Jubilarni 50. Bitef: Beograd postaje prestonica svetskog pozorišta

Datum objave:15.07.2016

Pročitano:4036 puta

Datum održavanja: 24.09.2016 - 02.10.2016

Lokacija: Beograd

Jubilarni 50. Bitef pod sloganom "Na leđima mahnitog bika" biće održan od 24. septembra do 2. oktobra. I ove godine program Bitefa se sastoji od glavnog programa i pratećeg programa festivala uz brojne druge sadržaje koje će Bitef ponuditi svojoj publici.

 

Scena iz predstave Rodoljupci / Foto: Vicencio Žaknić

Scena iz predstave Rodoljupci / Foto: Vicencio Žaknić


U godini velikog jubileja Bitef festival prevazilazi evropski okvir koji je dominirao na festivalu poslednjih godina, i vraća se svom izvornom međunarodnom karakteru. Zahvaljujući Bitefu, brojnim predstavama iz celog sveta, kao i učesnicima pratećeg programa, Beograd će biti prestonica svetskog pozorišta. Na ovogodišnjem Bitefu u okviru glavnog programa nas očekuje gust program, 12 predstava, u devet dana, i to iz celog sveta. Iz pomenutih vanevropskih zemalja Kine, Singapura, Libana, afričkih zemalja i naravno evropskih zemalja kao što su Nemačka, Austrija, Poljska, Francuska, Hrvatska i Srbija.

“Problemsko tematska linija 50. Bitefa tematizovaće katastrofu izbeglica, zatvaranje granica, podizanje zidova, evropski izolacionizam, vrstu postkolonijalnog odnosa koji imamo prema vanevropskim kulturama”, rekao je Ivan Medenica, umetnički direktor Bitefa.

 

Scena iz predstave Urnebesna tama / Foto: Georg Hochmuth

Scena iz predstave Urnebesna tama / Foto: Georg Hochmuth

Važan doprinos ovom zaista internacionalnom kontekstu, kako je istakao Medenica, pruža i činjenica da će prestižna Talija nagrada Međunarodne asocijacije pozorišnih kritičara (IATC), čiji se 28. kongres dešava u okviru ovogodišnjeg Bitefa, biti svečano dodeljena Femiju Osofisanu iz Nigerije, jednom od vodećih afričkih dramskih pisaca, reditelja i teoretičara.

Jedna od misija Bitefa je i propitivanje mogućnoti o novumu, i može se razlikovati na dva nivoa. Suštinski se tiče žanrovskog pluraliteta, te će se na nasleđu svoje glavne tradicije na jubilarnom, 50. Bitefu “ispitivanje novih pozorišnih tendencija uglavnom svoditi na osvešćivanje činjenice da je u savremenoj umetnosti sve prisutnija hibridizacija formi, žanrova i stilova, te će na Bitefu u glavnom programu biti projekata iz oblasti dramskog pozorišta, savremenog plesa, dokumentarnog teatra, predavanje-performans, video instalacij. Drugi aspekt je simboličke prirode te znači da se na ovogodišnjem Bitefu neće predstaviti ni jedan reditelj niti koreograf koji su već nastupali na festivalu, Drugim rečima, „nove pozorišne tendencije“ svodiće se i na – nova imena, odnosno nova lica. Termini izvođenja predstava su od 19:30 i 21:30. 

 

Scena iz predstave Samo moje / Foto: Vladimir Opsenica

Scena iz predstave Samo moje / Foto: Vladimir Opsenica

 

U okviru pratećeg programa festivala organizovaće se tradicionalno Bitef polifonija, Bitef na filmu, 28. Kongres međunarodne asocijacije pozorišnih kritičara, međunarodna konferencija Bitef i kulturna diplomatija: pozorište i geopolitika kojom će predsedavati Milena Dragićević Šešić, koja bi trebalo da pokaže, između ostalog, koliki je bio doprinos Bitefa, konkretno rada Mire Trailović i Jovana Ćirilova, na polju koje će kasnije biti teorijski definisano kao „kulturna diplomatija“, konferencija Autobiografija kao performans, Cirkobalkana - festival savremenog cirkusa, Bitef amfiteatar i After Ten žurke.


Prodaja karata počinje 1. septembra na blagajni Bitef festivala koja je smeštena na Pozorištu na Terazijama (Terazije 29), dok se ulaznice mogu rezervisati od 15. do 31. avgusta putem mail adrese blagajna@bitef.rs i telefonom +381698992400.

 

Više informacija na bitef.rs


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :