Barutana klub Beograd

Jordan kao Mars na Zemlji

Datum objave:13.01.2020

Pročitano:4847 puta

Lokacija: Beograd

Katarina Batuta Višekruna i Uroš Višekruna, više od deset godina rade kao fotografi pod imenom Hiishii. Nekada poznati po fotografijama ekstremnih sportova, danas su sigurno najpoznatiji travel blogeri, no i pored činjenice da rade i kampanje za velike komapnije, uspevaju da rade i za svoju dušu, obilazeći I fotogrfišući najzanimljivije predele po celom svetu.

 

Hiishii

Poslednja destinacija na kojoj su Katarina i Uroš bili je Jordan. Ovo putovanje je bilo po mnogo čemu posebno, a pogotovu što su imali unapred isplaniran koncept. Fotografije koje su nastale na putovanju kroz Jordan i pustinju Wadi Rum, kao i najpoznatiju turističku atrakciju - Petru , izgledaju nestvarno. Zapravo, oslikavaju sve ono što znamo o izgledu planete Mars, a fotografski par kaže da su se i osetili kao da su bili na drugoj planeti. Ovim putovanjem Katarina i Uroš započinju svoj foto projekat - “Points Beyond”, koje već neko vreme planiraju, a kojim žele da istražuju specifične lokacije, i kojim bi, kroz njihovu kreativnu ideju i izvedbu, prikazali mesta koja mogu da nas asocijraju na najudaljenije delove svemira, tamo gde ljudska noga nije kročila.

 

Hiishii

‘’To je fotografska intrpertacija naše težnje da otkrijemo i odemo van granica naše plave planete I da udovoljimo svojoj radoznalosti i potrebi da shvatimo ko smo mi ustvari. Jordan je bio početak, a nastavićemo sa fotografisanjem širom planete što ćemo krunisati izložbom na kraju’’ – kaže Katarina.

 

Hiishii

Katarina i Uroš su u Jordanu proveli dve nedelje, putujući kroz celu zemlju kolima. U pustinji Wadi Rum proveli su šest dana, istražujući najbolje lokacije za fotkanje sa lokalnim beduinima. Mnoge od tih lokacija su one na kojima su snimani poznati filmovi kao što je ‘’Marsovac’’ ili ‘’Star Wars’’ filmovi. Ideja je bila da se ode u vansezonskom periodu, kada nema mnogo turista, kako bi uspeli da izvedu sve što su prethodno zamislili.

Ono što je važno da bi postigli najbolje kadrove je da ustaju uvek jako rano, kako bi uhvatili prve zrake sunca i ugrabili da fotografišu poznate lokacije bez ljudi. Petra, kao definitivno jedno od najatraktivnijih turističkih destinacija, bila im je izuzetno iskustvo, a poseban doživljaj bio je noću, kada meštani upale veliki broj sveća pod zvezdama pričaju mistične priče o ovom delu sveta.

 

Hiishii

Ovom prilikom posebnu pažnju obratrili su na kostime. Dizajnerka Nina Rajak kreirala je moderno astronautsko odelo. Kaciga je prava pilotska,prerađena i osvežena. Pažljivo su birali za svaku fotografiju odeću koja može da odgovara konceptu koji su Katarina i Uroš zamilsili.

‘’Putovanje po Jordanu smo nastavili do Ma’an toplih izvora iI završili na Mrtvom moru. Mrtvo more kao poseban mini eko sistem, bio je izuzetno inspirativno iskustvo, a kupanje u njemu, ili bolje reći plutanje, u devet puta slanijoj vodi od okeana nam je dočaralo i utisak bestežinskog stanja koje možda liči na ono u svemiru’’ – kaže Uroš.

 

Hiishii


Hiishii tim se može pohvaliti da su obišli planetu Zemlju, od Evrope, preko egzotičnih predela Azije, Tibeta, Nepala,Himalaja, Japana, Australije do Severnog pola, a fotografije možete videti na njihovim Instagram profilima

@katarina_mandarina i @urosvisekruna I @hiishiiphoto


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :