Kako do studiranja u inostranstvu?

Datum objave:11.10.2018

Pročitano:539 puta

By:Redakcija

Lokacija: Beograd


Za studiranje u inostranstvu odlučuje se sve veći broj mladih u Srbiji. Veliki izbor univerziteta i dobri uslovi studiranja su često osnovni razlog odlaska iz zemlje. Za mnoge je studiranje van granica svoje zemlje delovalo kao nemoguća misija, međutim sa praviminformacijama i dobrom pripremom mladi uviđaju da im ni jedan univerzitet nije nedostižan. Pa zato hajde da otkrijemo kako do studiranja u inostranstvu. I koji su to prvi koraci.


Gde želiš da ideš


To je prvi korak. Detaljno istražiti univerzitete i katedre i videti koji uslovi studiranja su u ponudi za mlade iz Srbije. I naravno da li ispunjavaš te uslove. Pravila se razlikuju od države do države i zato je bitno dobro izučiti i doneti odluku gde želiš da aplicaraš, na taj način ććeš moći da se fokusiraš na pripremu potrebne papirologije.


Upisni rokovi i semestri


Za razliku od fakulteta u Srbiji, gde je jasno definisan početak školske godine za skoro sve visokoškolske ustanove, u inostranstvu su pravila drugačija. Tako da ne treba pretpostaviti da je oktobar/jun važeći period ao što je to kod nas,

Neki inostrani fakulteti započinju školsku godinu u januaru ili februaru, tako da je prolećni semestar zapravo prvi semestar u fakultetskoj godini, dok neki fakulteti imaju jednosemestralne godine. Naravno za master i doktorske studije opet postoji razlika.


Šta mi je potrebno od papirologije


Odgovor se krije u zahtevima samih fakulteta. Ono što je zajedničko za većinu je transkript ocena iz srednje skole, uredno preveden kod sudskog tumača. Uz to treba priložiti diplomu o položenom kursu jezika. Ukoliko želite da studirate na Engleskom jeziku,potrebno je priložiti diplomu sa nivoom C1 za osnovne ili C2 za doktorske studije. Ista stvar važi ako konkurišete za studiranje na stranom jeziku koji je matični jezik zemlje za koju se prijavljujete. Na primer, studiranje na Nemačkom jeziku, Italijanskom, Francuskom i slično. Tako da ne bi bilo loše upisati kurs nemačkog jezika ukoliko su Nemačka, Austrija ili Švajcarska vaše željene destinacije.

I na kraju potrebno je uključiti i motivaciono pismo, koje često može biti odlučujući faktor kod upisa na fakultet u inostranstvu.Pored toga što mora biti gramatički ispravno, ono mora da vas izdvoji iz velikog broja potencijalnih studenata koji apliciraju na vašem željenom fakultetu. Ideja je da u okviru ograničenog broja reči komisiji objasnite zašto je studiranje na njihovom fakultetu baš to što želite i šta oćekujete od jedne takve prilike. Važno je da razumete da to nije prepričavanje vašeg CV-a ili postignuća, nego otvoreno i iskreno objašnjenje vaših ličnih stavova, ideja i želja. Naravno samo motivaciono pismo mora da bude gramatički ispravno. Uz to, bilo bi dobro proučiti vrednosti, misiju i viziju fakulteta, i potruditi se da se uklopite u njihovu percepcijom odličnog studenta.


Kako do stipendije


Naravno studiranje u inostranstvu nije jeftino, i često je baš ta cena razlog odustajanja za veliki broj mladih. Međutim, postoji veliki broj stipendija i fondova pomoću kojih je moguće pokriti veći deo ako ne i sve troškove studija u inostranstvu. Prvo sami univerziteti nude stipendije, treba samo izučiti koje su dostupne inostranim studentima. Zatim postoje stipendije koje nude različite zadužbine, one su često manje ali može se aplicirati na nekoliko. I na kraju postoje fondovi u okviru Srbije koji nude pokrivanja dela troškova studiranja u inostranstvu za najbolje studente. Tako da sa pažljivim planiranjem, i apliciranjem na vreme možete studirati u inostranstvu bez puno utrošenog novca.

Nadamo se da smo vam bar malo približili mogućnost studiranja u inostranstvu. Postoji velik broj opcija i načina da dođete do onoga što želite, važni su samo vredan rad, upornost i dobra organizacija. Napravite plan i počnite da ostvarujete svoje snove! Srećno!


vrh strane
Tagovi:
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :