JESSYE NORMAN - Najtraženija diva na svetu 18. februara u Beogradskoj areni!

Datum objave:09.01.2012

Pročitano:3440 puta

By:Danijela Rakić

Diva raskošnog glasa i jedna od trenutno najtraženijih pevačica na svetu, Džesi Norman (Jessye Norman), gostovaće u Beogradskoj areni, 18. februara. Uz pratnju simfonijskog orkestra, izvešće dela američkih „klasika“, Džordža Geršvina (George Gershwin) (numere iz mjuzikla „Porgy and Bess“, „Girl crazy“) i Leonarda Bernštajna (Leonard Bernstein) „West side story“, kao i popularne pesme Edvarda Kenedija -Djuka Elingtona (Edward Kennedy  - Duke Ellington) I’ve Got It Bad And That Ain’t Good  i It Don’t Mean A Thing if It Ain’t Got That Swing.


                                                                                            
Džesi Norman je jedna od retkih operskih pevačica koja ne ide uhodanom stazom drugih, već  sama ispisuje svoju pevačku biografiju. Bogatu baštinu stvara svojim raskošnim glasom, uživanjem u pevanju i strašću u izvođenju, operskim portretima i nastupima sa simfonijskim i kamernim ansamblima širom sveta. Čist opseg, snaga i sjaj njenog glasa uklopljeni su sa produhovljenom i inovativnom interpretacijom. Sarađuje sa umetnicima kao što su Robert Vilson (Robert Wilson), Andre Heler (Andre Heller), Bil T. Džons (Bill T. Jones), Stiv MekKvin (Steve McQueen) i Laura Karpman (Laura Karpman) koji su poznati po zaobilaženju pravila u svojim domenima, i tako prihvata izazove i dodaje novu dimenziju svom poslu. 
Veličina njenog muzičkog talenta ogleda se i u jedinstvenim koncepcijama izvođenja zahtevnih dela. U istoriji muzike ostaće zabeleženo njeno izvođenje dva scenska dela za isto veče – Šenbergove monodrame „Očekivanje“ i Pulankove opere „Ljudski glas“ u postavi Andrea Helera. Ova dela nikada ranije nije izvela ista osoba za jedno veče što još više ističe Džesine izvođačke sposobnosti.
 
Džesi Norman često prate komentari kao što je ovaj iz NEW YORK TIMES-a: “Ovo je neverovatan glas, katalog svega virtuoznog u pevanju” ili iz THE JERUSALIM POST-a: “ Snaga njenog glasa je kao udar groma…on je erupcija primarne snage” .
U rodnom gradu Augusta u Džordžiji Džesi je otvorila “The Jessye Norman School of the Arts” za talentovane studente muzike, pisanja, drame, plesa i grafike. Takođe, njeno ime nose stipendije i master klasovi na Univerzitetu u Mičigenu.
Džesi Norman osvojila je brojne nagrade i priznanja. Najmlađa je dobitnica najveće nagrade Amerike za izvođačke umetnosti koju dodeljuje “Kennedy Centar Honor”, a dobila ju je za 20 godina rada. Brojna prestižna priznanja uključuju počasne doktorate na čak 35 koledža, univerziteta i konzervatorijuma širom sveta.Francuska vlada je 1984. godine gospođi Norman dodelila titulu “Commandeur de L’Ordre des Arts et des Lettres” a Nacionalni muzej Nacionalne istorije u Parizu nazvao je orhideju njenim imenom. Takođe, bivši francuski predsednik Miteran dodelio joj je orden Legije časti  1989. godine, dok je u junu 1990. proglašena počasnim Ambasadorom Ujedinjenih Nacija. Na jesen 2000. godine odlikovana je medaljom Eleanor Roosevelt Val Kill za doprinose u humanitarnom radu.
Za impresivan repertoar koji je snimila  nagrađivana je francuskim priznanjem “Grand Prix National du Disque”, i to za snimke dela Vagnera, Šumana, Malera i Šuberta, londonskom prestižnom “Gramophone” nagradom za izvođenje Štrausove “Four last Songs”, zatim amsterdamskom “Edison” nagradom, kao i priznanjima u Belgiji, Španiji i Nemačkoj.
Takođe, njeni albumi su više puta nagrađeni Grammy nagradom (“Songs od Maurice Ravel”, Vagnerovi “Lohengrin” i “Die Walkure”). Grammy za najbolju operu u februaru 1999. godine osvojio je album “Bluebeard’s Castle” sa Pierre Boulez i simfonijiskim orkestrom iz Čikaga.  
U četrdeset godina dugoj istoriji Grammy nagrada Džesi Norman je četvrti umetnik iz oblasti opere/klasične muzike koja je primila priznanje za životno delo i pridružila se legendama koje čine Enriko Karuzo (Enrico Caruso), Marian Anderson  (Marian Anderson) i Leontin Prajs (Leontyne Price).
 
Proglašena je “živim zaštitnim znakom” Njujorka od strane “Landmarks Concervancy” i odlikovana najvišim odlikovanjem grada Njujorka za umetnička dostignuća.
Ulaznice za koncert biće u prodaji od danas, 30. decembra po cenama od 2200, 2500, 2900, 3500 i 4500 na sledećim prodajnim mestima: Beogradska arena, Bilet centar Beograda, Eventim, „Ušće” Shopping centar, knjižare Delfi i Vulkan, Dom sindikata, Gigstix. Internet prodaja na: www.arenabeograd.com, www.tickets.rswww.eventim.rs

vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :