Kakav je to DJ koji ne ume da vrti ploče!? Gramofoni na malo drugačiji način!

Datum objave:17.02.2015

Pročitano:11462 puta

Kako se DJ snalazi sa gramofonima oduvek je služilo za procenu njegovog umeća, a iako je vinil pojavom novih tehnologija bio potisnut u drugi plan, u poslednje vreme se vraća na velika vrata. Njegova vaskrsla popularnost inspirisala je mnoge dizajnere i zanatlije da se poigraju i stvore zaista jedinstvene, zanimljive ali i funkcionalne gramofone. Za vas smo napravili izbor najkreativnijih primeraka i pitamo se da li bi poznati DJevi mogli da se snađu na njima? :)

 


Millennium Falcon/Star Wars gramofon

 

Falcon/Star Wars gramofon | Kakav je to DJ koji ne ume da vrti ploče? Gramofoni na malo drugačiji način!

Ovaj gramofon je svojevremeno kružio internetom kao jedan od najboljih ‘uradi sam’ produkata - Technics 1200 umetnut u postolje jednog od svemirskih brodova iz poznate franšize “Star Wars”. U pitanju je igračka-model Millennium Falcon koji je Marco Garza, kreator ovog fantastičnog gramofona, kupio za svega dva dolara.

 

 

Lego gramofon

 

Lego gramofon | Kakav je to DJ koji ne ume da vrti ploče? Gramofoni na malo drugačiji način!


Lego kocke su neprevaziđena igračka koja nikad nije izgubila na svojoj popularnosti među decom, ali ni među odraslima. Momak pod imenom Harayobi iz Južne Koreje je odlučio da od lego kockica napravi funkcionalnu konstrukciju za gramofon i pri tom joj da nimalo pompezno ime – Planeta. Sastoji se iz više od 2000 delića, a napaja se uz pomoć Lego Power Functions akumulatora.

 

 

Kameni gramofon

 

Kameni gramofon | Kakav je to DJ koji ne ume da vrti ploče? Gramofoni na malo drugačiji način!

Ovaj elegantni gramofon je zapravo modifikovani Lenco koji je postavljen na ispoliranu mermernu ploču. Sem podatka da je autor iz Nemačke, nažalost nemamo više nijednu informaciju o nastanku ovog ‘kamenog’ gramofona.

 

 

Papirni gramofon

 

Papirni gramofon | Kakav je to DJ koji ne ume da vrti ploče? Gramofoni na malo drugačiji način!

Verovali ili ne, ceo gramofon je napravljen kompletno od hartije, a fišek je ujedno i igla i zvučnik. Ovaj papirni eksperiment delo je britanskog umetnika Simona Elvinsa.


Gramofon od gramofona

 

Gramofon od gramofona | Kakav je to DJ koji ne ume da vrti ploče? Gramofoni na malo drugačiji način!

Ovaj Frankenštajn među gramofonima u sebi sadrži delove tri različita gramofona, a postojanje tri igle omogućuje puštanje muzike iz bilo kog ugla prostorije. Dizajn je pomalo kubistički i prilično svemirski, ali svakako veoma kul.

 

 

Gramofon od drveta i papira

 

Gramofon od drveta i papira | Kakav je to DJ koji ne ume da vrti ploče? Gramofoni na malo drugačiji način!

Ovaj minimalistički gramofon delo je studentkinje Livie Rithaler. Kada se preselila u London nije imala novca da kupi pravi gramofon, pa je odlučila da iskoristi ono šta ima kako bi ispunila svoju želju. Napravljen je od papira, drveta i metala, a svira kao da je izašao Technics fabrike.


Gramofon od restauriranog drveta

 

 Gramofon od restauriranog drveta | Kakav je to DJ koji ne ume da vrti ploče? Gramofoni na malo drugačiji način!

Ideja za ovaj gramofon montiran na komadu starog crvenog drveta pripada dizajneru Joelu Scilleyu. Njegova kompanija Audiowood već šest godina modifikuje gramofone u svojevrsna umetnička dela koristeći delove raznih proizvođača kao što su Rega, Music Hall, Origin Live, Teres, SME, Groovetracer i Choir Audio.

 

 

Gramofon od kartona

 

Gramofon od kartona| Kakav je to DJ koji ne ume da vrti ploče? Gramofoni na malo drugačiji način!


Ovaj gramofon je u potpunosti napravljen od kartona i radi na ‘ručni pogon’. Još jedna sjajna improvizacija gramofona minimalističkog dizajna i savršen primer pravog ‘out of the box’ razmišljanja. Pogledajte kako funckioniše:

 

 


QR gramofon

 

I za kraj, ostavili smo jedan gramofonski primerak modernetehnologije –u pitanju je softver koji se aktivira QR kodom i pretvara u gramofon kojim može da se upravlja uz pomoć mobilnog telefona. Ovo je kreacija Scooterove etikete Kontor Records, a pogledajte video da biste bolje razumeli o čemu se radi:

 

 

Izvor: www.mixmag.net


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :