti sa simfonijskim orkestrom RTS-a 24. novembra.

 

 

Dosem, jedan od techno i house di-džejeva i producenata u usponu takođe ne krije da je Blade Runner njegova velika inspiracija. Šta više, njegov prvi susret sa elektronskom muzikom bio je upravo Vangelisov soundtrack za ovaj film. Nedavno je pokrenuo etiketu Houstrike na kojoj će izdavati muziku koja je inspirisana upravo cyberpunkom i distopijskom budućnošću. Ako poslušate neke od traka koje je već objavio, biće vam jasno da bi vrlo lako mogle da posluže kao muzička podloga za neku od scena baš u Blade Runneru. I Dosem ponovo stiže u Srbiju, ovoga puta u novosadski Spens, 3. decembra.

 


Tehno heroj nove generacije Rodhad ima sopstveni label Dystopian čije ime dovoljno govori o tome koliko ovaj di-džej i producent inspiraciju pronalazi u apokaliptičnoj budućnosti. Svoj omaž Blade Runneru dao je kroz traku Like Tears in The Rain.

 


FUN FACT: 

 

Naziv trake "Like tears in rain" zapravo se odnosi na čuveni monolog Roya Battya, koga je maestralno odglumio Rutger Hauer. „All those moments will be lost in time, like tears in rain“ – ova rečenica uopšte nije bila u scenariju već je Hauer improvizovao, a poslužila je kao inspiracija i drugim muzičarima.


Na primer britanskom jungle producentu Zombyju.

 A i drum’n’bass producent London Elektricity nije odoleo ovom citatu.


Ovih dana svet priča o nastavku Blade Runnera za koji režiju potpisuje Denis Villeneuve, a koji bi trebalo da se pojavi u bioskopima krajem iduće godine. Muziku za film radiće islandski kompozitor Johann Johannsson. Dok nestrpljivo čekamo nastavak, večeras od 21h možete pogledati Blade Runner u Novom Bioskopu Zvezda.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :